Parhaille rypäleille parhaat olosuhteet

Weingut Gres

Hyvän punaviinin tunnistaa sen monipuolisuudesta. Kun tanniinit ovat sopusoinnussa ja aromit kehittyvät oikeaoppisesti, on viinin juonti yhtä juhlaa. Työstään ylpeät viininviljelijät, kuten Klaus Gres Rheinhessenin Appenheimista, työstävät viininsä tammitynnyreissä eivätkä jätä mitään sattuman varaan.

Klaus Gres luottaa paitsi vaistoonsa ja asiantuntemukseensa myös oikeaan ilmastoon viinikellarissaan. Ihan kuin rypälepuristin ja lämpötilaohjatut tankit, kuuluu myös hänen mielestään ilmankuivain viinin valmistukseen. Trotecin TTK S-sarjan ilmankuivaimet ovat palkitulle viininviljelijälle korvaamaton apuväline.

Parhaille rypäleille parhaat olosuhteet

Klaus Gresin viinitilalla Appenheimissa jokainen päivä on erilainen. Rypäleet ovat Gresille kaikkein tärkeintä – ne ovat viinin sielu. Viinirinteiden sääolosuhteet ja maaperä ovat tärkeitä osatekijöitä rypäleen laadussa. ”Yhtä tärkeää on, että täydellisesti kasvatettu rypäle myös työstetään täydellisesti.” Gres selittää. Kaikki alkaa oikeaoppisesta poimimisesta. Sitä seuraa varovainen puristus ja tarkka käyminen suurissa, lämpötilasäädetyissä terässäiliöissä. Osa käyneestä viinistä täytetään Gresin viinitilalla suoraan pulloihin – nämä ovat kevyitä valkoviinejä. Laadukkammat viinit, varsinkin punaviinit, säilötään tammitynnyreihin. Näiden tammitynnyreiden tilavuus on 225:n ja 1200:n litran välillä ja ne on valmistettu käsityönä. Tynnyreissä muodostuu viinin erityinen laatu, mistä Gresin viinitila on tunnettu. Gresin perhe on vastaanottanut jo 14 kunniamainintaa Rheinhessenin osavaltiossa – sekä saanut useamman huippuarvostelun Gault Millau-viinioppaassa!

Klaus Gresin mukaan ilmastolla on tärkeä rooli viinin käsittelyssä. ”Tietenkin voi alistua vallitsevaan ilmastoon ja koettaa sopeutua siihen”, hän sanoo. ”Mutta jos lopputulos ei ole toivottu, asialle on tehtävä jotain”. Siksi viinikellarista, varastosta ja jopa pakkausosastolta löytyy useampi Trotecin kondenssi-ilmankuivain. Klaus Gres luottaa tehokkaisiin TTK-S –sarjan ilmankuivaimiin.

Tehokkaasti suunniteltu oikea kypsytys

Weingut Gres

Viinikellarissa on ollut jo vuosia toiminnassa TTK 140 S. Ilmankuivain työskentelee kuukausikaupalla tehokkaasti joko viinin käymisprosessin aikana terästankkien, tai myöhemmin kypsytysvaiheessa tammitynnyreiden välissä. Holvihuoneessa, jossa tankkeja säilytetään, lämpötila vaihtelee silloin tällöin. Ensin puna- ja valkoviinin annetaan käydä tankeissa suhteellisen alhaisessa lämpötilassa. Muuten valkoviinin hienot käymisaromit eivät pääse oikeuksiinsa. Kun valkoviini on pullotettu keväällä, lämpötilaa nostetaan. Punaviineillä on nimittäin eri tarpeet. Ennen kaikkea punaviini tarvitsee korkeamman lämpötilan käydäkseen ja kypsyäkseen oikeaoppisesti. Kun lämpötilaa kohotetaan, tankkien ja holvikaton pintaan kerääntyy kondenssivettä. Sitä Klaus Gres torjuu tehokkaasti ilmankuivaimen TTK 140 S avulla. Kuivaimen 0,66 kW:n vahvuinen kompressori ja kuumakaasusulatus mahdollistavat jopa 40 litran kosteudenpoistotehon vuorokaudessa. Näin kondenssivesi ei pääse tekemään tuhojaan.

Ihanteellinen ilmankosteus takaa korkealaatuisen viinin

Kun käynyt punaviini on täytetty tammitynnyreihin, on jälleen aika käyttää ilmankuivainta TTK 140 S. Kuivaimessa on ergonomiset kantokahvat ja ohjattavat teräspyörät, joten sitä on helppo kuljettaa työtehtävästä toiseen. Tässä tapauksessa tammitynnyreiden luokse. Täällä kuivain työskentelee reippaasti seuraavat kuukaudet. Viinien vesimolekyylit nimittäin työntyvät tynnyrien läpi ulos. Gres: ”Tämä onnistuu vain, kun viinikellarin ilmankosteus on tarpeeksi alhainen”. Hänen kokemuksensa mukaan ihanteellinen ilmankosteus tätä vaihetta varten on noin 60 prosenttia. Pikkuhiljaa punaviini työstää puun huokosten läpi vettä ulos kuivaan ilmaan. Gres lisää tynnyreihin uutta viiniä viikottain. Näin hän estää liian vahvan hapettumisen ja pitää samalla huolta siitä, että että punaviini on monivivahteinen ja täyteläinen. Paras esimerkki huippuviinistä on ”Gresin numero yksi”: erinomainen cuvée sisältää rypäleitä Merlot, Frühburgunder sekä Cabernet ja on kypsynyt tammitynnyreissä 18 kuukautta, antaen näin viinille omanlaatuisen arominsa.

Tyylikäs ulkoasu: parhaat etiketit ja laatikot

Tyylikäs viini ansaitsee myös tyylikkään ulkoasun. Jotta pullojen etiketit ja laatikot säilyttävät laatunsa, ei Klaus Gres jätä mitään sattuman varaan. Kondenssivesi pullojen pinnoissa pilaa ulkoasun, sillä itseliimautuvat etiketit irtoavat kosteilta pinnoilta. Viinipullon ulkoasu ei vakuuta, mikäli etiketti on vinossa tai puoliksi irti. Tähän ongelmaan auttaa ilmankuivain TTK 100 S, joka poistaa kosteutta 30 litraa päivässä. Laite alentaa ilmankosteuden pysyvästi ja luotettavasti, jotta etiketit pysyvät siellä missä pitääkin. Lisäksi pakkauslaatikot eivät pääse pehmenemään.

Huippulaatua jo vuosien ajan

Ilmankuivain TTK 140 S on työskennellyt Gresillä luotettavasti jo yli 20.000 tuntia, eikä loppua näy. ”Tässä on ammattilainen asialla”, sanoo Klaus Gres. ”Trotecin ilmankuivaimet ovat aina toimineet moitteettomasti. Varsinkin kun viinikellarin ilma on suhteellisen haastava, koska täällä työskennellään rikkihappojen ja vahvojen puhdistusaineiden kanssa.” Vaikka TTK 140 S on yhä kelpo kunnossa, on Gres päättänyt hankkia Trotecilta uuden ilmankuivaimen: DH 30 VPR.

Weingut Gres

Uusi, tyylikäs jaloteräsrunkoinen ilmankuivain sisältää myös automaattisen kuumakaasusulatuksen ja vakuuttaa 50 litran kosteudenpoistotehollaan! Laite kiinnitetään seinään, jossa tämä saksalaisvalmisteinen huipputuote on sekä tehokas että ilo silmälle. Parhaalle viinille vain parasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*