Suojaavatko ilmastointilaitteet ja tuulettimet koronalta? Tämä tulisi tietää nyt ja ottaa huomioon!

Vaaralliset mutu-tiedot, valheet ja suositukset leviävät korona-aikoina kulovalkean tavoin sosiaalisessa mediassa. Ilmastointilaitteiden varoitetaan toimivan viruslinkoina. Tuulettimien tarjoamaa suojaa ilmassa leijuvilta tartuttavilta aerosoleilta ylistetään. Ikkunan pitämisellä auki tai kiinni ei ole merkitystä. Mikä on totta? Mitä on tiedettävä ilmastointilaitteista ja tuulettimista koronaviruksen yhteydessä? Me selvitämme!

Miten sisäilma ja koronavirus riippuvat toisistaan?

Virologit ovat yksimielisiä: Koronavirus leviää pääasiassa hengityksen kautta ja vain hyvin vähän kosketus- tai pisaratartuntana. Suun kautta hengitettäessä ja puhuttaessa huoneeseen leviää sumun tavoin tuhansia aerosoleja (erittäin pieniä sylkihiukkasia). Nämä silmille näkymättömät hiukkaset leijuvat useita tunteja sisäilmassa. Jos henkilö on sairastunut, hiukkasiin kiinnittyy viruksia tai bakteereja. Jos näitä tartuttavia aerosoleja hengitetään sisään, virukset tunkeutuvat hengitysteitä pitkin syvälle keuhkorakkuloihin. Suljetuissa tiloissa aerosoleilta tarjoavat suojaa hengityssuojaimet hiukkasuodattimineen ja suurtaajuusilmanpuhdistimet, esimerkiksi TAC V+ Trotecilta. Suu-nenämaskit eivät sen sijaan suojaa tartuttavien aerosolien sisään hengittämiseltä. Ne pysäyttävät vain suuria pisaroita.

Onko ilma yhtä vaarallista sisällä ja ulkona?

Ilman luonnollinen liike jakaa ja laimentaa puhuttaessa vapautuvat aerosolit ulkona. Toisten henkilöiden puhuessa vapautuneiden virusten sisään hengittämisen vaara on siksi vähäinen. Kun tila on suljettu – ei ilmanvaihtoa –, jokainen henkilö lisää sisäilman aerosolipitoisuutta. Aerosolipilvet leijuvat laimentumattomina huoneessa ja tartuttavien virusten sisään hengittämisen vaara on verrattain suuri.

Miten ilmastointilaitteiston käyttö vaikuttaa infektiovaaraan?

Kaupassa yleensä myytävä kiertoilmalaitteet jäähdyttävät sisäilmaa, eikä ulkoa tule uutta raitista ilmaa Kaupoissa yleisesti myytävissä ilmastointilaitteissa ei myöskään ole ilman mukana kulkeutuvia viruksia tai bakteereja suodattavaa erityistä HEPA-suodatinta, kuten esimerkiksi ilmanpuhdistimessa TAC V+ tai H14 HEPA-suodattimen sisältävässä TES 200:ssa. Sisäilman sisältämät virukset leviävät ilmavirran mukana laajalle – siksi käsite ”viruslinko”.

  • Useimmissa tapauksissa asennetut ilmaa ilmastointilaitteet eivät siis suojaa koronavirukselta. Aerosolipilvet eivät laimennu tai suodatu pois. Ilmastointilaitteistiin asennetaan suodattimet ovat vain ”nukkasuodattimia”, jotka suojaavat kylmäosaa likaavalta pölyltä ja karvoilta.
  • Viruksia kantavat aerosolit kulkeutuvat ilmastointilaitteen puhaltaman ilman mukana huoneen takimmaiseen nurkkaan asti, ja niitä hengitään sisään turvavälistä huolimatta.

Suojaako tuuletin tartunnalta, kun ikkuna on auki?

Jotkut virologit suosittelevat asettamaan tuulettimen avoimen ikkunan eteen kuljettamaan mikrobipitoista ilmaa ulos. Tämä on teoriassa oikea tapa. Tuulettimen tuottama ilmavirta imee sisäilmaa ja puhaltaa viruksia ulos ikkunasta. Käytännössä tämä on kuitenkin epärealistista! Avoin ikkuna ja toimiva tuuletin voi vaikuttaa käytännölliseltä kesällä. Mutta mitä tehdä talvella – tuulella, sateella ja siitepölykaudella? Ja miten epämiellyttävää veto on? Miten voi työskennellä rauhassa toimistossa, kun liikenteen melu kantautuu avoimesta ikkunasta? Suositusta ei voi toteuttaa myöskään hoivakodeissa ja laitoksissa. Hoivakotien ikääntyneet ihmiset tarvitsevat enemmän lämpöä. Avoimella ikkunalla voi olla vakavia seurauksia.

  • Tuuletin avoimen ikkunan lähellä pienentää todella infektioriskiä. Sen saa aikaa ulkoa tulevan raittiin ilman laimentava vaikutus.
  • Tämä infektiolta suojautumisen tapa on vain rajallisesti käytännöllinen eikä lainkaan mahdollinen, kun sää ei ole optimaalinen tai ihmiset ovat ikääntyneitä.

Suojaako tuuletin tartunnalta, kun ikkuna on kiinni?

Tuuletin suojaa suljetussa tilassa infektioilta samalla tavoin kuin kierrättävä ilmastointilaite. Ei lainkaan! Kun ulkoa ei tule raitista ilmaa, sisäilma vain liikkuu – mutta ei laimennu. Tuulettimet eivät myöskään suodata.

  • Tuuletin ei siis suojaa koronavirukselta suljetussa tilassa. Aerosolipilvet eivät laimennu tai suodatu pois.
  • Tilanne on päinvastainen! Viruksia kantavat aerosolit kulkeutuvat tuulettimen puhaltaman ilman mukana huoneen perimmäiseen nurkkaan asti, ja niitä hengitään sisään turvavälistä huolimatta.

Vain suurtaajuusilmanpuhdistin, esimerkiksi ilmateholtaan suuri TAC V+ ja sen HEPA-suodatin suojaa tehokkaasti sisäilman viruksilta. 

Siirrettävä ilmanpuhdistin TAC V+ puhdistaa ilmaan yhtä tehokkaasti kuin muuten hygieenisesti vaativissa puhdastilaympäristöissä ja sairaaloiden leikkaussaleissa käytettävät laitteet. Sen tekevät mahdolliseksi erittäin suuri ilmateho 1600 m³/tunti sekä uusi H14 HEPA-virussuodatin. Sisäilmaa imetään lattian läheltä, HEPA-suodatin poistaa bakteerit ja virukset, ja mikrobiton puhdas ilma johdetaan takaisin tilaan. Sisäilma kiertää ja puhdistetaan tilan koon mukaan 20 kertaan asti tunnissa. Erittäin suuri määrä puhdasta ilmaa laimentaa pään korkeudelle spontaanisti muodostuvat aerosolipilvet heti, jolloin viruskuormitus ja infektioriski ovat huomattavasti pienemmät! Ei asennusta, ei monimutkaista liittämistä. Kytke pistorasiaan ja huolehdi heti maksimaalisesta mahdollisesta infektiosuojasta! 

TAC V+ on heti saatavana eri värivaihtoehtoina 4 209,80 € hintaa Trotec-kaupassa.

Lisätietoja laitteesta saan asiantuntijaltamme: 

Trotec GmbH
Jochem Weingartz
Puhelin: +49 2452 962-137
jochem.weingartz@trotec.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*