Hyviä uutisia kirjastoille ja lukutoukille: Trotecin uudenlainen korkeataajuus-ilmanpuhdistin mahdollistaa turvallisen lukunautinnon myös korona-aikoina

Trotec on kehittänyt uudenlaisen korkeataajuus-ilmanpuhdistimen TAC V+ tartuntavaaran pienentämiseksi julkisissa kirjastoissa. TAC V+ suodattaa huoneilmasta 99,995 % taudinaiheuttajia sisältävistä aerosoleista (pienenpienistä sylkihiukkasista), jotka levittävät Robert-Koch-instituutin mukaan virusta ilmassa. Tutkijat ja virologit ovat sitä mieltä, että aerosolit ovat yksi tärkeimmistä koronavirustartunnan lähteistä. Jos huoneilmaa sen sijaan ”pestään” jatkuvasti ja tehokkaasti, puhumisen ja yskimisen yhteydessä vapautuneista aerosoleista aiheutuva tartuntavaara on lähes olematon.

Kaupunkikirjastot ja yliopistojen kirjastot avaavat monin paikoin jälleen oviaan. Ja hyvä niin! Sillä kirjastot eivät ole menettäneet viehätysvoimaansa internetin ja hakukoneiden aikanakaan. Kattavan valikoimansa avulla ne edistävät tiedonsaantia ja tiedotusvälineiden käyttöä. Mutta parasta kirjastoissa on edelleen, että ne ovat paikka, josta löydät kaikenlaista, mitä et ollut etsimässä. Kirjojen ystävät viettävät usein niissä useampia tunteja.

Tiukkojen määräysten on tarkoitus suojata asiakkaita koronavirustartunnalta.

Korona-aikoina lukunautintoa häiritsevät lukuisat säännöt ja määräykset. Erilaiset toimenpiteet, kuten 24 tunnin karanteeni palautetuille kirjoille, suojaavat pleksilasit, suu-nenäsuojaimet ja turvaetäisyydet, ovat sinällään järkeviä ja suojaavat työntekijöitä ja asiakkaita edes osittain tartunnalta. Mutta hauskaa niiden noudattaminen ei suorastaan ole, ja tartunnan vaara on edelleen olemassa. Pisara- tai kosketustartunta ei ole pääsyy siihen, miksi osa kirjastoista on rajoittanut asiakkaidensa oleskeluajan 30 minuuttiin tai päästää sisään korkeintaan yhden asiakkaan 20:ta neliömetriä kohden. Varsinainen syy leijailee ilmassa ja muodostaa edelleen arvaamattoman terveysriskin työntekijöille ja asiakkaille. Taudinaiheuttajia sisältävät aerosolit, joita purkautuu huoneeseen puhuttaessa tai yskittäessä.

Aerosolit – näkymätön huoneilmassa leijaileva tartuntavaara.

Hengittäessämme, puhuessamme tai yskiessämme ilmaan purkautuu eräänlaisena ”tihkusateena” suurten näkyvien pisaroiden lisäksi myös paljon suurempia määriä pienen pieniä aerosoleja. Kun suuret pisarat laskeutuvat painostaan johtuen jo noin 1,5 metrin päästä maahan (tästä on johdettu 1,5 metrin etäisyyssääntö), taudinaiheuttajia sisältävät aerosolit, joiden koko on vain millimetrin tuhannesosa, pysyvät ”tosiasiassa ilmassa useita tunteja”, selittää esimerkiksi virologi professori Christian Droste. Suojaavat pleksilasit, turvaetäisyydet ja yksinkertaisten suu-nenäsuojaimien käyttö eivät siis tarjoa tehokasta suojaa taudinaiheuttajia sisältäviä aerosoleja vastaan, koska ne nousevat toisinaan kuin savu useita metrejä ilmaan ja laskeutuvat vasta useiden tuntien päästä lattiaan laajalla alueella – eli myöskin näennäisesti suojaavien pleksilasien ja kirjaseinien takana. Ainoastaan hiukkassuodattimella (FFP3) varustetut hengityssuojaimet tarjoavat varman suojan ilmassa leviäviltä hiukkasilta. Mutta kuka asiakas käyttää tällaisia suojaimia? Niitä on lähes mahdoton saada markkinoilta, tai niitä saa vain erittäin korkeaan hintaan. Suuri osa väestöstä käyttää yksinkertaisia kertakäyttöisiä suu-nenäsuojaimia tai kankaisia kansanmaskeja.

Kirjastojen on päivitettävä tartuntasuojauksensa Robert-Koch-instituutin suositusten tasolle.

Kaupunginkirjastojen, yliopistojen kirjastojen, mutta myös suurten valtion- ja kansalliskirjastojen on nyt ehdottoman tärkeä päivittää tietämystään koronaviruksen tarttumistavoista. Robert-Koch-instituutti vahvistaa nyt myös oletuksen, joka oli pitkän aikaa epävarma[2]:

”Vaikka lopullinen arviointi onkin tällä hetkellä vaikeaa, aiemmat tutkimukset viittaavat vahvasti siihen, että SARS-CoV-2-virukset voivat levitä aerosolien välityksellä myös sosiaalisessa kanssakäymisessä erityisissä tilanteissa (katso yllä).”

