Koronavaara: Onko lentäminen turvallisempaa kuin ravintolassa käynti? Mielestämme meillä on ratkaisu tähän kysymykseen: pöytien ei tarvitse jäädä tyhjiksi!

Virologit ja tutkijat ovat yksimielisiä: Huoneilmassa leijailevat aerosolit (pienenpienet sylkipisarat) ovat yksi tärkeimmistä syistä koronaviruksen nopeaan leviämiseen. Vain noin 10 prosenttia koronavirustartunnoista tapahtuu suorassa kosketuksessa tai pinnoilta. Puolet kaikista tartunnoista on seurausta suljettujen tilojen ilmassa leijailevien, näkymättömiä taudinaiheuttajia sisältävien, aerosolien hengittämisestä. Tästä syystä ravintoloita pidetään usein mahdollisina viruspesäkkeinä, koska niissä on paljon ihmisiä ahtautuneena pieneen tilaan. Tartunnalta yritetään suojautua pitämällä jopa 2 metrin turvaetäisyyksiä tai jättämällä pöytiä tyhjiksi.

On kuitenkin olemassa toinenkin tapa – lentokoneiden ilmanpuhdistus suojaa tartunnalta

Jos huoneilmaa suodatetaan jatkuvasti, puhuttaessa tai yskittäessä vapautuneista aerosoleista aiheutuva tartuntavaara laskee lähes nollaan. 1,5–2,0 metrin etäisyyttä ei myöskään enää tarvita, jos huoneessa on jatkuva ilmansuodatus, koska kiertoilman sisältämät taudinaiheuttajat kirjaimellisesti ”tukahdutetaan heti alkuunsa” käyttämällä erityistä HEPA-suodatinta. Tämä ilmanpuhdistustekniikka on ollut jo pidempään käytössä lentoliikenteessä, esimerkiksi Lufthansan lentokoneissa. HEPA-suspensioainesuodattimella varustetut ilmastointilaitteet suodattavat matkustamon ilmaa niin hyvin, että vastaavia suodattimia on muutoin käytössä vain sairaaloissa. Lisäksi pystysuuntainen tuuletus, joka suuntautuu katosta lattiaan, vähentää tartuntavaaraa entisestään. Tästä syystä lentoyhtiöt ja heidän äänitorvenaan toimiva IATA (Kansainvälinen ilmakuljetusliitto) eivät myöskään näe syytä jättää lentokoneiden keskirivejä tyhjiksi.

Trotecin siirrettävä TAC V+ on teknisesti samantyyppinen ratkaisu, joka soveltuu ravintoloihin

Verrattaessa lentokoneen tilannetta ravintolan tilanteeseen herää kysymys, eikö lentoliikenteessä menestyksekkäästi käytettyä ilmanpuhdistusperiaatetta voisi käyttää myös liikkumattomissa kohteissa suojaamaan ilmassa leviäviltä tartunnoilta. Vastaus tulee Heinsbergistä, yhdestä Saksan ensimmäisistä kaupungeista, joissa koronavirus alkoi levitä. Ilmansuodatustekniikan laitteiden markkinajohtaja Trotec on kehittänyt uudenlaisen TAC V+ -ilmanpuhdistimen myötä siirrettävän ilmanpuhdistimen, joka tuottaa henkilöä kohden moninkertaisen määrän puhdasta ilmaa lentoliikenteessä käytettäviin ilmanpuhdistuslaitteisiin verrattuna. TAC V+ kierrättää ja puhdistaa ilman suljetuissa tiloissa samantyyppisesti kuin se muutoin puhdistetaan vain puhdastiloissa ja leikkaussaleissa, joita koskevat tiukimmat hygieniamääräykset. Tämän mahdollistaa ensinnäkin ilmanpuhdistimen suuri ilmamäärä, joka on välttämätön ilmassa leijailevien ja lattian lähelle laskeutuneiden aerosolien poistamiseksi huoneilmasta mahdollisimman nopeasti. Lisäksi uudenlainen suodatusluokan H14 HEPA-suurtehosuodatin, jonka suodatusteho on 99,995 %, varmistaa, että ilmassa leijailevat taudinaiheuttajat eivät pääse takaisin huoneilmaan.

