Hans Arendse, eläinten lämpökuvien asiantuntija Trotecin haastateltavana

banner_interview_pferdethermographie_fi

Hans Arendse  Hollannin Amersfoortista on luopunut hyväpalkkaisesta markkinointityöstään suuren intohimonsa vuoksi. Jo kymmenen vuoden ajan hän lämpökuvaa hevosia löytääkseen niistä tarpeeksi ajoissa tulehduksia tai loukkaantumisia. „Tulen toimeen ja olen tyytyväinen vähemmälläkin rahalla“, hän sanoo. Trotecin haastattelussa  Hans Arendse kertoo meille arjestaan.

Hans, olet käyttänyt  lämpökameraa hevosten tutkimiseen jo kymmenen vuoden ajan. Miten päädyit tähän alunperin?

Näin aikoinaan eräässä yliopistossa, miten ihmisiä tutkittiin lämpökameralla. Jo silloin olin paljon tekemisissä hevosten kanssa, joten kokeilin kameraa niihin ja huomasin sen toimivan. Sitten seurasikin kysymys: miten tästä eteenpäin? Kannattaako aloittaa toiminta? Investoimmeko kameraan? Silloin lämpökameran hinta oli noin 25.000 euroa.
Päätimme investoida ja kaikki sujui hyvin. Tänään toimimme ammattimaisesti tällä alueella ja järjestämme myös koulutuksia, joissa käy paljon ihmisiä.
Miltä osa-alueilta koulutukseen saapuvat tulevat?
Kaikki työskentelevät hevosten kanssa. Henkilöt, joita hevoset kiinnostavat, niin ratsastajat, tallinomistajat kuin eläinlääkäritkin.

„ Termografialla ei ansaita paljon rahaa. […] Siksi monet eläinlääkärit eivät puolla tätä metodia.“

Myös kollegani Karin van Aalten-Leibbrandt omistaa sertifikaatin ja tutkii päivittäin hevosia termografian avulla. Lisäksi tunnemme vielä kaksi muuta eläinlääkäriä, jotka käyttävät tätä metodia säännöllisesti. Muut taas käyttävät lämpökuvia viimeisenä vaihtoehtona, kun muista tutkimuksista ei ole löytynyt mitään. Lämpökuvilla työskentely olisi niin paljon tehokkaampaa, mutta usein  on kyse rahasta, sillä lämpökuvilla ei ansaita paljon.

Minkälaisista summista on kyse?

Kun eläinlääkärin on määrä tehdä eläimen terveysongelmista diagnoosi, suorittaa hän monta tutkimusta. Tutkimukset  maksavat  yhteensä 3.000 – 4.000 euroa, sillä  täytyyhän kaikki klinikkamaksut  maksaa  kaikkine  kalliine  laitteineen ja lääkärikuluineen. Vasta silloin,  kun eläinlääkäri ei löydä muiden tutkimusten avulla mitään, käyttää hän lämpökameraa. Minä teen tällaisen tutkimuksen 150:llä eurolla…
Tämän vuoksi eläinlääkärit eivät puolla tätä metodia. Suoritan lämpökuvauksia hevosilla  jo 10 vuotta ja samat 10 vuotta olen tapellut tästä asiasta. Tämä taistelu on mielestäni kuitenkin kannattanut, sillä lämpökamerakuvaus alkaa saada jalansijaa myös eläinlääkäreiden joukossa. Yhä useampi eläinlääkäri suosittelee eläintenomistajille lämpökuvatutkimuksia. Täällä Hollannissa on jopa eläinklinikoita, jotka työskentelevät yhdessä meidän kanssamme.

Vaikuttaapa työläältä ja hermoa vaativalta asialta. Mutta silti sinulla on Paardenservicen lisäksi vielä kaksi muutakin yritystä. Voitko selittää?

Paardenservice on pääyritykseni, jolla aikoinani aloitin hoitamalla hevosten kavioita. Sen jälkeen siirryin aika nopeasti termografiaan, jota nyt teen vuodesta 2008 lähtien.

„Asiakkaani halusivat oppia minulta, miten lämpökuvaus toimii hevosten kanssa.“

Sitten perustin yhdessä erään eläinlääkärin kanssa ICETD:n,  joka on koulutusyritys. Sain nimittäin niin paljon pyyntöjä asiakkailta, jotka halusivat oppia lämpökuvausmenetelmän, joten koulutusyritykseni tuli suureen tarpeeseen.
Lopulta perustin  Karinin kanssa  vielä Equicare-Plus:in. Tutkimme yhdessä hevosia. Vakuutusyhtiöt eivät maksa termografiatutkimuksia, ellei paikalla ole eläinlääkäriä. Olen siis Karinin avustaja, hän allekirjoittaa laskut, ja silloin vakuutukset korvaavat tutkimukset.

