Koronavaara: Onko lentäminen turvallisempaa kuin hammaslääkärissä käynti? Mielestämme meillä on ratkaisu tähän kysymykseen: Paras mahdollinen suojaus hammaslääkäreiden ja potilaiden terveydelle

Virologit ja hammaslääkäriliitot ovat yksimielisiä: Hyvin pienet taudinaiheuttajia sisältävät hiukkaset (nk. aerosolit, joiden koko on noin 0,3–0,4 μm) huoneilmassa ovat yksi tärkeimmistä syistä koronaviruksen nopealle leviämiselle. Kouluille ja vastaaville laitoksille suuntaamissaan suosituksissa koronapandemian hillitsemiseksi lääketieteen tohtori, professori Dieter Köhler kirjoittaa seuraavasti: ”Koronavirukset leviävät pääasiassa hengityksen välityksellä, yskimisellä ja aivastamisella on vähemmän merkitystä, päinvastoin kuin bakteeritartunnoissa”.

Ulkona tuuli puhaltaa viruksia sisältävät aerosolipilvet heti pois tai ilman liike ainakin laimentaa niitä, mutta suljetuissa tiloissa ilman aerosolipitoisuus kasvaa jokaisen hengenvedon myötä uloshengitettyjen hiukkasten johdosta. Myös liittovaltion hammaslääkäriliitto suosittelee, että aerosolien muodostumista ja leviämistä tulisi välttää ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä, koska nämä pienet bakteereita ja viruksia sisältävät pölyt, joiden koko on jopa alle 5 um, voivat tunkeutua keuhkorakkuloihin. Jos kuitenkin tarkastellaan hygieniaohjeita, jotka Saksan työryhmä hygienian takaamiseksi hammaslääketieteessä on laatinut, herää epäilys, ovatko suojaksi suositellut toimenpiteet riittäviä. Aerosoleista aiheutuva vaara aiotaan torjua antiseptisillä huuhteluilla ja sopivalla suojavaatetuksella. Pintojen ja hoitolaitteiden kontaminaation estämistä on kuvattu perusteellisesti. Mutta sitä, miten lääkäri, potilas ja muu hammaslääkärin henkilöstö voivat suojautua taudinaiheuttajia sisältävien aerosolien hengittämiseltä, ei ole kuvattu.  Lehdistössä kiertelee jopa suosituksia siitä, että tuuletin saattaa suojata tartuttavien aerosolien hengittämiseltä. Näin laite puhaltaisi taudinaiheuttajia sisältävät aerosolipilvet ulos. Teoriassa tämä suositus pitää paikkansa. Käytännössä ei kuitenkaan ole mahdollista pitää ikkunaa auki ympäri vuorokauden. Ei talvella, eikä myöskään potilaita hoidettaessa. Ja mikä pahinta, jos tuuletinta käytetään ikkunan ollessa kiinni, aerosolipilvet eivät laimene raittiilla ilmalla, vaan leviävät huoneen viimeisinpäänkin nurkkaan. Tällaisessa tapauksessa tuuletin tai ilmastointilaite jopa lisää tartunnan vaaraa. On kuitenkin olemassa myös tehokkaita ja tartuntoja ehkäiseviä ratkaisuja.

