Vertikaalinen viljely Dubaissa – Trotec-ilmastotekniikka luo ”The Sustainable Cityssä” optimaaliset olosuhteet elintarvikkeiden viljelyyn

Asiantuntijat ovat varmoja: Väestön kasvu johtaa konflikteihin elintarvikkeista, maasta ja vedestä, ellei maapääerän köyhtymistä saada hillittyä. Yhdistyneiden kansakuntien ennusteen mukaan maapallon asukasluku on vuonna 2050 lähes 10 miljardia – kolme neljännestä urbaaneilla alueilla. Urbaanit keskukset laajenevat tästä syystä yhä enemmän ja nielevät arvokasta viljelymaata. Suuri osa maailman laajuisista elintarvikkeiden tuotantoaloista on nykyään lisäksi orgaanisten ja epäorgaanisten haitallisten aineiden saastuttamia ja maatalouden menettämiä – tai epäedulliset ilmasto-olosuhteet estävät käytön maanviljelyyn. Esimerkki Kiina: Noin viidesosa Kiinan viljelymaista on myrkyllisten aineiden saastuttamia. Tämä on johtanut viime vuosina siihen, että maahan on tuotava miljardien arvosta soijapapuja oman väestön ravitsemiseksi.

Vertikaalinen viljely – tulevaisuuden maatalous

Niin kutsuttu vertikaalinen viljely sisätiloissa on yhä suositumpi tapa tuottaa terveellisiä ja tuoreita elintarvikkeita tyhjissä tehtaissa, varastoissa tai muunnetuissa konteissa sen sijaan, että niitä tuotaisiin matkojen takaa. Tällaisia sisäviljelylaitoksia syntyy eri puolille maailmaa, yksin Dubain verrattain uuteen kaupunginosaan ”The Sustainable City”. Dubai tunnetaan valtavista kauppakeskuksista, huvipuistoineen ja jättiläismäistä pilvenpiirtäjistä. Vähemmän tunnettua on Dubain asema kestävän kehityksen edelläkävijä.

The Sustainable City – Dubain onnellisin kaupunki

Noin 25 kilometrin Dubain keskustasta sijaitseva valtavan ekorakennusprojektin pinta-ala on viisi miljoonaa neliömetriä. The Sustainable Cityn asuinkortteleissa elää noin 2700 ihmistä. ”Kestävän kehityksen kaupunki” arvostaa terveellistä ja kestävää elämää ilman saasteita, melua tai jopa autoja. Terveelliseen elämään kuuluu luonnollisesti myös tasapainoinen ja terveellinen ravinto, jolla on kaupungissa on suuri merkitys. Kaupunginosan kuvaan kuuluvat lukuisat kasvihuoneet, temperoidut biokupolit ja samoin sisäviljelyyn muunnetut merikontit. Näitä sisäviljelytiloja käytetään ennen kaikkea hedelmien, vihannesten ja yrttien tuottamiseen kaupunkilaisille.

Trotec-tekniikka varmistaa suuren sadon Dubain eedenin puutarhassa

Alesca Life Technologies kehitti yhden sisätiloissa käytettävän viljelyjärjestelmän. Pekingiläinen yritys muuttaa merkkikontteja vertikaaleiksi puutarhoiksi, joissa kasvaa hedelmiä, vihanneksia, sinappia ja muita siemenviljelykasveja hallituissa olosuhteissa. Alesca käyttää sopiviksi mitoitettuja Trotecin ilmastointiratkaisuja, joilla varmistetaan sisäpuutarhojen optimaaliset ilmasto-olosuhteet (ilmankosteus ja lämpötila) älykkäällä kosteudenpoisto-, tuuletus- ja lämpötilansäätötekniikalla.

Viljelijän profiili muuttuu dramaattisesti … nykyinen maatalouden työväline on älypuhelin, ei aura”, Alesca Lifen perustaja Stuart Oda sanoo dubailaisella päivälehdelle The National, ja jatkaa: ”Perinteiset viljelijät ovat riippuvaisia luonnosta ja vuodenajoista, mutta kaupunkitiloilla voidaan luontoa hallinta”. Yhdistyneiden Arabiemiraattien maasto on osoittautunut täydelliseksi uudenlaiseen elintarviketuotantoon, jossa ei käytetä maaperää. Vain pieni osa pinta-alasta on peltomaata, joten talousministeriön tietojen mukaan yli 80 prosenttia maan elintarvikkeista tuodaan muista maista. Vielä, sillä vertikaalinen viljely voi potentiaalisesti mullistaa elintarviketuotannon maailman laajuisesti.

Alesca Life Technologiesin Dubaihin pystyttämät sisäviljelytilat tarvitsevat 90 – 95 vähemmän vettä, lannoitteita ja maata kuin perinteiset maatalouden menetelmät. Kemiallisia torjunta-aineita ei tarvita lainkaan. Kun tärkeitä elintarvikkeita ei tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja maasta toiseen, myös CO2-tase paranee ajan mittaan, Oda arvioi luottavaisesti.

