Korona-aerosolit ’leijuvat’ tuntikausia toimiston ilmassa: Huoneiden alhainen ilmankosteus edistää virusten leviämistä – etenkin kylmänä vuodenaikana

Jo pitkään on tiedetty SARS-CoV-2-taudinaiheuttajien leviävän pääasiassa aerosolihiukkasten välityksellä. Aerosoli, ilman ja nestemäisten aineosien yhdistelmä, muodostuu keuhkoissa ja vapautuu huoneeseen hengitettäessä ja puhuttaessa. Pienenpienet aerosolit leijuvat useita tunteja huoneilmassa, niin että muut ihmiset voivat hengittää niitä tartuntakykyisinä hiukkasina. Terveyden asiantuntijat suosittelevat tästä syystä riittävää tuuletusta ikkunoita auki pitämällä – mutta tällainen ratkaisu sopii kesään, ei talveen. Leipzigin troposfäärisen tutkimuksen Leibniz-instituutin (TROPOS) ja New Delhin CSIR-National Physical Laboratory -laboratorion tutkijat ovat analysoineet yhteensä kymmenen kansainvälistä tutkimusta, joissa tutkittiin kosteuden vaikutusta influenssan aiheuttajiin ja koronaviruksiin Sars-CoV-1, Mers ja Sars-CoV-2 vuosina 2007–2020.

Asiantuntijat suosittelevat riittävää ikkunoiden kautta tapahtuvaa tuuletusta aerosoliseosten laimentamiseksi suljetuissa toimistotiloissa ja viruksia sisältävien aerosolihiukkasten poistamiseksi sisäilmasta. Mutta mikä tarjoaa kesällä miellyttävää vilvoitusta, ei tule kysymykseenkään talvella. Energiataloudellisesti negatiivisten vaikutusten lisäksi työntekijät vilustuisivat ja sairastuisivat toimistossa.

Uusimmat tutkimustulokset kertovat: Ilmankosteus vaikuttaa koronaviruksen leviämiseen sisätiloissa kolmella tavalla. Näitä ovat mikro-organismien toiminta viruspisaroissa, viruksen hengissä selviytyminen pinnoilla ja kuivan sisäilman rooli virusten leviämisessä ilmateitse. Alhainen kosteus saa viruspisarat tosin kuivumaan nopeammin, mutta virusten elinkelpoisuus näyttää edelleen pysyvän voimakkaana. ”Jos huoneilman suhteellinen kosteus on alle 40 prosenttia, tartunnan saaneilta henkilöiltä ilmaan kulkeutuneet hiukkaset imevät vähemmän vettä, pysyvät kevyempinä ja jatkavat leijailemistaan huoneen läpi, niin että terveet ihmiset hengittävät niitä todennäköisemmin. Lisäksi, kun ilma on kuivaa, nenän limakalvot kuivuvat ja alkavat läpäistä enemmän viruksia” kertoo Dr. Ajit Ahlawat TROPOS-instituutista.

Näillä havainnoilla on merkitystä erityisesti tulevan kylmän kauden kannalta, koska ihmiset viettävät silloin taas enemmän aikaa lämmitetyissä huoneissa. ”Raittiin ilman lämmittäminen saa aikaan myös sen kuivumisen”, kertoo TROPOS-instituutin professori Alfred Wiedensohler. Kylmässä ja lauhkeassa ilmastossa sisäilma on yleensä hyvin kuivaa lämmityskauden aikana, mikä voi edistää koronavirusten leviämistä.

Intialais-saksalainen tutkimusryhmä tuo nyt esiin näkökohdan, joka voi olla erityisen tärkeä seuraavalla influenssakaudella

Uudet havainnot ovat erityisen tärkeitä tulevan syys- ja talvikauden kannalta, jolloin miljoonat ihmiset oleskelevat lämmitetyissä tiloissa. ”Raittiin ilman lämmittäminen saa aikaan myös sen kuivumisen. Kylmässä ja lauhkeassa ilmastossa sisäilma on yleensä hyvin kuivaa lämmityskauden aikana. Tämä voi edistää koronavirusten leviämistä”, varoittaa professori Alfred Wiedensohler TROPOS-instituutista. Ilmankosteus määrittää, kuinka paljon vettä hiukkanen voi sitoa. Ilmankosteuden ollessa korkeampi hiukkasten pinta muuttuu voimakkaasti: Siihen syntyy eräänlainen vesikupla – eli pienoisekosysteemi, jossa tapahtuu kemiallisia reaktioita. Ilmankosteuden ollessa korkeampi pisarat siis kasvavat nopeammin ja putoavat aikaisemmin lattialle, jolloin terveet henkilöt hengittävät niitä vähemmän.

