Suuri ilmankosteus tuuletuksesta huolimatta? Ilmankuivaimilla terveellinen sisäilmasto

Kotona tai työpaikalla: Säännöllinen tuuletus ja kohtuullinen lämmitys auttavat parantamaan sisäilmaa, välttämään homehtumisen vaaraa ja luomaan terveellisemmän sisäilmaston. Mitä tehdä, jos kosteutta on liikaa tuuletuksesta huolimatta? Asiantuntijat suosittelevat siirrettäviä ilmankuivaimia, jotka pitävät sisäilman kosteuden optimaalisena täysin automaattisesti ja lisäksi puhdistavat ilmaa.

Liian suurella ilman kosteudella on monta syytä

Lukuisat aktiviteetit päivän kuluessa lisäävät jatkuvasti kosteutta ilmaan. Hengittäminenkin yksinään lisää ilman kosteutta, sillä hengitysilmassa on vesihöyryä. Mitä enemmän huoneessa tai rakennuksessa on ihmisiä, sitä enemmän hengitysilma vaikuttaa ilman kosteuteen. Hikoilu kesällä tai peiton alla tuo oman lisänsä. Keittäminen, peseminen, pyykin kuivaus, suihku tai kylpy tuottavat lisää vesihöyryä. Sisäilma voi sitoa kosteutta vain rajallisesti. Kosteus tiivistyy siksi ikkunoihin, peileihin ja huoneen kylmiin paikkoihin. Kosteat paikat ovat erinomainen homeen kasvualusta, mikä voi johtaa terveysongelmiin.

Talon tai asunnon ilman kosteutta on siksi vähennettävä sopivilla toimenpiteillä. Tässä blogissa neuvotaan parhaita toimintatapoja.

Tuuleta oikein

Jotta liian suuri ilman kosteus ei muutu ongelmaksi, Saksan ympäristöministeriö (BMUV)  suosittelee tehotuuletusta useaan kertaan päivittäin, jolloin ikkunat avataan kunnolla. Kostea sisäilma korvautuu raikkaalla ulkoilmalla.

Miten usein ja kuinka pitkään pitäisi tuulettaa?

Peukalosääntö: Mitä viileämpi huone on, sitä useammin on tuuletettava, jotta kosteudesta ei aiheudu homehtumista. Suositeltava tuuletuksen kesto:

  • Tehotuulesta useaan kertaan päivittäin avaamalla vastakkaisia ikkunoita (”läpiveto”).
  • Tuuleta kesällä 20–30 minuuttia
  • Talvella riittää viidestä kymmeneen minuuttia.

Tuuleta aina, kun keittäminen, suihku tai esimerkiksi pyykin kuivaus tuottavaa paljon vesihöyryä. Vinkki: Säädä patterit pienemmälle ennen tuuletusta, jotta kallista lämpöä ei karkaa ulos.

Suuri ilmankosteus tuuletuksesta huolimatta: Asiantuntijan vinkkejä:

Jos ilma on liian kosteaa säännöllisestä tuuletuksesta huolimatta tai nousee jälleen nopeasti, syitä voi olla erilaisia. Kun seinät ovat kosteita ja katot vuotavat, säännöllisesti tuuletuksesta ei ole hyötyä, vaan tarvitaan erikoisyrityksiä ja kuivauslaitteita ongelmien poistamiseen. Tilanne on toinen, liian suuren ilmankosteuden syynä on liian pieni sisälämpötila. Lämmin ilma varastoi enemmän kosteutta kuin kylmä. Jos lämmityskustannukset saavat alentamaan sisälämpötilaa, on huolehdittava siitä, että suuri ilmankosteus ei johda homeongelmaan asunnossa.

Ilmankuivaimilla kohti pysyvästi terveellisempää sisäilmastoa

Jos säännöllinen tuuletus ei johda tavoitteeseen tai talvella lämmitetään vähemmän kustannusten säästämiseksi, ammattihenkilöt suosittelevat siirrettäviä ilmankuivaimia sisäilman kosteuden vähentämiseen.

Hygrostaatilla varustetut ilmankuivaimet valvovat ilman kosteutta täysin automaattisesti ja käynnistävät kosteudenpoistotekniikan vasta sitten, kun kosteus ylittää ennalta säädetyn tavoitearvon. Ilmankuivaimet kuluttavat siksi verrattain vähän sähköä, mutta tuottavat sitä tehokkaammin terveellisen sisäilmaston ja torjuvat hometta.

Ilmankuivaimet, esimerkiksi Trotecin TTK 27 HEPA ja TTK 64 HEPA poistavat sisäilmasta täysin automaattisesti liikaa kosteutta, joka voi aiheuttaa ajan mittaan terveysongelmia. Integroitu HEPA-suodatin puhdistaa sisäilmaa ja poistaa yli 95 % sairauksia aiheuttavista viruksista (influenssa, RSV, korona), bakteereista, homeitiöistä, allergeeneista ja hienopölyhiukkasta. Puhdistetun ja optimaalisesti kostutetun sisäilman hyvää tekevä vaikutus tuntuu jokaisella hengen vedolla.

Trotec-verkkokaupassa on saatavana laaja valikoima siirrettäviä ilmankuivaimia kaiken kokoisiin huoneisiin ja asuntoihin. Sopiva kosteudenpoistoteho joka käyttötarkoitukseen: Peltier-ilmankuivaimet, esimerkiksi TTP 1 E, TTP 5 E tai TTP 10 E soveltuvat pienten tilojen pitämiseen kuivana. TTK-sarjan adsorptioilmankuivaimet vakuuttavat monilla mukavilla toiminnoillaan ja pitävät talot, asunnot ja myös toimitilan helposti terveellisempinä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*