Päiväkodit & korona: Trotec kehittää koronasuojauksen päiväkotien työntekijöille ja lapsille

Robert Koch -instituutti vahvistaa uusimmassa tiedotuksessaan koronaviruksen leviämisen huone- ja hengitysilman aerosolien välityksellä[1]. Trotec on kehittänyt uudenlaisen korkeataajuus-ilmanpuhdistimen TAC V + suodattamaan taudinaiheuttajia sisältäviä aerosoleja (pienenpieniä sylkihiukkasia) huoneilmasta tämän tartuntariskin pienentämiseksi päivähoitokeskuksissa. Tutkijat ja virologit ovat sitä mieltä, että aerosolit ovat yksi tärkeimmistä koronavirustartunnan lähteistä. Jos huoneilmaa sen sijaan ”pestään” jatkuvasti ja tehokkaasti, puhumisen ja yskimisen yhteydessä vapautuneista aerosoleista aiheutuva tartuntavaara on huomattavasti pienempi.

Yhtäkkiä kaikki meni hyvin nopeasti! Kun usean viikon ajan vain lapsilla, joiden vanhemmilla oli järjestelmän kannalta merkittävä työ, oli mahdollisuus päästä päivähoitoon, päiväkodit, päivähoitokeskukset ja koululaisten päiväkodit ovat nyt monin paikoin siirtymässä rajoitettuun säännölliseen toimintaan. Päiväkotien johtajat ja lastentarhan opettajat ovat sitä mieltä, että tämä tapahtuu liian nopeasti ja kritisoivat oikeutetusti piirikuntien ja kuntien saamaa vähäistä tukea. Monet lastentarhan opettajat ovat jopa huolissaan terveydestään joutuessaan olemaan tekemisissä pienten lasten kanssa. Pedagogiselle henkilöstölle ei ole olemassa tehokasta mahdollisuutta suojautua koronavirustartunnalta.

Lastentarhan opettajien oletetaan työskentelevän suojaamattomina, lapsiryhmiä jaetaan osiin.

Lukuisat päivähoitoyritykset kannustavat henkilöstöään pidättäytymään kasvonaamarien käytöstä, jotta kasvojen ilmeet ja eleet eivät peittyisi lapsia hoidettaessa ja jotta lapset eivät hämmentyisi. Päiväkodeissa ja päivähoidossa ei myöskään voida noudattaa etäisyysvaatimusta, koska lapset tarvitsevat läheisyyttä ja ”joskus täytyy halata”, kertoi Nordrhein-Westfalenin osavaltion perheministeri Joachim Stamp paikallisradiossa. Vaihtoehtoisesti ehdotetut visiirit eivät myöskään käy, koska ne ovat niin paljon auki alaosastaan ja sivuilta, että ne ainoastaan ohjaavat pisarat ja aerosolit (pienenpienet sylkipisarat) muualle, mutta eivät pidättele niitä. Ongelmia aiheuttaa myös se, että koronasta johtuvat lisävaatimukset rasittavat jo entuudestaankin liian harvalukuista henkilöstöä. Lastentarhan opettajien pitäisi pysyä samoissa ryhmissä, ja ryhmät pitää erillään toisistaan. Seurauksena on, että monet toimipaikat ovat jo lyhentäneet aukioloaikojaan ennaltaehkäisevästi tunnilla aamusta ja illasta. Kyseenalaista on kuitenkin, onko tästä kaikesta apua! Jos työntekijöitä jää sairauden takia pois töistä, tällainen erillisiin ryhmiin perustuva korttitalo romahtaa hyvin nopeasti.

Näin on ymmärrettävää, että monet alan työntekijät kokevatkin olevansa ”epäonnistuneen politiikan syntipukkeja”. Se, mitä liittovaltion terveysministeriö suosittelee ja mitä sovelletaan jokapäiväisessä elämässä, ei koske heidän työtänsä: maksimaalinen suojautuminen virustartunnalta.

Lasten ”ja” henkilöstön suojaaminen on mahdollista: Trotec on kehittänyt ratkaisun.

