Helppoa poraamista – näin yksinkertaista

Työkalut

Kenelläkään ei ole syntyessään poraajan koulutusta, mutta reiän oikea poraaminen seinään on yksi kotinikkarin tavallisimmista töistä, joten tutustuminen oikean poraamisen ohjeiden kannattaa. Ota selville, kuinka suojaudut parhaiten porattaessa, mitä poranteriä ja minkä porakoneen tarvitset ja miten vältät vinot reiät. Ja miten estät pölyn ja lian lentelyn ympäriinsä.

Poraa turvallisesti – käytä sopivia suojavaatteita ja paikanninta

Sopivaa suojavaatetusta ei usein käytetä kotona. Silmiin voi kuitenkin sattua sananmukaisesti, joten vähintään suojalasit ovat ehdottoman tarpeelliset. Lujat käsineet antavat lisäävät turvallisuutta, ja työskenneltäessä pitkään iskuporakoneella tai poravasaralla kuulonsuojain on myös järkevä.

Erittäin tärkeää: Ennen kuin poraat, etsi paikantimella, kuten BI15 seinäskanneri Trotecilta, seinärakenteiseen asennettuja kaapeleita ja vesiputkia, jotta ei vaurioita niitä vahingossa. BI15 ei maksa paljon, mutta säästää sekä porakonetta että hermoja, koska se havaitsee erittäin helposti seinien ja lattioiden kaapelit, metalliputket ja puualusrakenteet.

Täydellistä poraamista I – sopivilla puu-, kivi- tai metalliporanterillä

Puuporanterissä on keskityskärki ja kaksi esisärmää. Metalliporanterissä ei ole keskityskärkeä, joka katkeaisi nopeasti porattaessa kovaa materiaalia. Kiviporanterien kärjessä on kovametallipalat. Valitse siis oikea poranterä porattavan materiaalin mukaan. Jos sinulla ei ole vielä puu-, kivi- ja metalliporanteriä sisältää perussarjaa tai se on vaihdetta, valitse Trotec-merkkilaatuinen 15-osainen kiviporanterä– puuporanterä- ja HSS-metalliporanteräsarja – niiden pyöreä varsi sopii kaikkiin yleisiin pora- ja iskuporakoneisiin.

Täydellistä poraamista II – aina tarkoituksenmukaisin porakone

Perussääntö: Mitä vahvempi moottori, sitä laajempi käyttöalue. Akkuporakone on sopiva valinta keveisiin töihin, esimerkiksi kipsikartonkilevyn tai huokoisen betonin poraamiseen. Perinteistä seinää porattaessa tarvitset tehokkaamman iskuporakoneen. Betoniseiniä käsitellään poravasaralla. Tärkeää porattaessa huokoista materiaalia: Iskutoiminto on kytkettävä pois, jotta reikä ei rikkoudu.

Oikea poratyökalua valittaessa kannattaa ehdottomasti selata Trotecin nettisivuja. Tehokkaista akkuruuvinvääntimistä akkuiskuporakoneisiin ja poravasaroihin: Trotec PowerTools-tuotteet tarjoavat kaiken – hyvän hinnan, hyvän tuotteen ja hyvän muotoilun.

Poraa suoraan – näin vältetään vinot reiät

Aseta terän kärki aina kohtisuorassa materiaalin pintaan ja käynnistä kone painamatta ja pienellä nopeudella. Siten estät luistaminen ja samalla vinot reiät. Lisää painetta hitaasti ja varovasti vasta sitten, kun poranterä pitää hyvin.

Laattojen poraaminen – ilman suuria tai pieniä halkeamia

Vältä kaakelien läpi poraamista ja kohdista reiät mieluummin saumoihin. Laattojen pinta on yleensä erittäin sileä ja halkeaa helposti, kun niiden läpi porataan. Jos laatan läpi on kuitenkin porattava, liimaa reikäkohtaan maalarinteippiä. Epätasainen pinta estää poraterän luistamisen ja alustan vahingoittumisen. Laattojen halkeamien välttämiseksi on lisäksi käytettävä erittäin pientä nopeutta ja minimaalista painetta.

Poraa puhtaasti – estä lika ja pöly

Mikään ei ole inhottavampaa kuin porauspölyn pyyhkiminen pois työn jälkeen, sillä se laskeutuu jokaiselle pienillekin pinnalla kuin jauhemainen kaste. Pöly ei pääase leviämään koko huoneeseen, kun pyydät toista henkilöä pitämään pölynimurin putkea porattavan reiän alla. Jos työskentelet yksin, kiinnitä reiän alle pieni kirjekuori tai suodatinpussi, johon porauspöly kertyy. Kattoa porattaessa jogurttipikarista on apua: Katkaise yläosa pois ja poraa reikä pikarin pohjaan. Aseta pikari poranterän suojaksi ja poraa reikä kattoon – pöly putoaa siististi pikariin eikä silmiisi!

Tarkat mittauslaitteet, PowerTools ja työkaluvarusteet – Trotecilta!

Käytä kotinikkarina tilaisuus hyväksi: Tutustu heti monipuoliseen tarjontaamme tarkkoja mittauslaitteita, työkalujen varusteita sekä alati laajenevaan tuotevalikoimaamme sähkötyökaluja – Trotec PowerTools: Kaikki ammattilaisten Trotec-ratkaisuja, joiden hinta-laatusuhde on erinomainen – nyt Trotec-kaupassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*