Trotec-sarja Osa 1 – Terveellinen sisäilma

banner_trotec_serie_teil1_tips_fi

Hyvä huoneilma on tärkeä tekijä varsinkin kesähelteellä, sillä vietämme noin 90 % ajastamme sisätiloissa. Trotecin blogi tekee tästä aiheesta kokonaisen sarjan: mitä voimme itse tehdä, jotta kodissamme olisi hyvä huoneilma; erityisesti makuuhuoneissa, keittiössä, kylpyhuoneessa ja kellaritiloissa. Tänään sekä tulevina viikkoina kirjoitamme aiheesta ja annamme helppoja vinkkejä, kuinka huoneilman laatua voi parantaa.

Kolme pääsyytä huonolle sisäilmalle

Sisäilman laatu määräytyy huoneen lämpötilan, ilmankosteuden ja ilmankierron mukaan. Huonon sisäilman syyt on siis helposti lueteltu: ikkunoiden ja seinien väärä tiiviys, vääränlainen lämmitys sekä puutteellinen ilmanvaihto. Seurauksena on kosteat seinät ja kondenssiveden muodostuminen, liiallinen lämpö ja ilmankosteus. Tämä yhdistelmä on ihanteellinen homekasvustolle ja pölypunkeille, jotka taas aiheuttavat allergioita ja hengitystien sairauksia.

Lämpö- ja kosteusmittari määrittää ilmankosteuden

Vettä tarvitaan päivittäin: ruoanlaitossa, pyykinpesussa, suihkussa sekä kasvien kastelussa. Mutta jos vettä on liikaa, muodostuu kosteutta. Ihanteellinen suhteellinen ilmankosteus on vain 50 %. Usein asukas on tietämätön kotinsa ilmankosteudesta. Helpointa on hankkia lämpö- ja kosteusmittari, esimerkiksi BC20 lämpö- ja kosteusmittari, jolla voi mittailla senhetkisen ilmankosteuden eri huoneissa tai BZ05-mittari, joka soveltuu hyvin huonekohtaiseen jatkuvaan valvontaan.

Kunhan ilmankosteus on selvillä, on loppu lastenleikkiä: riittävän ilmanvaihdon ansiosta (esim. tuulettamalla) liiallinen kosteus kulkeutuu ulos ja raikasta ilmaa pääsee sisään. Käytännössä ulkoa tuleva ilma on kuivempaa kuin sisäilma ja lämmitettäessä imee sisäänsä ylimääräisen kosteuden.

Hyvä ja sopivan kuiva sisäilma: vinkkejä!

 • Tarkista riittävä ilmankierto

  Huonekalujen ei tule olla suoraan seinässä kiinni, varsinkaan ulkoseinissä. Hyvä etäisyys on vähintään 2-3 cm, mieluiten 5-10 cm.

 • Huonekalujen valinta

  Kannattaa valita huonekaluja, jotka eivät estä kosteudenpoistoa. Esim. pienipintaiset, puiset huonekalut, mieluiten jalallisia. Kuitulevykaapit ovat tietenkin edullisimpia, mutta ne estävät ilmankiertoa eikä niiden muovipäällysteisen pinnan kautta voi haihtua kosteutta.

 • Vältä lämmitettäessä suuria lämpötilaeroja

  Mitä suurempi lämpötilaero asunnossa on, sitä suurempi on kosteusvaurion riski. Sen vuoksi myös vähän käytetyissä huoneissa tulee olla peruslämpö päällä. Lisäksi lämpötilan vähentäminen tulee tehdä pikkuhiljaa – tarkoittaen ettei pattereita tule vääntää kerralla pienemmälle enemmän kuin pari yksikköä.

 • Muista tuulettaa

  Jos asunnossa ei ole koneellista ilmanvaihtoa, on säännöllinen tuulettaminen tärkeää. Tähän riittää, jos asunnossa avataan tuuletusikkuna kokonaan noin 5-10 minuuttin ajaksi – mieluiten neljä kertaa päivässä.

Ota selvää

Lämpö- ja kosteusmittarilla BC20 voidaan ilmankosteuden ja lämpötilan suhde selvittää hetkessä. Mittarilla on nyt houkutteleva tarjoushinta: 76,16 €:n sijasta se maksaa nyt vain 29,95 €!

Lämpö- ja kosteusmittarilla BZ05 on lisäksi ns. hyväolo-hymiö, joka näytää näppärästi onko huoneen sisäilma hyvällä vai huonolla tasolla. Tällä mittarilla on myös verkkokaupassa tarjoushinta 12,95 € (ovh 23,74 € ).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*