Tämä saattaa kuulostaa teoriassa hyvinkin tekniseltä, mutta on käytännössä yksinkertaista. Kuten lentokoneessakin, huoneilma imetään laitteeseen lattian läheisyydestä, erityinen HEPA-suodatin puhdistaa sen bakteereista ja viruksista, minkä jälkeen se päästetään mikrobittomana puhdasilmana takaisin huoneeseen, ilman vetoa. Siirrettävän rakenteensa ansiosta TAC V+ voidaan asentaa lähes minne vain. Ilman asennustoimenpiteitä ja monimutkaisia liitäntöjä. Sinun ei tarvitse kuin liittää verkkopistoke, minkä jälkeen ilmanpuhdistin takaa parhaan mahdollisen suojan tartunnalta.

Voiko lentoliikenteessä käytettävää tekniikkaa verrata siirrettävään ilmanpuhdistukseen?

”Vastaus on kyllä. Järjestelmät eivät ole teknisesti identtiset, mutta tuloksiltaan vähintäänkin vertailukelpoiset!”, sanoo Joachim Ludwig, Trotec GmbH:n tekninen toimitusjohtaja. ”TAC V+:n suorituskyky on jopa tehokkaampi läsnä olevaa henkilöä ja pinta-alaa kohti laskettuna kuin lentokoneissa käytettävän puhdasilmatekniikan, ja se tarjoaa näin sitäkin paremman suojan työntekijöille ja asiakkaille ravintoloissa, ruokaloissa ja hotelleissa.”

Kolmella tekijällä on ratkaiseva merkitys ilmassa leviäviltä viruksilta suojautumiseksi:

  • Suuri ilmanvaihtomäärä. Ilmanvaihtomäärä kuvaa, kuinka usein koko huoneilma kierrätetään yhden tunnin kuluessa. Tai toisin ilmaistuna: Kuinka nopeasti tarttuvat virukset suodatetaan ilmasta – ennen kuin joku hengittää niitä. Lentokoneissa matkustamon ilma suodatetaan normaalisti n. 20-kertaisella ilmanvaihtomäärällä tunnissa. Tämä tarkoittaa sitä, että matkustamon ilma kierrätetään ja puhdistaan kerran 3 TAC V+ -ilmanpuhdistin mahdollistaa samankaltaiset ilmanvaihtomäärät, mutta sen tuottama puhdasilman määrä on huomattavasti suurempi henkilöä kohden kuin lentokoneessa.
  • Puhdasilman määrä henkilöä kohden on toinen tekijä, jolla on ratkaiseva merkitys: Tärkeää ei ole ainoastaan koko huoneilman tehokas suodatus, vaan myös useimmiten spontaanisti ilmaantuvien aerosolipilvien laimentaminen muutamassa sekunnissa. Sillä tarttuvuuden kannalta on keskeistä viruskuormitus, jolle henkilö altistuu hengittäessään. Viruspilvet ilmaantuvat niin nopeasti, ettei mikään suodatuslaitteisto pysty suodattamaan niitä samalla nopeudella. Ei myöskään lentokoneessa. ”Ensiapuna” käytetään menetelmää, jossa laimennetaan taudinaiheuttajia sisältävät aerosolipilvet nopeasti suurilla määrillä puhdasta ilmaa. Mikäli mahdollista, heti sen jälkeen, kun ne ovat purkautuneet hengityksen mukana ilmaan. TAC V +:n tuottaman suuren puhdasilmamäärän ansiosta aerosolipilvet laimenevat hyvin lyhyessä ajassa ja suodatetaan sitten kokonaan pois muutamassa minuutissa. Ilmanvaihtomäärän ja puhdasilmamäärän oikeassa vuorovaikutuksessa tartunnanvaara laskee huomattavasti vilkkaissa tiloissa.
  • Maksimaalinen suodatustehokkuus: TAC V+ -ilmanpuhdistimessa käytetyn H14 HEPA -suodattimen suodatusteho on 10-kertainen tavanomaiseen H13-suodattimeen verrattuna. Näin se poistaa huoneilmasta pysyvästi 99,995 % kaikista ilmassa leviävistä bakteereista ja viruksista. HEPA-suodatin poistaa taudinaiheuttajat, ja tietyn määritetyn ajan kuluttua laite puhdistuu itse täysin automaattisesti. Tämä Trotecin kehittämä ja suojattu tekniikka on tällä hetkellä ainutlaatuinen maailmassa.

Virukseton hengitysilma ravintolan jokaisessa pöydässä – ilman turvaetäisyyksiä

Turvaetäisyydet, kasvomaskit sekä tehostetut siivous- ja desinfiointiprosessit – kaikki sinällään järkeviä toimenpiteitä! Mutta ne eivät tarjoa ravintolassa tehokasta suojaa taudinaiheuttajia sisältäviä aerosoleja vastaan, koska ne nousevat kuin savu useita metrejä ilmaan ja laskeutuvat vasta useiden tuntien päästä lattiaan laajalla alueella. Myös näennäisesti suojaavien pleksilasien takana. Tästä syystä turvaetäisyys ei suojaa ”oikeasti” ravintolassa. Eikä lentokoneissakaan käytetään pleksilaseja väliseininä!