Jotta turvaetäisyyksien, kasvomaskien ja käsien pesun suojaavaa vaikutusta voitaisiin arvioida, on ensin tarkasteltava viruksen erilaisia tartuntatapoja. Vain noin 10 prosenttia koronavirustartunnoista tapahtuu suorassa kosketuksessa. Puolet kaikista tartunnoista on sen sijaan seurausta suljettujen tilojen ilmassa leijailevien, näkymättömiä taudinaiheuttajia sisältävien, aerosolien hengittämisestä.

Kun päivähoitokeskusten tilannetta tarkastellaan tätä taustaa vasten, tulee nopeasti selväksi, että ympäriinsä ryntäilevistä tai sylissä pidettävistä lapsista sekä kutituskohtauksista aiheutuu lastentarhan opettajille suhteellisen vähäinen tartuntariski. Huoneilmasta aiheutuva vaara sen sijaan on huomattavasti suurempi. Jos yhdelläkin ryhmän lapsista on koronavirustartunta, jo pelkästään lapsen puhuessa kovalla äänellä huoneilmaan vapautuu yli tuhat taudinaiheuttajia sisältävää aerosolia[3].

Aerosolit – näkymätön tartuntavaara hengitysilmassa

Hengittäessämme, puhuessamme tai yskiessämme ilmaan purkautuu eräänlaisena ”tihkusateena” suurten näkyvien pisaroiden lisäksi myös paljon suurempia määriä pienen pieniä aerosoleja. Kun suuret pisarat laskeutuvat painostaan johtuen jo noin 1,5 metrin päästä maahan (tästä on johdettu 1,5 metrin etäisyyssääntö), taudinaiheuttajia sisältävät aerosolit, joiden koko on vain millimetrin tuhannesosa, pysyvät ”tosiasiassa ilmassa useita tunteja”, selittää esimerkiksi virologi professori Christian Droste. Näin siis turvaetäisyydet, pienemmät ja toisistaan erillään pidettävät ryhmät sekä tiheämpi käsienpesu eivät yksinään suojaa virustartunnalta. Puhuessa vapautuvat aerosolit leviävät huomaamatta huoneessa kiertävän ilman mukana, ja ihmiset hengittävät niitä. Tavoitteena on siis oltava eri lapsiryhmien hengitysilman sekoittumisen estäminen niin pitkälti kuin mahdollista. Ja tämä onnistuu käyttämällä TAC V+ -ilmanpuhdistinta muiden toimenpiteiden lisäksi.

Viruksista vapaa hengitysilma päiväkodeissa ja päivähoitopaikoissa: Ilmanpuhdistin TAC V+

Uudenlaisen TAC V+ -ilmanpuhdistimen myötä Trotec on nyt kehittänyt maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen HEPA-ilmanpuhdistustekniikalla varustetun huoneilmanpuhdistimen. TAC V+ kierrättää ja puhdistaa huoneilman suljetuissa tiloissa yhtä tehokkaasti kuin se muutoin puhdistetaan vain puhdastiloissa ja sairaaloiden leikkaussaleissa, joita koskevat tiukimmat hygieniamääräykset. Tämän mahdollistaa ilmanpuhdistimen äärimmäisen suuri ilmamäärä sekä uudenlainen HEPA-suurtehosuodatin, jonka suodatusteho on 99,995 %. Näin huone voidaan pitää pysyvästi lähes viruksettomana ja mikrobittomana ”lasten lukumäärästä riippumatta”.

Tämä saattaa kuulostaa teoriassa hyvinkin tekniseltä, mutta on käytännössä erittäin yksinkertaista. Huoneilma imetään laitteeseen lattian läheisyydestä, HEPA-suodatin puhdistaa sen bakteereista ja viruksista, minkä jälkeen se päästetään mikrobittomana puhdasilmana pystysuunnassa takaisin huoneeseen. Ilman asennustoimenpiteitä ja monimutkaisia liitäntöjä. Työnnä pistoke seinään ja hyödy saman tien parhaasta mahdollisesta tartuntasuojauksesta! Laite on suunniteltu siten, että siitä ei aiheudu vaaraa leikkiville lapsille. Se seisoo tukevassa asennossa ja sen imuaukko on varustettu tiheällä suojaritilällä, niin että lapset eivät voi työntää sinne sormiaan.