Tästä kaikesta huomaa, kuinka nautit työstäsi. Oletko aina työskennellyt hevosten kanssa?

En. Alunperin vaimollani oli hevosia ja minä kiinnostuin niistä yhä enemmän ja enemmän. Jossain vaiheessa kysyin itseltäni mitä oikeastaan haluan. Minulla oli hyvä työ markkinoinnin parissa ja ansaitsin paljon rahaa, mutta olinko oikeasti onnellinen?

„Hevosten vuoksi luovuin hyväpalkkaisesta työstäni.“

Vastattuani  itselleni kysymykseeni, perustin oman yritykseni, Paardenservicen. Se aiheuttaa  kuluja, mutta olen onnellinen.

Mitä kaikkea näet ja löydät lämpökuvatutkimuksen avulla?

Periaatteessa näen missä ongelma on, eli vaivan alkuperän. Ajan myötä olemme  oppineet, että kaikki vaivat liittyvät toisiinsa. Esim. kun löydämme ongelman selästä, saattaa sen alkuperä olla rinnassa tai jaloissa. Useimmissa tapauksissa ongelma löytyy nikamista. Tämä koskee tietysti vain hevosia. Olemme myös tutkineet karhuja, elefantteja, strutseja, aaseja ja koiria.

Mitä täytyy huomioida ennen tutkimusta?

Eläimen tulee olla kuiva ja kaksi tuntia ennen tutkimusta se ei saa olla enää auringossa tai tuulessa eikä siihen saa koskea. Sillä esim. vesi on kylmää ja lämpökuvassa se näkyy kylmänä pintana, jolloin mittaammekin veden  eikä hevosen lämpötilaa. Jos hevonen on likainen, mittaamme lian lämpötilaa. Aurinko nostattaa kehon lämpötilaa ja vääristää siten tulosta. Jos hevoseen on koskettu, näkyy lämpökuvassa kädenjälki. Siksi viemme eläimen kaksi tuntia ennen tutkimusta tilaan, johon ei paista aurinko eikä tuuli käy.

Montako erilaista kameraa olet kokeillut ja mitä eroja olet huomannut?

Uskon että olen tähän mennessä kokeillut jokaisen valmistajan mallia. Suurin ero on hinnassa ja laadussa. Monien valmistajien hinnat ovat mielestäni liian korkeita. Olen myös puhunut valmistajien kanssa, mutta suurin osa ei halua tehdä asialle mitään.

„Trotecilla täsmää hinta, asiakas- ja  tukipalvelu sekä laatu.“

Minulle on tärkeää hinta, tukipalvelu ja laatu. Trotec onnistuu yhdistämään nämä kaikki.

Onko mielestänne kameroissa toimintoja ja ohjelmistoja, joita ilman et voisi työskennellä?

Ehdottomasti. Esimerkiksi Trotecin kameralla IC080 LV voimme  tehdä myös infrapunavideoita reaaliajassa. Se on erittäin hyödyllistä sellaisten eläinten kanssa, jotka ovat liian levottomia ollakseen paikalla, kuten koirat.
Myös ohjelmistot ovat tärkeitä työssäni. Esimerkiksi, että voin raporteissani muuttaa kuvien lämpötila-asetuksia. Tähän kykenee vain Trotecin IR-raportti.

Hans, onko sinulle vielä ne kuuluisat viimeiset sanat? Mitä haluaisit blogimme lukijoiden tietävän?

Haluan vielä palata aiheeseen, mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan ja mihin kehitys etenee. Uskon että lämpökuvien käytöllä on niin paljon eri mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja, joita emme ole vielä kokeilleetkaan, koska meillä ei ole ollut tarpeeksi aikaa perehtyä asiaan vieläkin syvemmin.

„Lämpökuvatutkimuket eläinten kanssa on vasta lastenkengissä. Joka päivä opimme uutta.“

Haluan sanoa,  että kaikki tämä on niin mielenkiintoista. Aina on jotain uutta, mitä voin löytää tutkimuksissani. Olemme vasta alussa.
Haluan myös ilmoittaa, että järjestämme klinikkapäiviä Hollannissa, Saksassa, Belgiassa ja jopa Englannissa. Pidän siellä esitelmiä lämpökuvien käytöstä eläinlääketieteessä ja kerron kokemuksistamme  eläinten parissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*