Lentoyhtiöt toimivat näin: Ilmanpuhdistus lentokoneessa suojaa tartunnalta

Jos huoneilmaa suodatetaan jatkuvasti suurella ilmanvaihtomäärällä, puhuttaessa tai yskittäessä vapautuneista aerosoleista aiheutuva tartuntavaara laskee lähes nollaan. 1,5–2,0 metrin etäisyyttä ei myöskään enää tarvita, jos huoneessa on jatkuva ilmansuodatus, koska kiertoilman sisältämät taudinaiheuttajat kirjaimellisesti ”tukahdutetaan heti alkuunsa” käyttämällä erityistä HEPA-suodatinta. Tämä ilmanpuhdistustekniikka on ollut jo pidempään käytössä lentoliikenteessä, esimerkiksi Lufthansan lentokoneissa. HEPA-suspensioainesuodattimella varustetut ilmastointilaitteet suodattavat matkustamon ilmaa niin hyvin, että vastaavia suodattimia on muutoin käytössä vain sairaaloissa. Lisäksi pystysuuntainen tuuletus, joka suuntautuu katosta lattiaan, vähentää tartuntavaaraa. Tästä syystä lentoyhtiöt ja heidän äänitorvenaan toimiva IATA (Kansainvälinen ilmakuljetusliitto) eivät myöskään näe syytä jättää lentokoneiden keskirivejä tyhjiksi.

Teholtaan vastaava ratkaisu hammaslääkäreiden vastaanotoille on siirrettävä ilmanpuhdistin TAC V+.

Hammaslääkärin tuolissa ei voi välttää lähikosketusta, mikä lisää yleisesti viruksen leviämistä. Hoito tapahtuu kasvokkain, ja vastapäätä oleva henkilö hengittää saman tien puhuttaessa ja hengitettäessä vapautuvat aerosolit keuhkoihinsa. Tällaiset aerosolipilvet sisältävät virusten ja bakteerien lisäksi pölyjä. Nämä pienet pölyhiukkaset kuljettavat taudinaiheuttajat kehoon. Heinsbergissä kehitetty uudenlainen ilmanpuhdistustekniikka lupaa korjata asian. Ilmansuodatustekniikan laitteiden markkinajohtaja Trotec on kehittänyt siirrettävän hammaslääkäreiden vastaanotoille tarkoitetun TAC V+ -ilmanpuhdistimen, joka tuottaa henkilöä kohden moninkertaisen määrän puhdasta ilmaa lentoliikenteessä käytettäviin ilmanpuhdistuslaitteisiin verrattuna. TAC V+ kierrättää ja puhdistaa ilman hoitotilassa vastaavanlaisilla ilmanvaihtomäärillä, joita muutoin käytetään vain puhdastiloissa ja leikkaussaleissa, joita koskevat tiukimmat hygieniamääräykset. Tämän mahdollistaa ensinnäkin ilmanpuhdistimen suuri ilmamäärä, joka on välttämätön ilmassa leijailevien ja lattian lähelle laskeutuneiden aerosolien poistamiseksi hoitotilasta ja lattian läheisyydestä mahdollisimman nopeasti. Lisäksi uudenlainen suodatusluokan H14 HEPA-suurtehosuodatin, jonka suodatusteho on 99,995 %, varmistaa, että ilmassa leijailevat bakteerit ja virukset eivät pääse takaisin huoneilmaan.

Tämä saattaa kuulostaa teoriassa hyvinkin tekniseltä, mutta on käytännössä yksinkertaista. Hoitotilan ilma imetään laitteeseen lattian läheisyydestä, erityinen H14 HEPA -suodatin puhdistaa sen bakteereista ja viruksista, minkä jälkeen se päästetään mikrobittomana puhdasilmana takaisin huoneeseen, vetoa aiheuttamatta. Yksinkertaistaen ilmaistuna: Hoitotilasta tulee puhdastila, ja taudinaiheuttajia sisältävät aerosolit imetään ja suodatetaan pois heti niiden vapauduttua. Suurilta ja toisinaan myös tartuttavilta psaroilta suojaa suussa oleva imulaite. Pienenpienet aerosolit poistaa TAC V+ -ilmanpuhdistin – ennen kuin kukaan ehtii hengittää niitä.

Siirrettävän ja kompaktin rakenteensa ansiosta TAC V+ voidaan asentaa lähes minne vain. Hoitoyksikön välittömään läheisyyteen, mutta myös odotushuoneeseen, vastaanottotiskin luo tai vastaanoton omaan laboratorioon. Ilman asennustoimenpiteitä ja monimutkaisia liitäntöjä. Sinun ei tarvitse kuin liittää verkkopistoke, minkä jälkeen ilmanpuhdistin takaa parhaan mahdollisen suojan tartunnalta.

