Trotec-neuvonta: Hometta asunnossa – ja miten sitä pitäisi torjua

Kun ilma on päivä päivältä lämpimämpää, lämmityksen vähentäminen houkuttelee. Jos vähän käytettyjen huoneiden tai makuuhuoneen lämpötila laskee öisin liikaa, seurauksena on ’homehälytys’. Asunnon ilman kosteus alkaa nimittäin tiivistyä kylmiin kohtiin: terveydelle haitallisen homeen kasvun perusedellytys. Mistä homesienet ja kostea ilma oikeastaan tulevat?

Homesienet leviävät yksinkertaisesi ilman mukana. Jos asuinhuoneissa on niille sopivat elinolosuhteet – yleensä riittävästi kosteutta –, homesienet asettuvat taloksi. Ei-toivotuista asukkaista seuraa huomattavia hajuhaittoja sekä allergisia reaktioita. Homeelle ei pidä antaa liian helposti mahdollisuutta. Siksi kysymys: Mistä kosteutta tulee? Kaksi mahdollista vastausta: Joko vuodosta tai tiivistyvästä ilman kosteudesta.

Vettä tunkeutuu vuodosta

Muodostuu ulkoseinille kosteutta, joka tihkuu sitten läpi sisälle? Syynä voivat seinän halkeamat, sokkelin tai parvekkeiden tai räystäskourujen vuotavat kohdat. Tällaiset paikat on saneerattava ja tiivistettävä pikaisesti. Jos asut vuokralla, vuokranantaja vastaa näistä korjauksista. Rakennuksen sisäpuolen vesivuotojen syynä ovat kuitenkin vesi- ja viemäriputkien vuodot tai pesutilan liian vanhat silikonitiivisteet. Kostea seinärakenne voi myös olla syynä.

Kosteutta muodostuu eniten ilman kosteudesta

Useimmissa tapauksissa normaalisti elävät asukkaat huolehtivat itse riittävästä kosteudesta, jotta hometta kasvaa. Pienessä asunnossa kertyy nopeasti kymmenen litraa vettä päivässä: Hikoilusta ja hengittämistä vapautuu henkilöä kohti noin litra Kosteus päivässä, suihkussa käynnistä kertyy eniten vettä, ja seuraavaksi eniten ruoanvalmistuksesta ja pyykin kuivaamisesta. Kotieläimet ja huonekasvit suurentavat vielä kertymää. Viikossa kertyy nopeasti vähintään 70 litraa – kuukaudessa kaksi täyttä kylpyammeellista.

Tehotuuletus kaikkien taiteen sääntöjen mukaan

Huoneen ilmassa ei ole paljon kosteutta, koska ilma ei voi sitoa niin paljon vettä. Kosteus pikemmin tiivistyy lähimpään viileään paikkaan. Jotta Ilmankosteus asunnossa ei nouse yli suositeltavan 40 … 60 prosentin, on tuuletettava säännöllisesti ja tehokkaasti. Turvaudu siksi hyväksi todettuun ’tehotuuletukseen’ satunnaisen lyhytaikaisen tuuletuksen sijasta.  Avaa tehokkaasti tuuletettaessa asunnon kaikki ikkunat, joka saa aikaa läpivedon. Talvella näin kannattaa tuulettaa kolmasti päivässä viiden minuutin ajan kerrallaan, kesällä 25 minuuttia kerrallaan. Kun nouset ylös, käyt suihkussa tai valmistat ruokaa, tuuleta vastaavia huoneita lisää.

Poistanko homeen itse vai pyydänkö ammattilaisen apuun?

Voit korjata helposti itse veden tunkeutumisesta tai tiivistymisestä aiheutunutta rajallista kohtaa ympäröivät pienehköt homevyöhykkeet. Pintahomeen voi torjua helposti sopivalla sumutteella, jolloin mustat pinnat häviät jo muutamassa päivässä. Tilanne on toinen, kun home on tunkeutunut rakenteisiin. Jos hometta on esimerkiksi seinälaudoituksen takana tai parketin tai laminaatin alla. Tällöin on parasta kääntyä ammattilaisen puoleen.

Paras tapa ehkäistä hometta

  • Valvo ilmankosteutta kosteusmittarilla (hygrometrilla), kun haluat tietää nopeasti, onko asunnossa vyöhykkeitä, joiden ilmankosteus on suuri. Ilmanlaadun mittauslaitteilla, esimerkiksi BC06, BZ15M tai BZ20M Trotecilta mittaaminen on helppoa. Sijoittaminen hieman kalliimpaan muistin sisältävään laitteiseen, esimerkiksi BZ05
  • Erityisillä kosteudenmittauslaitteilla voit selvittää, kuinka kostunut seinä todella on. Trotec tarjoaa näitäkin ammattilaisten mittalaitteita – juuri vaatimuksiasi parhaiten vastaavia: Yksinkertaisista kosteusmittareista, esimerkiksi BM12 tai BM18, vaativiin mittalaitteisiin asti, vaikkapa BM22, BM31 tai BM40.
  • Ilmankuivaimet poistavat kosteutta erityisesti mukavasti – nämäkin Trotec-merkkilaatuiset laitteet ovat tukenasi: HomeComfort-sarjan ilmankuivaimemme pitävät ilmankosteuden optimaalisena ja huolehtivat hyvinvointi-ilmastossa omassa kodissasi.

Näin kosteudenpoisto sujuu nykyään – merkkilaatuisilla laitteilla Trotecilta

Tutustu kaikkiin etuihin, joita Trotecin kosteudenpoiston ja ilmanlaadun hallinta tarjoavat. Hyödy myös mittauslaitteittemme ja ilmankuivaintemme merkkilaadusta sekä ajankohtaisista tarjoushinnoistamme – nyt Trotec-kaupassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*