Koronavaroitussovellus, immuniteettitodistus, rokote… Mikä suojaa todella koronavirukselta?

Asiantuntijat ovat varmoja: Uudenlainen ilmanpuhdistustekniikka TAC V+ Heinsbergistä mahdollistaa paluun heti arkiin

Koronavirusta vastaan taistellaan eri rintamilla. Suu-nenäsuojus ja turvavälisäännöt olivat pitkään tärkein keino suojautua koronavirustartunnalta, mutta tuuli on kääntynyt viime viikkoina. Nykykäsityksen mukaan virus leviää pääasiassa ilmateitse, joten toiveet pannaan sopivan rokotteen mahdollisimman nopeaan kehittämiseen. Kehitystyö on vauhdissa, mutta jo ensimmäiset tulokset antavat aihetta epäillä rokotteen tehokkuutta.

Tutkimukset osoittavat: Immuniteettitodistukset ja rokotteet eivät tarjoa pysyvää suojaa

Kiinalaiset ja amerikkalaisten tutkijoiden Medrxiovissa (tieteellisen julkaisujen dokumenttipalvelin) julkaisemassa tutkimuksessa saatetaan epäilyksen alaiseksi käsitys, että Covid-19-infektio antaa pitkäaikaisen immuniteetin. Kaikille sairastuneille ei nimittäin kehitys vasta-aineita. Osalla koehenkilöistä ei ollut veressään myöskään Sars-CoV-2-viruksen vasta-aineita, vaikka suuri tutkituista henkilöistä oli saanut tämän virustartunnan. Tutkijat päättelevät tästä, että potilaat, joilla ei ollut enää vasta-aineita 21 päivää oireiden ilmenemisen jälkeen, ”olivat suurella todennäköisyydellä menettäneet IgG-vasta-aineet, kun infektiosta selvittiin”.

Yksi tartunta ei suojaa toistuvalta infektiolta

Tämän tiedon perusteella joidenkin EU-ministerien ehdottama immuniteettitodistus olisi hyödytyn, eikä rokote takaisi pysyvää immuniteettia. Epidemiologien usein esittämä laumaimmuniteettikin olisi merkityksetön, sillä kerran osoitetut vasta-aineet eivät suojaisi uudelta tartunnalta.

Koronavaroitussovellus: Tieto jälkikäteen ei suojaa tartunnalta

Useissa maissa jo käytettävä koronavaroitussovellus tekee älypuhelimesta varoitusjärjestelmän, Sovellus ei kuitenkaan suojaa koronavirustartunnalta. Se ilmoittaa vain ”jälkikäteen” käyttäjälle, jos hänellä oli kontakti todennetusti tartunnan saaneeseen henkilöön. Sillä edellytyksellä, että tämäkin henkilö käyttää sovellusta.

Niin monipuolisia kuin toimenpiteet koronapandemian rajoittamiseksi ovatkin – tartunnan voi suojautua nykyään varmasti vain ”kulkemalla virstan väärää” (social distaning) ja välttämällä julkisia tiloja, joissa on paljon ihmisiä. Tai kuvainnollisesti ”raivaamalla viruksen tieltä” ja siten välttämällä viruksen pääsyn hengitysteiden kautta kehoon. Siitä kaikki tutkijat ja virologit ovat yksimielisiä. Vaara vaanii ilmassa  

80 prosenttia koronainfektioista saadaan ilman välityksellä

Koronapandemian alkuvaiheessa oltiin vielä sitä mieltä, että virus leviää pisara- ja kosketustartuntana, mutta nyt hengitysilmaa pidetään viruksen pääasiallisena leviämisreittinä. Dr. Thomas Voshaar (Saksan terveysministeri Jens Spahnin lääketieteellinen asiantuntija) toteaa saksalaisen Rheinische Post -päivälehden haastattelussa, että noin 80 prosenttia koronatartunnoissa saadaan sisäilman välityksellä.

Tarkemmin sanottuna: sairastuneet ihmiset vapauttavat ilmaan viruksia sisältäviä infektoivia aerosoleja, jotka ovat kaasun (yleensä ilman) ja kiinteiden tai nestemäisten aineiden seoksia. Näitä pieniä suspensiohiukkasia vapautuu tilaan hengitettäessä ja puhuttaessa. Suuret, painavat pisarat vajoavat maahan jo noin 1,5 metrin jälkeen (siksi 1,5 m turvaväli), mutta pienet (n. 0,3 – 0,4 µm) aerosolihiukkaset leijuvat sisäilmassa useita tuntejakin. Tilannetta vaikeuttaa vielä se, että tartunnan saaneiden ihmisten keuhkoissa vielä enemmän aerosolihiukkasia, jotka vapautuvat hengityksen mukana.

Aerosolihiukkasia pidetään suurimpana infektiovaarana

Aerosolien tartuttamisvaara riippuu ratkaisevasti siitä, kuinka pitkään aerosolit pysyvät sisäilmassa. Puhtaan ilman liike laimentaa aerosoliseoksia ulkona ja puhaltaa ne pois, kun taas suljetun tilan aerosolikonsentraatio pysyy suurena. Mitä kauemmin ja mitä enemmän aerosolihiukkasia leijuu ilmassa. sitä nopeammin ne pääsevät hengitysteiden kautta kehoon ja aiheuttavat keuhkoinfektion. Kuutiosenttimetrissä ilmaa leijuu noin 50 000 partikkelia, esimerkiksi pölyä, siitepölyä, mutta myös bakteereja ja viruksia. Jokainen huoneeseen tuleva henkilö lisää aerosolikonsentraation tuhansilla hiukkasilla minuutissa.