Trotec tarjoaa sopivan ilmankostuttimen kaikkiin vaatimuksiin

Alan lääkärit korostavat yhä uudestaan, että infektio- ja tartuntariskiä voidaan helposti vähentää toimistorakennuksissa lisäämällä huoneen ilmankosteutta. Nostamalla esimerkiksi ilmankosteuden aktiivisesti kostuttamalla noin 50 %:iin voimme vähentää huomattavasti tartuntariskiä. Trotecin ammattimaiset ilmankostuttimet ja ilmanjäähdyttimet ovat siis ensimmäinen valinta, koska B-E- ja B-sarjan hygrostaattiohjatut ilmankostuttimet takaavat optimaalisesti säädellyn kosteuden ja puhdistetun huoneilman.

B-E-sarjan ultraääni-ilmankostutin

Jos arvostat aitoa laatua, monikäyttöisyyttä ja yksilöllisyyttä, Trotecin B-E-sarja on ensiluokkainen ratkaisu. Valittavissa on kolme eri mallia, B 1 E, B 5 E ja B 6 E, joiden sumutustehot ovat erilaiset. Teho vaihtelee 4,8 litrasta 7,2 litraan päivässä. Mallista riippuen ultraääni-ilmankostuttimet soveltuvat ihanteellisesti tiloihin, joiden koko on 20–30 m². Sarjan kaikkien kolmen laitteen moderni muotoilu on helppo yhdistää sisustukseen kuin sisustukseen. Lisäksi voit valita eri toimintatiloja. Irrotettava tuoksuöljydiffuusori, integroitu vauvatila, moderni kosketusnäyttö tai esimerkiksi vapaasti ohjelmoitava ajastintoiminto – Trotecin sarjan ultraääni-ilmankostuttimet täyttävät kaikki toiveet.

B-sarjan haihduttava ilmankostutin

Tämän sarjan mallien lukuisat edut luovat miellyttävän huoneilmaston ja helpottavat hengittämistä. Eri mallien optimaalinen hinta-laatusuhde, tyylikäs muotoilu ja monipuoliset toiminnot suojaavat terveyden ja sisustuksen optimoimalla kosteuden. Kaikki sarjan mallit, esimerkiksi B 24 E / B 25 E tai B 400, ovat lisäksi hygrostaattiohjattuja. Suorituskyky vaihtelee mallista riippuen 0,6 litrasta jopa 60 litraan tunnissa. Ilmankostuttimia voidaan osittain käyttää jopa 420 m²:n tiloissa. Täällä joustavuus on valttia. Monien yksilöllisten ominaisuuksien ja toimintojen lisäksi B 500 -mallissa on erityinen radio-ohjaus. Parempaa käyttömukavuutta on vaikea kuvitellakaan.

Ilmapesuri AW 10 S

Helppohoitoinen 3 in 1 -laite ilman kostuttamiseen ja puhdistamiseen. Ilmanpuhdistin puhdistaa ja kostuttaa huoneilman ilman suodatinmattoja. Ilmanpuhdistin sitoo myös esim. siitepölyä, eläinten karvoja, huonepölyä ja integroidulla plasmatoiminnollaan lisäksi epämiellyttäviä hajuja. Vähän huoltoa tarvitseva laite on erittäin helppo avata täyttöä ja puhdistamista varten.

Ilmapesuri AW 20 S

Yhdistelmäanturin ja HEPA-suodattimen 3 in 1 -laite varmistaa aina hyvän huoneilman optimaalisen kosteuden. Laite soveltuu erinomaisesti allergikoille: Ilmapuhdistimen aktivoitava HEPA-suodatin poistaa ilmasta luotettavasti huonepölyn, siitepölyn tai eläinten karvat, mutta myös pienimmät pölyhiukkaset, allergeenit tai homesieni-itiöt.

Ilmanjäähdyttimet sisäpiirin vinkkinä:

Haihduttavat ilmankostuttimet ja ilmanjäähdyttimet eivät eroa toisistaan periaatteeltaan. Molempien toiminta perustuu kylmähaihdutusteknologiaan. Kuiva ilma kostutetaan luonnollisella haihdutuksella ja päästetään huoneeseen suodattimen kautta. Miten ne sitten eroavat toisistaan? Ilmanjäähdytin on yleensä suunniteltu liikkuvaan käyttöön eri huoneissa ja siinä on sivusuunnassa säädettävät puhallusaukot kostean, viileän ilmavirran ohjaamiseksi haluttuun suuntaan. Lisäksi ilmanjäähdyttimissä on yleensä lokero jääpaloja tai kylmäakkuja varten – mikä merkitsee sitä, että tulevana kesänä, josta tulee todennäköisesti jälleen kuuma, voit käyttää ilmanjäähdytintä tuomaan tervetullutta viilennystä kotiisi.

Ammattimaista ilmankosteutusta – Trotecin merkkilaatua

Osta tai vuokraa – meillä on juuri oikea ilmankostutin toimistoon tai kotiin. Vakuutu itse ja hyödy lisäksi markkinoiden johtavan toimittajan lyömättömästä hinta-laatusuhteesta:

– nyt Trotec-kaupasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*