Korona avokonttoreissa: Trotec on kehittänyt TAC V+ -ilmanpuhdistimen, jonka ennennäkemätön puhdasilmamäärä ja virussuodatus suojaavat huoneilmassa leijailevilta taudinaiheuttajia sisältäviltä aerosoleilta

Puhuttaessa ja aivastettaessa huoneilmaan purkautuu tuhansia eri kokoisia sylkipisaroita. Suuria pisaroita, joilta pleksilasien, visiirien ja suu-nenäsuojaimien on tarkoitus suojata ihmisiä korona-aikoina. Mutta myös pienenpieniä mikrohiukkasia, niin kutsuttuja aerosoleja. Aerosoleja tutkitaan nyt intensiivisesti Berliinin teknisessä yliopistossa, jotta koronaviruksen tartuntavaaraa pystyttäisiin arvioimaan paremmin. Myös Trotecin insinöörit tekevät yhteistyötä lääkäreiden ja virologien kanssa teknisten ratkaisujen löytämiseksi, joilla taudinaiheuttajia sisältävät aerosolit voidaan suodattaa huoneilmasta. Heti kun ensimmäiset Heinsbergin tartuntatapaukset tulivat tietoon, aloitettiin erityisellä HEPA-suodatuksella varustetun korkeataajuus-ilmanpuhdistimen suunnittelutyöt, jotta erityisesti avokonttorit, ravintolat ja vastaavat suuret tilat voitaisiin pitää pysyvästi vapaina taudinaiheuttajia sisältävistä aerosoleista. Tällaisiin kohteisiin ei nimittäin ollut vielä käytössä liikkuvaan käyttöön sopivaa ratkaisua, jonka ilmanpuhdistusteho olisi riittävän hyvä kaiken huoneilman puhdistamiseksi viruspitoisista aerosoleista tätä varten kehitetyn suodattimen avulla mahdollisimman lyhyessä ajassa. Vain viiden kuukauden kehitystyön jälkeen markkinoille tuotiin uudenlainen TAC V+ -ilmanpuhdistin, josta on saatavana eri malleja ja joka on jo käytössä lukuisissa kohteissa.

Aerosolit – näkymätön tartuntavaara ilmassa

Epidemiologit ja virologit ovat yksimielisiä: Kysymys ei enää kuulu ”leviääkö” virus huoneilmassa aerosolien välityksellä, vaan ”miten” nämä pienenpienet hiukkaset leviävät huoneessa. Ja kuinka kauan ilmassa leijuvat taudinaiheuttajat pysyvät tartuttavina. ”Tutkimme erilaisissa projekteissa, kuinka kauan taudinaiheuttajat pysyvät ilmassa erilaisissa olosuhteissa”, sanoo professori Dr. Martin Kriegel, Berliinin teknisen yliopiston Hermann-Rietschel-instituutin johtaja. Hän tutkii yhdessä tiiminsä ”Contamination Control” kanssa, kuinka pitkälti viruksen leviäminen riippuu uloshengitetyn ilman sisältämien hiukkasten koostumuksesta ja kokojakaumasta. Pisaratartunnassa virusta sisältävä sylkipisara joutuu suoraan toisen ihmisen limakalvoille. Ilmateitse tapahtuvassa tartunnassa virukset kulkeutuvat ihmisen hengitysteihin pienenpieniin nestemäisiin hiukkasiin sitoutuneina. ”Suuremmat hiukkaset laskeutuvat nopeammin maahan. Pienemmät hiukkaset liikkuvat ilmavirran mukana ja voivat pysyä pitkiä aikoja ilmassa”, tutkimusjohtaja selvittää.

TAC V+ suodattaa aerosolit ilmasta ennen kuin ihmiset ehtivät hengittää niitä

Markkinoilla on lukuisia ilmanpuhdistimia. Mikään tällaisista kompaktilaitteista ei tosin saavuta likimainkaan siirrettävän TAC V+:n suurta ilmamäärää ja suodatustehoa.

Kuvaannollisesti ilmaistuna: Kun tartunnan saaneesta henkilöstä vapautuu viruksia sisältäviä aerosoleja huoneeseen hänen puhuessaan puhelua huoneen kauimmaisessa nurkassa, ilmanpuhdistimen on kyettävä imemään ja suodattamaan nämä aerosolit nopeasti läheltä lattiaa pidemmänkin matkan päästä. Lisäksi pään korkeudella spontaanisti ilmenevät aerosolipilvet on pystyttävä laimentamaan suurilla määrillä puhdasta ilmaa siten, että viruskuormitus, ja näin myös tartunnan riski, vähenevät merkittävästi!  Ja nämä molemmat, tehokas viruksen suodatus ja spontaanisti ilmenevien aerosolipilvien välitön laimentaminen, onnistuu tällä hetkellä ainoastaan Trotecin TAC V+ -ilmanpuhdistimella. Paikasta toiseen siirrettävä TAC V+ puhdistaa huoneilman suljetuissa tiloissa yhtä tehokkaasti kuin se muutoin puhdistetaan vain puhdastiloissa ja sairaaloiden leikkaussaleissa, joita koskevat tiukimmat hygieniamääräykset. Tämän mahdollistaa erittäin suuri ilmamäärä, 1 600 m³ tunnissa, sekä uudenlainen H14 HEPA-lämpödekontaminaatio. Näin suuretkin toimistotilat, odotusalueet tai neuvotteluhuoneet voidaan pitää pysyvästi lähes viruksettomina ja bakteerittomina.

