Oikeaoppinen tuuletus – 11 vinkkiä siitä, kuinka estetään homeen muodostuminen

banner_richtig_lüften_banner

Trotecin asiakaspalveluun tulee usein kysymyksiä asiakkailta ja blogien lukijoilta, kuinka kotona oikein kannattaa tuulettaa. Maakohtaiset rakennustavatkin vaikuttavat asiaan. Asiakkaat ovat oikeutetusti huolissaan siitä, että liiallinen tuuletus aiheuttaa liikakosteutta asunnossa, ja siten otollisen kasvualustan homesienelle. Kaikkihan tietävät homeen olevan terveydelle erittäin haitallista. Senpä vuoksi kerromme tässä 11 vinkkiä oikeaoppiseen tuuletukseen. Nollatoleranssi homeelle!

Vinkki 1: Tuuleta makuuhuone perusteellisesti

Ihanteellista on pitää tuuletusikkuna raollaan nukkuessa. Mikäli tämä on talvella liian kylmää, kannattaa aamulla avata tuuletusikkuna kokonaan muutamaksi minuutiksi.

Vinkki 2: Tuuleta asuintilat säännöllisesti

Olohuoneessakin kannattaa tuulettaa säännöllisesti, jotta ylimääräinen kosteus poistuu. Varsinkin, jos huoneessa on viherkasveja tai siellä kuivatetaan pyykkiä.Viimeistään siinä vaiheessa, kun ikkunan sisäpintaan ilmestyy vesipisaroita, kannattaa avata ikkuna.

Vinkki 3: Keittiössä ja kylpyhuoneessa on eri säännöt

Näihin huoneisiin syntyy hetkellisesti suuria määriä kosteutta. Esim. suihkun ja kylvyn jälkeen sekä ruokaa laittaessa. Näiden toimenpiteiden jälkeen kannattaa tuulettaa. Parasta on sulkea kylpyhuoneen ja keittiön ovi, jottei kosteus leviä koko taloon. Kylpyhuoneessa kannattaa pyyhkiä pois ylimääräinen vesi lattialta ja seinistä.

Vinkki 4: Kellarihuoneet tuuletetaan kesällä yöaikaan

Kesäkuukausina kannattaa tuulettaa kellarihuoneet yöllä tai aikaisin aamulla. Talvella kellonajalla ei ole väliä. Miksi se on näin? Siksi koska kellarin ulkoseinät ovat myös kesällä suhteellisen viileät. Kun lämmin ilma virtaa sisään kellarihuoneeseen, tiivistyy kosteus kylmiin seiniin ja kondensoituu, aiheuttaen näin ihanteellisen kasvualustan homesienelle.

Vinkki 5: Oikeaa täsmätuuletusta

Kunnon täsmätuuletus onnistuu parhaiten, kun avaat myös sisäovet. Näin laajennat ilmanvaihtoa. Jos mahdollista, avaa myös vastakkaisella suunnalla oleva ikkuna, jotta saat tehokkaan ristivedon. Viileät huoneet kannattaa pitää suljettuna.

Vinkki 6: Älä pidä tuuletusikkunaa jatkuvasti auki

Päiväsaikaan kannattaa makuuhuoneen tuuletusikkuna pitää kiinni. Jos ikkuna on koko yön auki, kannattaa lämpötila pitää alhaisena.

Vinkki 7: Rakennuskosteus poistuu kunnon tuuletuksella

Rakennuskosteus tunkeutuu seiniin uudisrakennuksissa ja remontin yhteydessä. Tämä kosteus täytyy saada rakennuksesta pois tuulettamalla. Jos rakennuksessa ei ole koneellista ilmanvaihtoa, kestää uudisrakennuksen kosteudenpoisto tuulettamalla 1-2 vuotta. Rakennuksen kosteudenpoistoa voi tehostaa rakennuskuivaimella.

Vinkki 8: Tarkista remontin jälkeen tuuletustavat

Remontin jälkeen saattaa ilmaantua uusia, kriittisiä kosteustilanteita. Esimerkiksi jos ikkunat on uusittu, mutta ulkoseinässä ei ole lämpöeristystä. Silloin tuuletusta tulee tehostaa – useammin tai pidempään. Tilannetta on helppo tarkastella lämpö- ja kosteusmittarilla, ns. hygrometrillä. Esim. Trotecin BC06 tai BC21.

Vinkki 9: Pyykinkuivaus asunnossa

Pyykkiä ei tulisi kuivata asuintiloissa. Mikäli tätä ei voi välttää tilanpuutteen vuoksi, tulee pitää huoli kunnon tuuletuksesta. Avaa ikkuna, sulje sisäovi ja pidä lämmitys silti päällä. Vaihtoehtoisesti voit hankkia ilmankuivaimen, esim. Trotecin TTK 70 S, jossa on erityinen pyykinkuivaustoiminto.

Vinkki 10: Tuuleta koneellisella ilmanvaihdolla

Suomessa yleensä on koneellinen ilmanvaihto, jolloin ikkunatuuletusta ei tarvitse harrastaa muuta kuin tietyissä tilanteissa, jolloin ilmankosteus nousee hetkellisesti hyvin korkealle.

Vinkki 11: Tarkista ilmankosteus säännöllisesti

Kodin ilmankosteutta kannattaa tarkkailla, jottei pääse tapahtumaan ikäviä homeyllätyksiä. Tähän käy mainiosti Trotecin lämpö- ja kosteusmittarit BC06 tai BC21. Vakuutu itse mittareiden luotettavuudesta ja helppoudesta. Suhteellinen ilmankosteus ja lämpötila selviää sekunneissa. Nyt Trotecin verkkokaupasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*