Ilmanpuhdistimet poistavat tauteja aiheuttavia aerosoleja huoneilmasta 

Nykyään on vain kaksi tehokasta tapaa poistaa tartuntoja aiheuttavia aerosolihiukkasia sisäilmasta: joko tuulettamalla jatkuvasti avoimista ikkunoista ja ovista. Tämä on pikemmin teoreettinen vaihtoehto, sillä esimerkiksi liikenteen melut tai eri vuodenaikojen lämpötilat tekevät mahdottomaksi ikkunoiden pitämisen jatkuvasti auki. Tai sopivalla ilmanpuhdistimella, esimerkiksi Trotecin suurtaajuusilmanpuhdistimella TAC V+ , joka laimentaa välittömästi sisäilman aerosoliseoksia ja suodattaa ne sitten erityisellä HEPA-virussuodattimella. HEPA-sisäilmasuodatintekniikkaa on käytetty sairaaloissa jo pitkään – esimerkiksi leikkaussalien pitämiseen bakteerittomina.

Liikutettava ilmanpuhdistin TAC V+ tuottaa leikkaussalilaatuista ilmaa

Trotecin kehittämä ilmanpuhdistin TAC V+ on maailman ensimmäinen HEPA-suodatinteknikkaa käyttävä liikuteltava suurtaajuusilmanpuhdistin, jonka suodatinluokan 14 tehokas lääketieteellinen suojaus on myös yksityishenkilöiden ja yritysten hankittavissa. Yksinkertaiset ilmastointilaitteistot eivät Voshaarin mukaan suojaa, koska niissä on yleensä vain yksinkertaiset likaa poistavat suodattimet. Sisäilma voidaan pitää luotettavasti puhtaana ja vapaana viruksista vain HEPA-suodattimilla, jotka suodattavat aerosoleja tiloista.

”Ensimmäiset tutkimukset ovat käynnissä. Ja vaikuttaa siltä, että erikoissuodattimet poistavat aerosolit tiloista. Sairaaloissa tutkitaan pian ensimmäisiä kertoja, voidaan tällaisia suodattimilla poistaa aerosolit huoneesta, jossa tartunnan saanut henkilö oleskelee. Siitä voisi olla hyötyä myös toimistoissa, jotta toimistoissa voisi taas työskennellä enemmän ihmisiä”, Voshaar sanoo haastattelussa. Ja mikä suojaa sairaaloissa ja yrityksissä henkilökuntaa, auttaa palautumaan muissakin julkisissa tiloissa turvallisesti normaaliin toimintaan.

Ensimmäisissä kliinisissä kokeissa onnistuneesti testatun ilmanpuhdistimen TAC V+ ilmanpuhdistusperiaatteella on kaksi peruspilaria:

  • Ensinnäkin HEPA-suodattimien viruksista puhdistama ilma laimentaa kaiken aikaa sisäilman aerosolipitoisuutta. Liikuteltavilla laitteilla ei tähän ole saavutettu suurta ilman puhdistustehoa, joka mahdollistaa ilman vaihtumisen 20 kertaa tunnissa.
  • Lisäksi uudenlainen lämmönkestävä HEPA-suspensiosuodatin poistaa ensin ilmassa kulkeutuvat virukset ja bakteerit, jotka tapetaan syklisesti lämpödekontaminaatiolla. Tämän Trotecin yksinään kehittämä suojausluokan 14 erikoissuodatin poistaa 99,995 prosenttia 0,1 – 0,2 µm kokoisista hiukkasista. H14-suurtehosuodattimia käytetään näiden ensiluokkaisten ominaisuuksien vuoksi puhtaan ilman tuottamiseen jopa leikkaussaleissa ja vastaavissa hygieenisesti vaativissa tiloissa.

Yksinkertaistaen ilmaistuna ilmanpuhdistin tuo ulkoilman kaltaiset olosuhteet suljettuihin luokkahuoneisiin ja täydentää niitä tehokkaalla virusten suodatuksella ja inaktivoinnilla.

Tämä saattaa kuulostaa teoriassa hyvinkin tekniseltä, mutta on käytännössä erittäin yksinkertaista. Likainen sisäilma imetään vedottomasti läheltä lattiaa ja virukseton puhdas ilma puhalletaan pystysuorassa huoneeseen. Laitteet ovat liikuteltavia, joten usealla ilmanpuhdistimella TAC V+ voidaan toteuttaa suuriakin puhtaan ilman alueita, joissa ei ole vaarallista aerosolikuormitusta.

Liikutettava ilmanpuhdistin TAC V+ on saatavana useina väri- ja varustevaihtoehtoina Trotec-kaupassa sekä jokaisessa Trotec-toimipisteessä eri puolilla Eurooppaa.

Kouluille, julkisille laitoksilla ja sairaaloille on laitteen erityiset myynti- tai vuokrausehdot. Ota yhteyttä henkilökohtaisesti:

Trotec GmbH, Herr Jochem Weingartz
+49 2452 962-137, jochem.weingartz@trotec.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*