Optimaalinen suoja pedagogisen henkilöstölle ja lapsille

Turvaetäisyydet, lapsiryhmien kokojen pienentäminen ja tehostetut siivous- ja desinfiointiprosessit – kaikki sinällään järkeviä toimenpiteitä! Mutta ne eivät tarjoa tehokasta suojaa taudinaiheuttajia sisältäviä aerosoleja vastaan, koska ne nousevat toisinaan kuin savu useita metrejä ilmaan ja laskeutuvat vasta useiden tuntien päästä lattiaan laajalla alueella.

Lasten ja henkilöstön vaara saada koronavirustartunta noudatettaessa kaikkia turvallisuus- ja hygieniatoimenpiteitä laskee lähes nollaan käytettäessä virussuodattimella varustettua TAC V+ –ilmanpuhdistinta! Minne ikinä sijoitatkaan siirrettävän TAC V+ -ilmanpuhdistimen, se muodostaa ympärilleen puhtaita ja viruksista suodatettuja ”puhdasilma-alueita”.

Enempää ei voi tehdä ja vähempää ei tulisi tehdä ihmisten suojaamiseksi:

  • Kaikkien ohjeiden ja hygieniamääräysten noudattaminen (ryhmäkokojen pienentäminen, ryhmien pitäminen erillään toisistaan, desinfiointitoimenpiteet jne.)
  • Ilmanpuhdistus ilmateitse tapahtuvan tartuntariskin pienentämiseksi

Tietämisen arvoista H14 HEPA-suspensioainesuodattimesta, jonka läpäisyaste on ≤ 0,005 %

Trotecin erityisesti TAC V+ – sekä TES 200 -ilmanpuhdistimia varten kehitetyt H14virussuodattimet vakuuttavat ensiluokkaisella suodatustehollaan ja innovatiivisella suorituskyvyllään. Vain 0,005 % läpäisyasteensa ja 99,995 % erotuskykynsä ansiosta ne tarjoavat 10 kertaa tehokkaamman erotuskyvyn kuin tavanomaiset H13-suodattimet. H14-suurtehosuodattimia käytetään näiden ensiluokkaisten ominaisuuksien vuoksi puhtaan ilman tuottamiseen jopa leikkaussaleissa ja vastaavissa hygieenisesti vaativissa tiloissa. Ne tarjoavat siis parhaat edellytykset lasten ja pedagogisen henkilöstön suojaamiseksi tartunnalta epidemioiden riehuessa.

Kaikki Trotecin tarjoamat H14-suodattimet täyttävät korkeimmat laatuvaatimukset, jotka ovat pakollisia suodatettaessa erityisesti bakteereja ja viruksia:

  • Jokainen H14-suurtehosuodatin tarkastetaan erikseen ja saa oman sarjanumeron.
  • Tarkastuspöytäkirjasta on kaksi kopiota todistuksena jokaisen H14-suodattimen mukana.
  • Alkuperäinen tarkastustodistus voidaan arkistoida ja kopio kiinnittää tarvittaessa ilmanpuhdistimeen.
  • H14-HEPA-suurtehosuodattimet on tarkastettu standardien EN 1822 ja DIN EN 60335-2-69 mukaisesti.

TAC V+, joka on saatavana se osto- että vuokralaitteena, on kehitetty ja testattu heinsbergiläisen tutkimuksen puitteissa.

Trotec on perustanut nuorisotyötoimistoille ja -järjestöille oman neuvontapalvelun, joka vastaa kaikkiin tartuntasuojaukseen liittyviin kysymyksiin:

Trotec GmbH
Jochem Weingartz
Puhelin: +49 2452 962-137
jochem.weingartz@trotec.com


[1] Robert-Koch-instituutti, SARS-CoV-2-tiedote koronavirussairaudesta (COVD-19), versio: perjantai 15. toukokuu 2020

[3]National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK)“ -laitoksen julkaisema tutkimus ”Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America“ (PNAS)” -lehdessä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*