Miksi hometta löytyy eniten nurkista?

banner_t260_ic080lv_fi

Miksi hometta esiintyy usein ensimmäisenä huoneiden nurkissa? Mitä tarkoittaa tässä tapauksessa niin sanottu lämpösilta? Vastauksia näihin kysymyksiin sekä vinkkejä homepaljastuksiin löydät tästä blogista.

Homesienet kiinnittyvät seinien pintaan, kun ilmankosteus on 70 – 85 prosenttia. Näin tapahtuu, kun sisäseinien pintalämpötila laskee, ja lauhdevettä muodostuu. Tässä tapauksessa pätee seuraava nyrkkisääntö: oletetaan että huoneen lämpötila on noin 22 astetta ja ilmankosteus noin 55 prosenttia. Jos sisäseinän pintalämpötila laskee kastepistelämpötilaan, eli alle 12 asteen, lauhdevettä muodostuu takuulla!

Infrapunalämpömittari T260 – monitaituri!

Se, joka haluaa luotettavasti kontrolloida ilmankosteutta, seinien pintalämpötiloja ja kastepistelämpötiloja, tarvitsee useita eri mittalaitteita – tai hankkii infrapunamittarin T260. Tällä mittarilla voi mitata suhteellista, absoluuttista ja määriteltyä ilmankosteutta sekä ilman lämpötilaa. Lisäetuna on vielä integroitu laserpyrometri sekä kastepistehälytys, joiden avulla voi määrittää kastepisteen alituksen sekä sisäseinien pintalämpötilan. Kaikki tämä yhdessä laitteessa!

Lämpösillat kasvattavat homevaaraa!

Seinäpinnan lämpötilan tulee olla tarpeeksi korkea, jotta homevaaralta vältyttäisiin. Tosin se ei ole kuitenkaan aivan näin yksinkertaista.
Avaintekijä on ns. lämpösilta. Eli: lämpösillaksi kutsutaan niitä osia rakennuksesta, joista lämpö kulkeutuu nopeammin ulos kuin muista kohdista. Tästä johtuen osa rakenteista jäähtyy, ja varsinkin jos ulkolämpötila on alhainen, saattaa seinien pinnat laskea alle 12 °C. Tällaisia lämpösiltoja löytyy yleensä nurkista tai eteisestä. Näitä kohtia kutsutaan myös nimellä „geometrinen lämpösilta“, sillä näissä nurkissa pienemmät sisäpinnat kohtaavat isommat ulkopinnat, jolloin lämpöä vuotaa jatkuvasti.
Tämä oli siis selityksenä sille, miksi home usein pesiytyy nurkkiin: näissä lämpösilta-kohdissa seinän pinta jäähtyy niin alas, että lauhdevettä alkaa muodostua – ihanteellinen kasvualusta homeelle.

Lämpökamera IC080LV löytää lämpösillat!

Onneksi ei tarvitse odotella ensimmäisiä homepilkkuja löytäkseen vuotokohdat. Lämpökameralla IC080LV on erittäin helppoa löytää lämpösillat – pinnasta kuin pinnasta. Kamerassa on erittäin korkea geometrinen resoluutio, sen lämpötila-alue on -20 °C … +600 °C ja sen terminen herkkyys 0,05 °C. Lämpökameralla voi myös dokumentoida luotettavasti lämpöeristyksiä sekä löytää heikot eristeet.

Lue lisää suositusta parivaljakostamme!

Näillä pidät homeet loitolla: Monitoiminen infrapunalämpömittari T260 ja erittäin herkkä lämpökamera IC080LV sopivat erinomaisesti kuntotarkastuksiin. Lue laitteista lisää verkkokaupastamme!

Lue seuraavaksi miksi ikkunanpielet ovat usein homeessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*