Säädetyt kosteusarvot kasvun kaikissa vaiheissa

Sisäkasvihuoneissa kasvatettavat kasvit käytä itämisen, kasvun ja kypsymisen aikana läpi eri vaiheita, joilla tarvitaan erilaisia ilmankosteuksia. Ilmankosteutta on siksi säädettävä sisäviljelyssä pysyvästi ja se on sovitettava eri kasvuvaiheisiin. Innovatiiviset ilmastoanturit, esimerkiksi DL200-dataloggeri valvovat jatkuvasti sisäviljelyilmastoa. Siirrettävät ilmankuivaimet TTK 655 S Trotecilta takaavat säädetyn ilmankosteuden sisäviljelyn kaikissa vaiheissa. Sisäviljelytilojen ilmasto-olosuhteet optimoidaan lisäksi esimerkiksi TTV-sarjan aksiaalipuhaltimilla, jotka saavat kasvua edistävän ilman kiertämään tehokkaasti.

Saatavana Trotecilta: Ilmankuivaimet sisäviljelyyn – kaikki koot ja teholuokat

Onpa kysymyksessä sitten pieni kasvatuslaatikko, muutettu kontti tai suurikokoinen sisäviljelyhalli, erittäin joustavat TTK-sarjan ammattikäyttöön tarkoitetut ilmankuivaimet poistavat kosteutta 20 – 150 litraa päivässä, ja niiden skaalattava ilmateho on 250 – 1000 m³ tunnissa. Ne takaavat suuren kosteudenpoistotehon lähes kaiken kokoisissa tiloissa. Ilmankuivaimissa ei ole tarpeettomia kalliita ominaisuuksia, jotka käytännössä vain vaikeuttavat huoltoa ja puhdistamista, vain ne keskittyvät olennaiseen. Pitkäikäisyys, kestävyys, luotettavuus, suuri kosteudenpoistoteho ja arvon säilyminen ovat TTK-ammattikäyttösarjan ominaispiirteitä. Laitteet poistavat kosteutta erittäin tehokkaasti vertikaalisissa viljely-ympäristöissä.

Esimerkiksi Alesca Lifen vertikaalisiksi puutarhoiksi muutetuissa merikonteissa käytettävä TTK 655 S kondensoi vettä jopa 150 litraa päivässä, eli noin kuusi litraa tunnissa. Ylimääräinen kosteus poistetaan mukavasti ja helposti tehokkaalla kondensaattipumpulla, joka pumppaa jopa 50 m:n päähän ja neljän metrin nostokorkeuteen. Optimaaliset edellytykset monikerrosviljelykäyttöön eri tasoilla ja jopa usean kerroksen kokoisiin sisäviljelytiloihin.

Valikoimaa täydentävät alaspäin tehokkaat ja hinnaltaan edulliset siirrettävät ilmankuivaimet yrityskäyttöön tarkoitettujen ilmankuivainten sarjoista TTK-S ja TTK-ECO. Täydellinen ensivarusteet sisäviljelyn aloittamiseen, teho riittää jatkuvaan kasvuun.

Erittäin helposti huollettavat kuivaimet tarvitsevat verrattain vähän tilaa, ne ovat erittäin helposti liikuteltavia ja ne voidaan tarvittaessa pinota tilaa säästävästi päällekkäin, kun ne varastoidaan tai kuljetetaan käyttöpaikalle.

TTK-sarjan ammattikäyttöön tarkoitetut ilmankuivaimet:

  • Siirrettävä, kätevä, tilaa säästävä ja optimaalisesti käsiteltävä
  • Kaikki sähköosat suojattu täysin pölyltä ja kosteudelta
  • Skaalattava kosteudenpoistoteho kaiken kokoisiin tiloihin
  • Laadukkaasti pinnoitettu kestävä teräspeltikotelo
  • Verrattain pienet investointikustannukset

Optimaaliset ilmasto-olosuhteet ja kosteusarvot ovat korvaamattomat kasvien sisäviljelyssä. Sadon maksimaalisen koon ja laadun varmistamiseen ja kalliiden sadon menetysten välttämiseen tarvitaan luotettavia kosteudenpoistoratkaisuja. Trotecin siirrettävät ja kiinteät kosteudenpoistojärjestelmät ovat luotettavia ja erittäin taloudellisia ratkaisuja sisäviljelijöille.

TTK-sarjan siirrettäviä ilmankuivaimia, DL200-dataloggereita sekä TTV-sarjan aksiaalipuhaltimia voi tilata mukavasti Trotec-verkkokaupasta, Trotec Storesta Heinsbergissä tai puhelimitse Trotecin ilmastointitekniikan asiantuntijatiimiltä.

Ilmastoinnin asiantuntijamme neuvovat mielellään Trotecin vertikaalisen viljelyn ja sisäviljelyn ratkaisuista:

Puhelin: +49 2452 962-730, info-fi@trotec.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*