Vinkkisarja ”Huono ilma tekee sairaaksi“ osa 1– liian paljon CO2:a, liian vähän happea

tro_blog_schlechte_luft_1_banner

On itsestään selvää, että hyvä olo tarvitsee tarpeeksi happea hengitysilmassa. Tämä ei aina onnistu tiloissa, joissa on samanaikaisesti paljon ihmisiä: ilma on käytettyä ja CO2 –arvo nousee. Nopea apu on riittävä ja säännöllinen tuuletus.

Ihmiset reagoivat jatkuvaan CO2-arvon nousuun väsymyksellä ja keskittymiskyvyn puutteella. Ilma on tunkkaista ja pahanhajuista. Arvoja voi tarkkailla joko Trotecin CO2-mittarilla BZ25 tai ammattimaisella BZ30 –mittarilla, joka myös suorittaa tallennettuja pitkäaikaismittauksia.

Saksan DIN-Norm 1946-6 suosittelee seuraavanlaista tuuletusta
(Jos ei ole koneellista ilmanvaihtoa)

Tuuletusikkunat tulee avata neljä kertaa päivässä:

  • kesä- heinä- ja elokuussa väh. 30 minuuttia
  • syys- ja toukokuussa 20 minuuttia
  • loka- ja huhtikuussa 15 minuuttia
  • marras- ja maaliskuussa 10 minuuttia
  • joulukuusta helmikuuhun 5 minuuttia

Vaikkei kodissa oleskella päiväsaikaan, kannattaa silti aamuisin suorittaa läpivetotuuletus ja lisäksi illalla muutaman kerran. Tällöin tuuletusikkuna kannattaa avata kokonaan eikä vain raolleen ja säätää tuuletuksen ajaksi patterit pienemmälle.

Läpivetotuuletus vaihtaa ilman nopeammin

Lisäksi asiantuntijat suosittelevat läpivetotuuletusta avaamalla vastakkaisia tuuletusikkunoita. Tälloin syntyy ilmavirtaus, joka kuljettaa nopeasti käytetyn ilman ulkoilmaan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, tulee tuulettaa hieman kauemmin. Energiasäästävää tuuletusta on muistaa vähentää lämmitystä ennen ikkunan avaamista.

Pidempi tuuletus remontin jälkeen

Mikäli talossa on suoritettu eristysremonttia tai vaihdettu ikkunoita, tulee tuulettaa pidempään kuin ennen, sillä remontin kautta epätiiviit kohdat on (onneksi) poistettu, eikä sitä kautta pääse enää ilma vaihtumaan.

Paljasta keskittymiskyvyn pilaaja CO2

CO2-ilmanlaatumittari BZ25 soveltuu erinomaisesti toimistoihin, kouluihin ja lastentarhoihin. Se mittaa kahden sekunnin välein huoneilman CO2-pitoisuutta. Indikaattori näyttää nopeasti milloin on aika tuulettaa.

BZ30 CO2-ilmanlaaduntiedonkeruumittari on ihanteellinen mittari arkkitehdeille, rakennusalan asiantuntijoille sekä jokaiselle LVI-asentajalle. BZ30 mitta CO2 pitoisuuden lisäksi myös lämpötilaa ja ilmankosteutta sekä tallentaa jopa 50.000 mittausarvoa. Näin pitkäaikainen, valvomaton mittaus sujuu vaivatta.

Puhdasta ilmaa Trotecin innovatiivisilla ratkaisuilla

Tutustu verkkokaupassamme CO2-ilmanlaatumittareihimme. CO2-mittari BZ25 maksaa nyt vain 129,95 € (ovh 156,25 €) ja BZ30 CO2-tiedonkeruulaite vain 187.50 € sis.Alv. – Trotecin verkkokaupassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*