Voiko lentoliikenteessä käytettävää tekniikkaa verrata siirrettävään ilmanpuhdistukseen?

”Vastaus on kyllä. Järjestelmät eivät ole teknisesti identtiset, mutta tuloksiltaan vähintäänkin vertailukelpoiset!”, sanoo Joachim Ludwig, Trotec GmbH:n tekninen toimitusjohtaja. ”TAC V+:n suorituskyky on jopa tehokkaampi läsnä olevaa henkilöä ja pinta-alaa kohti laskettuna kuin lentokoneissa käytettävän puhdasilmatekniikan, ja se tarjoaa lääkärin vastaanotolla näin sitäkin paremman suojan lääkinnälliselle henkilöstölle ja potilaille.”

Kolmella tekijällä on ratkaiseva merkitys ilmassa leviäviltä viruksilta suojautumiseksi:

  • Suuri ilmanvaihtomäärä. Ilmanvaihtomäärä kuvaa, kuinka usein koko huoneilma kierrätetään yhden tunnin kuluessa. Tai toisin ilmaistuna: Kuinka nopeasti tarttuvat virukset suodatetaan ilmasta – ennen kuin joku hengittää niitä. Lentokoneissa matkustamon ilma suodatetaan normaalisti n. 20-kertaisella ilmanvaihtomäärällä tunnissa. Tämä tarkoittaa sitä, että matkustamon ilma kierrätetään ja puhdistaan kerran 3 minuutissa. TAC V+ -ilmanpuhdistin mahdollistaa samankaltaiset ilmanvaihtomäärät, mutta sen tuottama puhdasilman määrä on huomattavasti suurempi henkilöä kohden kuin lentokoneessa.
  • Puhdasilman määrä henkilöä kohden on toinen tekijä, jolla on ratkaiseva merkitys: Tärkeää ei ole ainoastaan koko huoneilman tehokas suodatus, vaan myös useimmiten spontaanisti ilmaantuvien aerosolipilvien laimentaminen muutamassa sekunnissa. Sillä tarttuvuuden kannalta on keskeistä viruskuormitus, jolle henkilö altistuu hengittäessään. Viruspilvet ilmaantuvat niin nopeasti, ettei mikään suodatuslaitteisto pysty suodattamaan niitä samalla nopeudella. Ei myöskään lentokoneessa. ”Ensiapuna” käytetään menetelmää, jossa laimennetaan taudinaiheuttajia sisältävät aerosolipilvet nopeasti suurilla määrillä puhdasta ilmaa. Mikäli mahdollista, heti sen jälkeen, kun ne ovat purkautuneet hengityksen mukana ilmaan. TAC V +:n tuottaman suuren puhdasilmamäärän ansiosta aerosolipilvet laimenevat hyvin lyhyessä ajassa ja suodatetaan sitten kokonaan pois muutamassa minuutissa. Ilmanvaihtomäärän ja puhdasilmamäärän oikeassa vuorovaikutuksessa aerosoleista aiheutuva tartunnanvaara laskee hoitotiloissa lähes nollaan.
  • Maksimaalinen suodatustehokkuus: TAC V+ -ilmanpuhdistimessa käytetyn H14 HEPA -suodattimen suodatusteho on 10-kertainen tavanomaiseen H13-suodattimeen verrattuna. Näin se poistaa huoneilmasta pysyvästi 99,995 % kaikista ilmassa leviävistä bakteereista ja viruksista. HEPA-suodatin poistaa taudinaiheuttajat, ja tietyn määritetyn ajan kuluttua laite puhdistuu itse täysin automaattisesti. Tämä Trotecin kehittämä ja suojattu tekniikka on tällä hetkellä ainutlaatuinen maailmassa.

