Kuuma kesä, kostea kellari?

tro_blog_feuchte-keller_banner

Tuuletuksen asiantuntijat varoittavat toistuvat kellarin tuulettamisesta kuumina päivinä. Vaikutus on nimittäin päinvastainen kuin toivottu – tunkkainen kellari ei kuivukaan ’kunnolla’, vaan siitä tulee selvästi vielä kosteampi. Seinät alkavat sanamukaisesti hikoilla, kondensoitunut vesi valuu niitä pitkin alas. Tässä selviää, mistä kaikesta on kysymys …

Pysyvästi kostea kellari on vakavasti otettava ongelma. Kostean lämmin ympäristö on nimittäin ihanteellinen kasvupaikka terveyttä uhkaavalle homeelle. Jotta se ei leviäsi asuintiloihin, asiantuntijan suosittelevat yhteen ääneen tehostettua tuuletusta – myös kesällä. Miksi siitä on hyötyä asunnossa, mutta ei kellarissa – tai onko kellarin tuulettaminen näin täysin väärin?

Asiantuntijat tietävät miksi – syynä on ’kesäkondensoituminen’

Kesäkondensoituminen selittyy sillä, että lämmin ilma kykenee sitomaan enemmän kosteutta kuin kylmä. Kesäsään tunnusmerkki on kostea, lämmin ilma, jonka lämpötila on noin 25 °C ja suhteellinen kosteus noin 60 %. Tällaisen kesäilman kastepistelämpötila on 16,7 °C tai korkeampi. Jos tämä lämpötila alittuu, ilmasta erottuu vettä – muodostuu kondensaattia. Ilmiö, jonka jokainen tuntee: Esimerkiksi kun lämmin ilma osuu kylmälle pinnalle, kylpyhuoneen peilin pinta kostuu. Juomapullojen pinnalle muodostuu kastehelmiä, kun pullot otetaan jääkaapista. Kaikki siksi, että lämmin huoneilma jäähtyy peilin ja pullon pinnalla, jolloin varastoitunut kosteus vapautuu vetenä.

Viileät kellaritilat ovat kuumina kesäpäivinä erityisen vaarantuneita. Maaperän lämpötila on nimittäin syvemmälle lähes tasainen noin 12 °C, joten seinien sisäpinnan kastepisteen alittavat lämpötilat ovat pikemmin sääntö kuin poikkeus. Lämmin ulkoilma kondensoituu kylmemmille kellarin seinille ja tuo siten lisää kosteutta tiloihin. Tuulettaminen lämpiminä vuorokauden aikoina johtaa väkisin kondensaatin muodostumiseen. Kellarissa on miellyttävän raikkaan kesäilman sijasta epämiellyttävä kostea sisäilmasto – pelättyjen homesienten ihanteellinen kasvualusta.

Näin pidät kellarin kuivana myös kesällä

  • Älä tuuleta erityisen kuumina kesäpäivinä. Tuuleta mieluummin vain aamuisin, kun ei vielä ole niin lämmintä, tai käytä’ hyväksi illan viileyttä.
  • Tuuleta kellaria viileämpinä kesäpäivinä useaan kertaa noin 10 – 15 minuuttia kerrallaan.
  • Jos peset pyykkiä kellarissa, tuuleta usein lyhyesti ja tehokkaasti. Jos lisäksi kuivaat pyykin kellarissa, kosteusongelma pahenee. Silloin tarvitset ilmankuivaimen, esimerkiksi TTK 70 S Trotecilta, jossa on erityinen kosteudenpoistotoiminto pyykin kuivausta varten.
  • Älä aseta huonekaluja ja suuria kaappeja suoraan kellarin ulkoseinää vasten. Ilma pääsee silloin kiertämään paremmin.
  • Älä anna myöskään harvoin käytettävien kellaritilojen jäähtyä kokonaan talvella, vaan tasoita lämpötilaa hieman tuulettamalla päivittäin. Jos lämmität kellaria vain vähän, kannattaa hankkia ilmankuivain, esimerkiksi TTK 100 S Trotecilta, jonka kuumakaasusulatusautomatiikka lämpötila-alueella 5-15 °C tarjoaa noin 30% paremman tehon. Jos kellaritilat ovat talvella täysin lämmittämättömät, suosittelemme adsorptioilmankuivaintamme TTR 55 E tai TTR 56 E.

Trotec on mobiilien ilmankuivausratkaisujen johtava tarjoaja

HomeComfort-mallistomme sisältää varmasti sinulle sopivan ilmankuivaimen. Helpon vaihtoehto – aloita tutustumalla suosittelemiimme ilmankuivaimiin TTK 70 S, TTK 100 S, TTR 55 E tai TTR 56 E– nyt Trotec-kaupassa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*