Tavoitteena on siis oltava kirjaston eri osien hengitysilman sekoittumisen estäminen niin pitkälti kuin mahdollista. Ja tämä onnistuu käyttämällä TAC V+ -ilmanpuhdistinta muiden toimenpiteiden lisäksi.

Virukseton hengitysilma mahdollistaa rentouttavat hetket kirjastossa: Ilmanpuhdistin TAC V+

Siirrettävän TAC V+ -ilmanpuhdistimen myötä Trotec on nyt kehittänyt maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen HEPA-ilmanpuhdistustekniikalla varustetun huoneilmanpuhdistimen. TAC V+ kierrättää ja puhdistaa huoneilman suljetuissa tiloissa yhtä tehokkaasti kuin se muutoin puhdistetaan vain puhdastiloissa ja sairaaloiden leikkaussaleissa, joita koskevat tiukimmat hygieniamääräykset. Tämän mahdollistaa korkeataajuus-ilmanpuhdistimen äärimmäisen suuri ilmamäärä sekä uudenlainen HEPA-suurtehosuodatin, jonka suodatusteho on 99,995 %. Määritettävissä oleva alue voidaan pitää vain tällä tavoin pysyvästi vapaana viruksista ja mikrobeista. Aerosolikuormitus voidaan laskea lähes nollaan myös suurissa kirjastoissa, joissa on korkeat katot, käyttämällä useamman laitteen yhdistelmää.

Tämä saattaa kuulostaa teoriassa hyvinkin tekniseltä, mutta on käytännössä erittäin yksinkertaista. Huoneilma imetään laitteeseen lattian läheisyydestä, HEPA-suodatin puhdistaa sen bakteereista ja viruksista, minkä jälkeen se päästetään mikrobittomana puhdasilmana pystysuunnassa takaisin huoneeseen. Ilman asennustoimenpiteitä ja monimutkaisia liitäntöjä. Työnnä pistoke seinään ja hyödy saman tien parhaasta mahdollisesta tartuntasuojauksesta!

Työntekijöiden ja asiakkaiden vaara saada koronavirustartunta noudatettaessa kaikkia turvallisuus- ja hygieniatoimenpiteitä laskee lähes nollaan käytettäessä virussuodattimella varustettua TAC V+ -ilmanpuhdistinta! Taudinaiheuttajia sisältävät aerosolit suodatetaan muutamassa sekunnissa huoneilmasta, niin että muut ihmiset eivät hengitä niitä.

Enempää ei voi tehdä ja vähempää ei tulisi tehdä työntekijöidensä ja asiakkaidensa suojaamiseksi:

  • Kaikkien ohjeiden ja hygieniamääräysten noudattaminen (asiakasmäärien rajoittaminen, maskipakko, turvaetäisyydet, desinfiointitoimenpiteet jne.)
  • Ilmanpuhdistus ilmateitse tapahtuvan tartuntariskin pienentämiseksi

Tietämisen arvoista H14 HEPA-suspensioainesuodattimesta, jonka läpäisyaste on ≤ 0,005 %

Trotecin erityisesti TAC V+ – sekä TES 200 -ilmanpuhdistimia varten kehitetyt H14virussuodattimet vakuuttavat ensiluokkaisella suodatustehollaan ja innovatiivisella suorituskyvyllään. Vain 0,005 % läpäisyasteensa ja 99,995 % erotuskykynsä ansiosta ne tarjoavat 10 kertaa tehokkaamman erotuskyvyn kuin tavanomaiset H13-suodattimet. H14-suurtehosuodattimia käytetään näiden ensiluokkaisten ominaisuuksien vuoksi puhtaan ilman tuottamiseen jopa leikkaussaleissa ja vastaavissa hygieenisesti vaativissa tiloissa. Ne tarjoavat siis parhaat edellytykset myös kirjoihin uppoutuneiden henkilöiden suojaamiseksi tartunnalta epidemioiden riehuessa.

Kaikki Trotecin tarjoamat H14-suodattimet täyttävät korkeimmat laatuvaatimukset, jotka ovat pakollisia suodatettaessa erityisesti bakteereja ja viruksia:

  • Jokainen H14-suurtehosuodatin tarkastetaan erikseen ja saa oman sarjanumeron.
  • Tarkastuspöytäkirjasta on kaksi kopiota todistuksena jokaisen H14-suodattimen mukana.
  • Alkuperäinen tarkastustodistus voidaan arkistoida ja kopio kiinnittää tarvittaessa ilmanpuhdistimeen.
  • H14-HEPA-suurtehosuodattimet on tarkastettu standardien EN 1822 ja DIN EN 60335-2-69 mukaisesti.

TAC V+, joka on saatavana se osto- että vuokralaitteena, on kehitetty ja testattu heinsbergiläisen tutkimuksen puitteissa. Laitteesta on saatavana eri malleja ja värejä.

Trotec on perustanut julkisille palveluille, viranomaisille ja kunnille oman neuvontapalvelun, joka vastaa kaikkiin tartuntasuojaukseen liittyviin kysymyksiin:

Trotec GmbH
Jochem Weingartz
Puhelin: +49 2452 962-137
jochem.weingartz@trotec.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*