Virukseton hengitysilma on ehdoton osa tehokasta hygieniakonseptia

Hammashoidossa ei voida noudattaa turvavälejä. Visiirit ja lääketieteelliset suu-nenäsuojaimet suojaavat vain suuremmilta pisaroilta, mutta eivät mikrometrin kokoalueella olevilta aerosolihiukkasilta, jotka leviävät sisäilmassa kuten savu ja laskeutuvat hitaasti ja laajalle alueelle vasta tuntien kuluttua. Kaikenkattavan suojan tarjoaa ainoastaan suurtaajuuksinen ilmanpuhdistus, myös ilmateitse tapahtuvan tartunnanvaaran minimoimiseksi. Tällä hetkellä sen mahdollistaa vaadittavassa teholuokassa ainoastaan siirrettävän TAC V+ -ilmanpuhdistimen käyttö. TAC V+ -ilmanpuhdistin ei ainoastaan sovella lentokoneissa käytössä olevaa tartuntasuojausta vastaanoton olosuhteisiin. Se tarjoaa paremman suojan lääkärille, vastaanoton henkilöstölle ja potilaalle. 

Ennaltaehkäisevä suojaus lääkärille, henkilöstölle ja potilaalle

Varaudu hyvissä ajoin! Huolehdi yhtä hyvin potilaidesi, työntekijöidesi ja itsesi suojaamisesta tartunnalta kuin hampaiden ennaltaehkäisevästä hoidosta.

Enempää ei voi tehdä ja vähempää ei tulisi tehdä työntekijöidensä ja potilaidensa hyväksi: 

  • Kaikkien ohjeiden ja hygieniamääräysten noudattaminen (kontaminaation välttäminen, suojavarusteet ja visiirit, pleksilasit vastaanottotiskillä, desinfiointitoimenpiteet jne.)
  • Ilmanpuhdistus ilmateitse tapahtuvan tartuntariskin pienentämiseksi

Tietämisen arvoista H14 HEPA-suspensioainesuodattimesta, jonka läpäisyaste on ≤ 0,005 % 

Trotecin erityisesti TAC V+ – sekä TES 200 -ilmanpuhdistimia varten kehitetyt H14-virussuodattimet vakuuttavat ensiluokkaisella suodatustehollaan ja innovatiivisella suorituskyvyllään. Vain 0,005 % läpäisyasteensa ja 99,995 % erotuskykynsä ansiosta ne tarjoavat 10 kertaa tehokkaamman erotuskyvyn kuin tavanomaiset H13-suodattimet. H14-suurtehosuodattimia käytetään näiden ensiluokkaisten ominaisuuksien vuoksi puhtaan ilman tuottamiseen jopa leikkaussaleissa ja vastaavissa hygieenisesti vaativissa tiloissa. Paras mahdollinen turvallisuus siis myös paketti- ja logistiikka-alan työntekijöiden suojaamiseksi tartuntavaaralta. 

Kaikki Trotecin tarjoamat H14-suodattimet täyttävät korkeimmat laatuvaatimukset, jotka ovat pakollisia suodatettaessa erityisesti bakteereja ja viruksia: 

  • Jokainen H14-suurtehosuodatin tarkastetaan erikseen ja saa oman sarjanumeron.
  • Tarkastuspöytäkirjasta on kaksi kopiota todistuksena jokaisen H14-suodattimen mukana.
  • Alkuperäinen tarkastustodistus voidaan arkistoida ja kopio kiinnittää tarvittaessa ilmanpuhdistimeen.
  • H14-HEPA-suurtehosuodattimet on tarkastettu standardien EN 1822 ja DIN EN 60335-2-69 mukaisesti.

TAC V+, joka on saatavana se osto- että vuokralaitteena, on kehitetty ja testattu heinsbergiläisen tutkimuksen puitteissa. Laite on saatavana Trotec-kaupasta hintaan 4 209,80 €; valittavana on useita eri värejä.

Lisätietoja:

Trotec GmbH
Jochem Weingartz
Puhelin: +49 2452 962-137
jochem.weingartz@trotec.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*