Tämä saattaa kuulostaa teoriassa hyvinkin tekniseltä, mutta on käytännössä erittäin yksinkertaista. Yhteiskäytössä olevien huoneiden ilma imetään laitteeseen lattian läheisyydestä, HEPA-suodatin puhdistaa sen bakteereista ja viruksista, minkä jälkeen se päästetään mikrobittomana puhdasilmana pystysuunnassa takaisin huoneeseen. Ilman asennustoimenpiteitä ja monimutkaisia liitäntöjä. Työnnä pistoke seinään ja hyödy saman tien parhaasta mahdollisesta tartuntasuojauksesta!

Miksi suuret ilmanvaihtomäärät ja voimakas imuteho ovat niin tärkeitä suojauksen kannalta toimistossa

Professori Kriegelin tiimi on simuloinut erilaisissa testeissä hiukkasten leviämistä toimistossa, jossa on neljä työntekijää. ”Testit ovat osoittaneet, että erityisesti pienemmät hiukkaset, alle 50 μm, voivat levitä pitkälle huoneessa ja säilyä kauan ilmassa ilman mekaanista ilmanvaihtoa,” Kriegel tiivistää havainnot.

CDC:n (Centers for Disease Control and Prevention) toinen tutkimus[2] osoittaa, kuinka valtavan nopeasti koronavirus voi levitä avokonttorissa. Lyhyen ajan kuluessa 98 yhteensä 811:sta työntekijästä on saanut tartunnan. Ilman, että he ovat olleet henkilökohtaisesti tekemisissä toistensa kanssa. Tutkimustulosten mukaan virus on levinnyt toimistotiloissa huoneilman kautta.

Ilmanpuhdistin TAC V+ tarjoaa ratkaisun varsinaiseen tarttumisvaaraan

Turvaetäisyydet, kasvomaskit sekä tehostetut siivous- ja desinfiointiprosessit – kaikki sinällään järkeviä toimenpiteitä! Mutta ne eivät tarjoa tehokasta suojaa taudinaiheuttajia sisältäviä aerosoleja vastaan, koska ne nousevat usein kuin savu useita metrejä ilmaan ja laskeutuvat vasta useiden tuntien päästä lattiaan laajalla alueella. Myös näennäisesti suojaavien pleksilasien takana. Työntekijöiden vaara saada koronavirustartunta noudatettaessa kaikkia turvallisuus- ja hygieniatoimenpiteitä laskee lähes nollaan käytettäessä virussuodattimella varustettua TAC V+ -ilmanpuhdistinta!

Enempää ei voi tehdä ja vähempää ei tulisi tehdä työntekijöiden suojaamiseksi:

  • Kaikkien ohjeiden ja hygieniamääräysten noudattaminen (turvaetäisyydet, maskipakko, pleksilasit, desinfiointitoimenpiteet jne.)
  • Ilmanpuhdistus ilmateitse tapahtuvan tartuntariskin pienentämiseksi

Tietämisen arvoista H14 HEPA-suspensioainesuodattimesta, jonka läpäisyaste on ≤ 0,005 %

Trotecin kehittämät H14-virussuodattimet vakuuttavat ensiluokkaisella suodatustehollaan ja innovatiivisella suorituskyvyllään. Vain 0,005 % läpäisyasteensa ja 99,995 % erotuskykynsä ansiosta ne tarjoavat 10 kertaa tehokkaamman erotuskyvyn kuin tavanomaiset H13-suodattimet. H14-suurtehosuodattimia käytetään näiden ensiluokkaisten ominaisuuksien vuoksi puhtaan ilman tuottamiseen jopa leikkaussaleissa ja vastaavissa hygieenisesti vaativissa tiloissa.

Kaikki Trotecin tarjoamat H14-suodattimet täyttävät korkeimmat laatuvaatimukset, jotka ovat pakollisia suodatettaessa erityisesti bakteereja ja viruksia:

  • Jokainen H14-suurtehosuodatin tarkastetaan erikseen ja saa oman sarjanumeron.
  • Tarkastuspöytäkirjasta on kaksi kopiota todistuksena jokaisen H14-suodattimen mukana.
  • Alkuperäinen tarkastustodistus voidaan arkistoida ja kopio kiinnittää tarvittaessa ilmanpuhdistimeen.
  • H14-HEPA-suurtehosuodattimet on tarkastettu standardien EN 1822 ja DIN EN 60335-2-69 mukaisesti.

TAC V+, joka on saatavana se osto- että vuokralaitteena, on kehitetty ja testattu heinsbergiläisen tutkimuksen puitteissa. Laite on saatavana Trotec-kaupasta hintaan 3 564,05 €; valittavana on useita eri värejä.

Käyttöön ja laitteiden mitoitukseen liittyviin sekä kaikkiin teknisiin kysymyksiin vastaa Trotecin ilmanpuhdistusasiantuntija Jochem Weingartz:

Trotec GmbH
Jochem Weingartz
Puhelin: +49 2452 962-137
jochem.weingartz@trotec.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*