Vinkkisarja ”Huono ilma tekee sairaaksi“ osa 2 – ilmankosteus ja lämpötila

tro_blog_schlechte_luft_2_banner

Liian korkea, mutta myös liian matala ilmankosteus on terveydelle vahingollista. Vaivaako jatkuva flunssa? Onko hengitysvaikeuksia? Vai ovatko ikkunat sisäpuolelta huurussa? Viimeistään nyt hälytyskellojen tulisi soida. Ilmankosteus tulee mitata säännöllisesti, sillä ihanteellinen ilmankosteus ylläpitää terveyttämme.

Ihanteellinen huoneen lämpötila on 20 °C ja ihanteellinen ilmankosteus on 40 ja 60 prosentin välillä. Tarkista siis säännöllisesti olohuoneen ja makuuhuoneiden ilmankosteus. Helpoiten se käy hygrometrin avulla, esimerkiksi BZ05 tai ammattimaisempi BC06, molemmat Trotecilta. Mikäli kosteusarvot ovat jatkuvasti alle 40 % tai yli 60 %, tulee asialle tehdä jotain. Ongelman ratkaisee joko ilmankuivain tai ilmankostutin.

Ole varovainen – nämä äärimmäisarvot ovat samalla raja-arvoja

Mikäli huoneilman kosteus on jatkuvasti alle 40 %, silmät alkavat vuotaa vettä ja limakalvot ärtyvät. Iho kärsii myös kuivasta ilmasta ja alkaa kutista. Lisäksi vastustuskyky alenee, mikä johtaa vilustumisiiin.

Mikäli huoneilman kosteus on jatuvasti yli 60 %, vallitsee akuutti homevaara. Home aiheuttaa nopeasti astma- ja allergiaoireita.

Näin säädät ilmankosteutta kesäisin ja talvisin

Jotta huoneen lämpötila olisi jatkuvasti 20 °C, tulee kesäisin ikkunat peittää aikaisin aamulla suoralta auringonpaisteelta. Tuuletusikkunat kannattaa pitää päivisin kiinni, jottei ilmankosteus nouse yli 60 %. Tuuletuksen voi hoittaa aikaisin aamulla tai myöhään illalla, kun ulkolämpötila on viileämpi ja ilma kuivempaa.

Talvella huoneiden ilmankosteus nousee, sillä vaikka tuuletusikkunat pysyvät kiinni,  huoneessa oleskelevat ihmiset ja eläimet sekä lisäksi viherkasvit muodostavat jatkuvasti vesihöyryä ilmaan. Sen vuoksi ilmankosteutta tulee tarkkailla myös talvisin.

Näin ylläpidät oikeaa ilmankosteutta ja lämpötilaa

  • Huoneen lämpö-ja kosteusmittari BZ05 näyttää jatkuvasti ilmankosteutta ja lämpötilaa. Lisäksi pieni hymiö näyttää nopeasti, onko olosuhteet hyvät vai ei.
  • BC06 lämpö- ja kosteusmittari on kätevä apuri laboratorioissa, maataloudessa ja kukkakaupoissa. Sekunnin nopeudella mittaat tarkasti niin ilmankosteuden ja lämpötilan.
  • Trotecin pienet ilmankuivaimet ovat sarjansa Euroopan eniten myytyjä laitteita. Niiden innovatiivinen tekniikka ylläpitää haluttua ilmankosteutta ja ovat käytössä hyvin joustavia.

Trotec auttaa ylläpitämään puhdasta ilmaa

Tutustu verkkokaupassamme Trotecin tarjoamiin ratkaisuihin. Esim. ilmankuivaimet saat alkaen hintaan 89,95 € sis. Alv. Tutustu myös kosteusmittariehimme BZ05 hintaan 12,95 € (saatavilla jälleen tammikuun alussa) ja BC06 hintaan 24,95 € – Trotecin verkkokaupassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*