Kaikenkattavan suojan tarjoaa ainoastaan suurtaajuuksinen ilmanpuhdistus, myös ilmateitse tapahtuvan tartunnanvaaran minimoimiseksi. Tällä hetkellä sen mahdollistaa vaadittavassa teholuokassa ainoastaan siirrettävän TAC V+ -ilmanpuhdistimen käyttö. Riippumatta ravintolan koosta ja siitä, onko siellä kulloinkin 10 vaiko 100 asiakasta: TAC V+ -ilmanpuhdistin ei ainoastaan sovella lentokoneissa käytössä olevaa tartuntasuojausta gastronomiaan. Se tarjoaa paremman suojan!

Mitä tämä merkitsee gastronomialle?

Kansainvälisillä lentoyhtiöillä on kauaskantoinen puolestapuhuja, joka edustaa menestyksekkäästi heidän etujaan: ilmailualan liitto IATA. Myös hotelli- ja ravintola-alalla on takanaan vahvoja järjestöjä ja edunvalvojia. Nyt on heidän vuoronsa toimia. Vaadittavat hygieniakonseptit on kehitetty, ja TAC V+ -ilmanpuhdistin tarjoaa nyt suojan myös hengitysilman kautta tapahtuvaa tartuntaa vastaan. Ei ole kuitenkaan mitään järkevää syytä, minkä takia ravintoloiden pitäisi noudattaa toiminnassaan paikkarajoituksia, jos ne toteuttavat TAC V +:n avulla turvallisuuskonseptia, joka on huomattavasti politiikan vaatimia toimenpiteitä tehokkaampi, ja jota käytetään jo menestyksekkäästi muilla talouden alueilla.

Enempää ei voi tehdä ja vähempää ei tulisi tehdä työntekijöidensä ja asiakkaidensa hyväksi:

  • Kaikkien ohjeiden ja hygieniamääräysten noudattaminen (turvaetäisyydet, maskipakko, pleksilasit, desinfiointitoimenpiteet jne.)
  • Ilmanpuhdistus ilmateitse tapahtuvan tartuntariskin pienentämiseksi

Tietämisen arvoista H14 HEPA-suspensioainesuodattimesta, jonka läpäisyaste on ≤ 0,005 %

Trotecin erityisesti TAC V+ – sekä TES 200 -ilmanpuhdistimia varten kehitetyt H14-virussuodattimet vakuuttavat ensiluokkaisella suodatustehollaan ja innovatiivisella suorituskyvyllään. Vain 0,005 % läpäisyasteensa ja 99,995 % erotuskykynsä ansiosta ne tarjoavat 10 kertaa tehokkaamman erotuskyvyn kuin tavanomaiset H13-suodattimet. H14-suurtehosuodattimia käytetään näiden ensiluokkaisten ominaisuuksien vuoksi puhtaan ilman tuottamiseen jopa leikkaussaleissa ja vastaavissa hygieenisesti vaativissa tiloissa. Paras mahdollinen turvallisuus siis myös paketti- ja logistiikka-alan työntekijöiden suojaamiseksi tartuntavaaralta.

Kaikki Trotecin tarjoamat H14-suodattimet täyttävät korkeimmat laatuvaatimukset, jotka ovat pakollisia suodatettaessa erityisesti bakteereja ja viruksia:

  • Jokainen H14-suurtehosuodatin tarkastetaan erikseen ja saa oman sarjanumeron.
  • Tarkastuspöytäkirjasta on kaksi kopiota todistuksena jokaisen H14-suodattimen mukana.
  • Alkuperäinen tarkastustodistus voidaan arkistoida ja kopio kiinnittää tarvittaessa ilmanpuhdistimeen.
  • H14-HEPA-suurtehosuodattimet on tarkastettu standardien EN 1822 ja DIN EN 60335-2-69 mukaisesti.

Trotec on perustanut kiinnostuneille yrityksille, ravintoloille ja alajärjestöille oman neuvontapalvelun, joka vastaa kaikkiin tartuntasuojaukseen liittyviin kysymyksiin:

Trotec GmbH
Jochem Weingartz
Puhelin: +49 2452 962-137
jochem.weingartz@trotec.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*