Valmistautuminen hätätilanteeseen

tro_blog_Rauchgassimulator-FS200_banner

Lentokoneella matkustaminen on turvallista. Sitä ei tule unohtaa, vaikka viime vuosi olikin synkkä ilmailualan historiassa. Lukuisat viime vuoden onnettomuudet herättävät lentomatkustajissa pelkoa. Moderni tekniikka ja turvatoimet kuitenkin varmistavat turvallisuuden korkean tason.

Lentokoneen miehistöä koulutetaan säännöllisesti, joten jos lennolla sattuu jotain – esimerkiksi syttyy tulipalo – miehistö osaa evakuoida lentokoneen mahdollisimman nopeasti. Harjoituksia suoritetaan mahdollisimman realistisissa olosuhteissa. Tähän tarkoitukseen käytetään usein Trotecin sumusavusimulaattoria FS200. Sen avulla lentokoneeseen voidaan syöttää sakeaa mutta turvallista savua.

Valmistautuminen hätätilanteeseen

2014 oli surullinen ennätysvuosi. Lähes tuhat ihmistä menehtyi lentokoneonnettomuuksissa.  Tämä määrä on melkein nelinkertainen sitä edelliseen vuoteen verrattuna. Malesian lentoyhtiöllä oli viime vuonna peräti kolme suurta lento-onnettomuutta. Nämä tapahtumat nostivat tilastoluvut epätavallisen korkealle. Nämä luvut pelottavat luonnollisestikin matkustajia, vaikka lentoyhtiöt vakuuttavat, ettei pelkoon ole syytä. Lentokoneiden tekniikka edustaa kaikkein uusinta teknologiaa, ja turvatoimet ovat sekä kattavat että perusteelliset.
Lentokoneiden säännöllisen huollon ja tarkistusten lisäksi myös henkilökuntaa koulutetaan säännöllisesti. Hätätilanteen sattuessa miehistön on oltava tilanteen herrana, koska matkustajat luottavat heihin. Jotta henkilökunta pysyy tällaisessa tilanteessa rauhallisena ja tietää mitä tehdä, on säännöllinen tulipalo- ja evakuointiharjoitus tärkeää. Luodaan tilanteita, joissa miehistö voi harjoitella ja rutinoitua. Tähän sisältyy myös tulipaloharjoitus, jossa koko lentokone on täynnä savua. Ensimmäiseksi täytyy suorittaa pakkolasku.  Tätä kapteeni ja perämies harjoittelevat simulaattorissa. Sen jälkeen miehistö valmistautuu evakuointia varten. Hätäuloskäynnit avataan ja hätäliukumäet laukaistaan. Sitten miehistön on ohjattava matkustajat savun läpi uloskäynneille.

Jotta miehistö voisi harjoitella näitä pelastustoimenpiteitä mahdollisimman realistisesti, evakuointiharjoituksissa käytetään keinotekoista sumua. Trotecin sumusavusimulaattori FS200 sopii erinomaisesti tällaiseen käyttötarkoitukseen. Simulaattori on nopeasti käyttövalmis. Laitteessa on voimakas turbiinipuhallin ja portaattomasti säädettävä nestepumppu, joitten avulla saadaan sakea sumu muutamassa minuutissa. Kapasiteetti on vaikuttava. Suurikin lentokone saadaan nopeasti täyteen vaaratonta sumua. Iso etu: FS200 tuottaa pysyvää sakeaa savua – ilman lämmitystä! Sumusavusimulaattoria FS200 voidaan käyttää muissakin paloharjoituksissa kuin matkustamotiloissa, esimerkiksi jos halutaan simuloida tulipalo lentokoneen moottorissa. Trotecin luotettava ammattilaistuote on paras apuri evakuointiharjoituksissa – tietenkin ”Made in Germany”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*