Vältä kosteusvauriot lattiapintatöissä: Monitoimimittauslaite T3000 täydentää CM-mittaukseen perustuvaa pintakäsittelyvalmiuden määritystä KRL-menetelmään perustuvalla kosteusmittauksella

Vaikka kalsiumkarbidimentelmä (CM-mittaus) on Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä yhä tavallisin keino selvittää sementtipintojen pintakäsittelyvalmius, täydentävä KRL-menetelmä saa yhä enemmän jalansijaa alalla. Saksan ulkopuolella betoni- ja massalattioiden kosteustilaa kuvataan entistä enemmän mittasuureella ”vastaava suhteellinen ilmankosteus” (siksi KRL-menetelmä). Tämä materiaali-ilmaston hygrometrinen mittaus sopii erityisesti lattioiden pintakäsittelytöihin, kun massan koostumus tai kuivamiskäyttäytyminen on epäselvä.

Ongelma: Kosteusvaurioita liian suuren jäännöskosteuden takia

Ei ole harvinaista, että pintakäsittelyvalmiuden saavuttamista joudutetaan lisäämällä sementtimassaan sen kuivumista edistäviä ainesosia. Aika on rahaa ja määräajoista on pidettävä kiinni, jotta rakennusaikataulu ei vaarannu. Lattiapintaurakoitsijan näkökulmasta tässä tuntemattomassa koostumuksessa piilee kuitenkin riskejä.

Ratkaisun tarjoaa Trotec: T3000-käsimittalaite KRL-kosteusmittaukseen

Pelaa varman päälle ja käytä pintakäsittelyvalmiuden selvittämiseen CM-mittauksen lisäksi KRL-mittausta. Näytteenotto tapahtuu kummassakin mittausmenetelmässä samalla tavalla. Kaikkiin käyttökohteisiin sopiva Trotecin monitoimimittauslaite T3000 antaa tarkat mittaustiedot jäännöskosteuden arvioimista varten.

T3000-monitoimimittauslaitteemme on osoittanut erinomaisesti kyntensä ennaltaehkäisevässä kunnossapidossa, rakennusdiagnostiikassa ja vaurioanalyyseissä. KRL-menetelmään perustuvalla kosteusmittauksella tämä moniosaaja tukee sinua lisäksi mineraalimassojen tarkassa kosteusmittauksessa. T3000 + ilmastoanturi TS 230 SDI on Trotecin KRL-mittaukseen luoma laite-anturi-yhdistelmä, jonka TKB (saks. ”Technische Kommission für Bauklebestoffe”) on hyväksynyt KRL-menetelmää varten.

Kuudessa vaiheessa täsmälliseen kosteusarvoon:

Mitattava näyte on otettava lattiapinnoitteita varten massan koko paksuudelta, parkettia ja puulattioita varten tarvitaan keskiarvonäyte ala–keskialueelta.

  1. Näytettä on hienonnettava niin, että kaiken näytemateriaalin raekoko on alle 8 mm.
  2. Laita astiaan n. 100 – 200 g näytemateriaalia. Näytemateriaalin tarkempi punnitseminen ei ole tarpeen. (Painon tarkka noudattaminen ei ole tarpeen toisin kuin CM-mittauksessa, koska tässä ei mitata irrotetun aineen sisältämää absoluuttista vesimäärää vaan tasapainotilassa syntyvä suhteellinen ilmankosteus.)
  3. Laita mittaussondi TS 230 SDI varovasti astiaan ja aseta se näytemateriaalin rakeiden päälle.
  4. Käytettäessä pussia ilma tulisi puristaa kädellä mahdollisimman hyvin pois. Laita sen jälkeen pussin aukko tiivisti mittauskärjen ympärille ja sulje se teipillä (liimaa pussin reuna kiinni sondin varteen). Kiinteät astia tulisi mieluiten täyttää mahdollisimman täyteen ja sulkea kannella, jossa on sisäänrakennettu anturi.
  5. Säilytä materianäytteen ja mittaussondin sisältävää astiaa lattialla tasaisessa lämpötilassa siihen asti, että tasapaino on saavutettu. Astia tulee suojata suoralta auringonpaisteelta, vedolta ja muilta vaikutuksilta, jotka saavat lämpötilan heilahtelemaan. Astiaa ei saa pitää kädessä liian pitkään, koska muuten näyte lämpenee.
  6. Vastaava suhteellinen ilmankosteus luetaan mittalaitteesta aikaisintaan 30 minuutin kuluttua (tasapainon asettumisen kesto riippuu laitteesta). Tasapainotila katsotaan saavutetuksi, kun näytettävä mittausarvo ei muutu oleellisesti 3 minuutin aikana (+/-1 % suht. ilmankosteus).

Sopii lukuisiin mittausmenetelmiin ja antureihin

Arkkitehti, rakennuttaja, rakentaja tai asiantuntija – panosta mittausten moninaisuuteen ja yhdistä tärkeimmät mittausmenetelmät yhteen laitteeseen. Moniosaaja T3000 ja suuri määrä siihen liitettävissä olevia antureita ja elektrodeja lämpötilan, ilman- ja materiaalikosteuden, ilmavirran ja merkkikaasun mittaamiseen vastaavat monenlaisiin haasteisiin!

Ammattilaisen mittaustyökalut: Saatavissa heti Trotec-kaupasta:

Tilaa jo tänään monia etuja tarjoava laite-anturi-yhdistelmä massalattioiden pinnoitusvalmiuden luotettavaa mittaamista varten:

T 3000 -monitoimimittauslaite – vain 440,20 € sis. alv.

TS 230 SDI -ilmastoanturi – vain 663,40 € sis. alv.

Yleiskatsauksen kaikkiin muihin Multimeasure-sarjan käsimittalaitteiden SDI-antureihin löydät tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*