”Julkisivu on maalattava uudelleen!” – Vinkkejä täydellisen julkisivun luontiin

Sehän sujui odotettua nopeammin. Kaarramme remonttisarjassamme loppusuoralle. Tarkastellaan kuitenkin sitä ennen talon julkisivua ja/tai parvekkeen seiniä. Olisiko uusi maalipinta paikallaan? Ja eikö rappausta rapise sieltä täältä? Rapatun julkisivun maalaaminen on selvästi vaativampaa kuin sisäseinien maalaaminen, joten selitämme, miten se sujuu parhaimmin ja nopeimmin. Lue tarvittavissa esitöistä ja rappauksen kuivumisajasta ennen kuin maalaamista voi edes ajatella.

Julkisivut on maalattava vain oikeana vuodenaikana. Talven kylmyys estää maalin kuivumisen. Keskikesällä voi taas olla niin lämmintä, että maali kuivuu aivan liian nopeasti. Erittäin tärkeää: Alusta on tarkastettava huolellisesti ennen maalauksen aloittamista. Julkisivun maalaaminen vaatii työtä ja rahaa. Jos et valmistele julkisivua oikein ja korjaa mahdollisia vanhoja vaurioita, ne näkyvät pian uudelleen. Huolellinen valmistelu kolmessa vaiheessa kannattaa siksi.

1.vaihe: Tarkasta rappauksen laatu erilaisilla kokeilla.

Silmämääräinen tarkastus

Värjäytymät, irronneet maalikerrokset, lika ja sammaloituminen näkyvät heti. Kasvien jäänteet voidaan poistaa vedellä ja harjalla, mutta poista lika painepesurilla. Ole kuitenkin varovainen – julkisivun on kuivuttava puhdistuksen jälkeen täysin ennen maalauksen aloittamista. Ota huomioon, että vesi voi tunkeutua suhteellisen syvälle rappaukseen, ja kuivuminen vaatii aikansa. Jos haluat olla täysin varma, käytä elektronista kosteusmittariamme BM31. Sillä voit paikantaa aikaa säästävästi kosteuden jakaantumiseen seinään, lattiaan tai kattoon.

Pyyhkäisykoe

Vedä kättä pitkin alustaa. Jääkö kämmeneen valkoisia jälkiä? Silloin julkisivu liituuntuu voimakkaasti, mikä viittaa kalkkimaalin käyttöön. Jos haluat käyttää moderneja julkisivumaaleja, esimerkiksi dispersiomaaleja, kalkkimaali on ensin poistettava.

Naarmutuskoe

Raaputa rappausta tai vanhaa maalia voimakkaasti vanhalla ruuvitaltalla. Jos rappaus on haurasta tai murenevaa, poista kyseisistä paikoista useita millimetrejä alustaa ja rappaa uudelleen. Sama koskee myös vanhaa maalausta: jos sitä irtoilee kokeiltaessa, sekin on poistettava painepesurilla ja hiomalaitteella. Pienet repeämät voi sulkea akryylilla tai korjauslaastilla.

Koputuskoe

Lyö vasaralla rappausta vasten pidettävää lyöntipuuta. Jos rappaus alkaa rikkoutua tai rappauskerroksen alla on onteloita, ne on lyötävä auki, puhdistettava ja täytettävä uudelleen laastilla. Jos revenneet pinnat ovat suuria, käytä alkuperäistä rappausta. Ota huomioon: Maalaa tuoreet mineraalirappaukset vasta neljästä kuuteen viikon kuluttua, koska maali voi muuten tuhoutua. Tekohartsi- ja dispersiorappausten on kovettu täysin vähintään viikon ajan.

Käytä elektronista kosteusmittariamme BM31 myös kun tarkastat, onko uusi rappaus jo riittävästi kuivunut. Laite käyttää dielektristä mittausmenetelmää, eli kosteusmittaus on täysin ainetta rikkomaton, koska kohteeseen ei upoteta elektrodeja tai sondeja.

Imukoe

Levitä vettä sienellä. Nyt näet värjäytymisestä tai veden helmeilemisestä kuinka imukykyinen julkisivu on. Jos vesi imeytyy heti, on joka tapauksessa pohjustettava, sillä maalista tulee muuten raidallista, eikä se tartu yhtä hyvin.

2. vaihe: Hyvä pohjustus on uuden maalauksen paras perusta.

Onko julkisivu tarkastettu ja kunnostettu? Hyvä – sitten voit peittää ikkunat ja ovet muovikalvolla. Kiinnitä muovikalvo huolellisesti esimerkiksi räystään alle ja kellarin ikkunoihin. Levitä pohjuste valmistajan ohjeiden mukaisesti. Käytä ensimmäisellä maalauskerralla myöhempää julkisivua maalia, joka ohennetaan 10 – 15 prosenttia vedellä.

3. vaihe: Nyt voit tarttua maaliastiaan ja telaan

Käytä sisämaalauksesta saamaasi kokemusta hyväksi: Maalaa ulkonakin ensin reunat, nurkat ja kulmat, joihin et ulotu telalla. Älä maalaa kaikkia reunoja kerralla, vaan etene vähitellen, jolloin maalata ympäröivän vapaan pinnan telalla niin kauan kuin maali ei vielä ole kuivaa. Maalaa reilusti vapaille pinnoille. Tämä tehokas ”märkä märkään” -menetelmä auttaa välttämään läikkien muodostumisen myöhemmin.

Julkisivu pitää maalata ristikkäin vetämällä, jotta rumat läikät voidaan välttää kokonaan. Maalaa ensin vasemmalta oikealle ja takaisin, ja sitten ylös ja alas, tai kaikki päinvastoin. Julkisivumaali kerrostuu varmasti ja tulos on tasainen.

Kosteusmittari BM31 – varman päälle!

BM31 on elektroninen kosteusmittari, jolla eri materiaalien pintakosteuden voi mitata nopeasti ja helposti, ja kosteuden jakautumisen seinään, lattiaan tai kattoon voi paikantaa aikaa säästävästi. Dielektrinen mittausmenetelmä täysin ainetta rikkomaton, koska kohteeseen ei upoteta elektrodeja tai sondeja.

BM31 on heti käyttövalmis, reagoi mitattaessa nopeasti ja näyttää käyttäjälle selkeässä taustavalaistussa näytössä ajantasaisen tuloksen lisäksi napin painalluksia hyödyllisiä lisätietoja, esimerkiksi minimi- ja maksiarvot. Hetkellisen mittausarvon voi pysäyttää pitotoiminnolla.

Ajankohtainen suosituksemme

Kosteusmittari BM31, normaalisti 98,95 €, nyt vain 59,95 €, sis. alv.

Vastaamme mielellämme kysymyksiisi numerossa +49 2452 962 400.

Remonttivinkkejä – kerromme lähiaikoina seuraavista aiheista:

8/9 Remontointi: Vinkkejä täydelliseen julkisivumaalaukseen
9/9 Remontointi: Rakennus- ja korjaustyöt nopeasti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*