Kuiva huoneilma lisää vilustumisvaaraa

kostutus

Lämmitys huolehtii talvella miellyttävästä lämmöstä, mutta sillä on yleensä yksi suuri haittapuoli: Lämmitysilma kuivattaa limakalvoja ja heikentää niiden puolustustoimintaa – mikä lisää infektioalttiutta ja edistää vilustumisia ja hengityselinten sairauksia. Suurempi ilmankosteus sen sijaan tekee hengittämisestä helpompaa, koska se estää limakalvojen kuivumisen. Kerromme sinulle, kuinka voit pitää hengitysilman miellyttävän kosteana mukavasta lämmöstä luopumatta.

Kuiva ilma voi tehdä elämästä varsin hankalaa: Flunssavirukset pysyvät pitempään aktiivisina, ärsytysyskä lisääntyy, hienot värekarvat liimaantuvat nenän sisäreunoihin, jolloin niiden luonnollista suoja- ja puhdistustoimintaa ei voi enää taata. Näin vilustumista aiheuttavien virusten on helppo pesiytyä ja levitä nenänielun kautta. Myös iho on taipuvainen vähäisessä ilmankosteudessa ärsytyksiin, punoituksiin ja tulehduksiin. Vinkkimme auttavat välttämään kotona kuivaa ilmaa ja pysymään samanaikaisesti lämpimänä ja terveenä talven yli.

1. vinkki: Sinä määräät ilmankosteuden kotonasi.

Tähän tarvitsemme mittauslaitetta, hygromittaria, kuten Trotecin lämpö-kosteusmittaria BZ05, jonka saat meiltä jo muutamalla eurolla. Sinun on toimittava viimeistään silloin, kun kosteus arvo on pysyvästi alle 30 prosentin, koska kosteuden on oltava yli 40 prosenttia. Ei kuitenkaan paljon yli 60 prosenttia, koska se edistää homeen kasvua ja runsas kosteus tiivistyy seinien kylmiin kohtiin.

2. vinkki: Apua vesivadeista ja kasveista

Ripusta lämpöpattereihin vedellä täytettyjä ilmankostuttimia. Vettä haihtuu pienistä astioista kuitenkin vähän, ja vaikutus on melko vähäinen. Varmista myös astioiden säännöllinen puhdistaminen, sillä lämmin vesi on ihanteellinen kasvualusta bakteereille. Ne eivät yleensä pääse hengitysilmaan, mutta ovat epähygieenisiä.

Vaihtoehtona ovat oikeat huonekasvit. 98 % kasvien imemästä vedestä haihtuu taas huoneilmaan. Isompien kasvien avulla voit nostaa ilmankosteutta 30 neliömetrin huonetilassa ihanteelliseen 40 – 60 prosenttiin. Erityisen sopiva on papyrus: 1,50 metrin kokoinen kasvi haihduttaa jopa kaksi litraa vettä päivässä. Myös viherliljat, huonelehmukset tai sädekaisla ovat erittäin sopivia lisäämään ilmankosteutta.

3. vinkki: Käytät tehokkaita apuvälineitä – sähköisiä ilmankostuttimia

Sähköisistä ilmankostuttimista voit valita sumuttimien, höyrystimien, ilmankostuttimien ja ilmanpesureiden väliltä. Valitse laite huolella ja kiinnitä erityisesti huomiota bakteerialttiuteen ja tehonkulutukseen. Erityisesti sumuttimet, jotka sumuttavat veden pieniksi pisaroiksi, jakavat usein hengitettäviä bakteereita huonetilaan. Höyrystävät ilmankostuttimet sen sijaan lämmittävät veden joko uppokuumentimilla tai elektrodeilla, kunnes se haihtuu. Ne kuluttavat tähän suhteellisen paljon energiaa. Samalla on olemassa ylikostuttamisen vaara. Joidenkin höyrystimien kanssa on oltava varovainen, jottei purkautuva polttava höyry aiheuta palovammoja.

Ilmankostuttimet, kuten Trotecin B 25 E ja B 400, antavat kosteutta huoneilmaan suodatinmattojen tai levyjen avulla, joiden pinnasta vesi haihtuu laaja-alaisesti. Bakteerit jäävät laitteeseen. Etuna on se, että laitteet kuluttavat suhteellisen vähän energiaa eikä ylikostutusta tarvitse pelätä. Myös Trotecin ilmanpuhdistimet, esimerkiksi AW 10 S ja HEPA-suodattimen sisältävä AW 20 S kosteuttavat ilman kylmähaihduttamalla. Kumpikin laite pesee lisäksi ilman ja suodattavat pois eläinten karvat, huonepölyn ja siitepölyn sekä epämiellyttävät hajut.

4. vinkki: Luotat markkinajohtaja Trotecin ammattimaiseen kokemukseen

Trotec on on keskittynyt 20 vuoden ajan ilman ja veden optimaaliseen käsittelyyn. Myös ilmankostuttamisessa kuulumme johtaviin saksalaisiin valmistajiin – muun muassa ilmankostuttimien ja -puhdistimien vakuuttavan valinnan ansiosta:

  • Hienosti muotoiltu design-ilmankostutin B 25 E erottuu joukosta ja se pitää ilman enintään 24 m²:n tilassa optimaalisen kosteana. Siinä ei ole hunajakennosuodatinta. Kuiva ilma vedetään sisään, kostutetaan ja puhalletaan neljällä valittavalla nopeudella jälleen kosteana ulos. Varsinkin vauvat ja lapset reagoivat erittäin herkästi kuivaan ilmaan, koska iho ja nenä kuivuvat nopeammin ja hengitystiet ovat vielä alttiimpia.
  • Ilmankostuttimissa B 400– yhdistyvät suuri haihdutusteho ja taloudellinen jatkuva käyttö. Sen hygrostaattiohjattua ilmankosteuden säätöä täydentää pyörivä haihdutushuopa, joka lisäksi puhdistaa ilmaa. Laitteen käyntiääni on miellyttävän hiljainen ja se kuluttaa vähän energiaa.
  • Ilmanpuhdistin AW 10 S helppohoitoinen 3-in-1 -laite ilman kostutukseen ja puhdistamiseen. Ilmanpuhdistin puhdistaa ja kostuttaa huoneilman ilman suodatinmattoja. Ilmanpuhdistin sitoo myös esim. siitepölyä, eläinten karvoja, huonepölyä ja integroidulla plasmatoiminnollaan lisäksi epämiellyttäviä hajuja. Vähän huoltoa tarvitse laite voidaan avata helposti täyttöä ja puhdistamista varten.
  • Ilmanpuhdistin AW 20 S – on 3-in-1 -laite, joka yhdessä kombianturin ja HEPA-suodattimen kanssa varmistaa huoneilman optimaalisen kosteuden. Laite soveltuu erinomaisesti allergikoille: Ilmapuhdistimen aktivoitava HEPA-suodatin poistaa ilmasta luotettavasti huonepölyn, siitepölyn tai eläinten karvat, mutta myös pienimmät pölyhiukkaset, allergeenit tai homesieni-itiöt.

 

Raikas kosteus hengitysilma – Trotecin innovatiivisilla ratkaisuilla

Tutustu laajasti kaikkiin etuihin, joita Trotecin ilmanlaadun hallinta lämpö-kosteusmittareilla, ilmankostuttimilla ja ilmanpuhdistimilla tarjoaa. Käytä Trotec-myymälästä saatavia tämänhetkisiä tarjouksia hyväksesi

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*