Hyviä uutisia kirjastoille: Lämpödesinfiointilaite TES 200 suojaa koronaviruksilta kirjastoissa ja vapauttaa kirjat karanteenista

Kirjastot ovat avanneet jälleen ovensa. Loputtoman pitkien viikkojen jälkeen lukutoukat pääsevät jälleen lainaamaan kirjoja ja nauttimaan sielun ravinnosta. Valitettavasti kävijät joutuvat usein odottamaan pidempään, etenkin uusien ja haluttujen kirjojen, DVD-levyjen tai muiden vuokravälineiden kohdalla, koska ne ovat ”karanteenissa” koronan takia.

Koronavirus selviää hengissä pinnoilla jopa 72 tuntia

Tieteellisen tutkimuksen puitteissa tehdyt laboratoriokokeet osoittavat, että SARS-CoV-2-virus säilyy jopa 24 tuntia kartonki- tai pahvipinnalla ja jopa 72 tuntia muovikansien pinnoilla. Tästä syystä palautetut kirjat tai muut lainatut materiaalit joutuvat olemaan karanteenissa jopa viikon ajan halutun suojan tasosta riippuen, ennen kuin ne puhdistetaan ja laitetaan takaisin hyllyihin. Vaikka toimenpiteen tarkoituksena on suojata asiakkaita, se on käytännössä hankalaa. Työntekijöiden on hallinnoitava ja siirreltävä päivämäärillä varustettuja karanteenilaatikoita. Se ei ole myöskään mukavaa kävijöille, jotka tulevat usein turhaan kirjastoon, koska heidän haluamansa kirja ei taaskaan ole saatavana.

Ratkaisu kirjastoille: Virusten terminen inaktivointi TES 200 -laitteella

Erityisesti kaupunginkirjastojen, yliopisto- ja ammattikirjastojen tarpeisiin kehitetty uudenlainen, ylimääräisellä HEPA-virussuodatuksella varustettu, lämpödesinfiointilaite TES 200 sopii erinomaisesti palautetun materiaalin pintojen aikaa säästävään ja vaivattomaan desinfiointiin.

Kuulostaako lääketieteelliseltä? Sitä se onkin! Sairaaloissa ja lääkäreiden vastaanotoilla termistä desinfiointia on käytetty jo pitkään pintojen dekontaminoinnissa ja puhdistuksessa. Lääkinnälliset laitteet pidetään steriileinä ja mikrobittomina termisen desinfioinnin avulla. Menetelmä on hyväksytty käytettäväksi jopa erityistä hygieniaa vaativien hengityssuojaimien dekontaminaatiossa, jotta kertakäyttömaskeja voitaisiin käyttää useamman kerran lääketieteellisiin tarkoituksiin. Ja mikä desinfioi lääkäreiden ruiskut ja sairaaloiden leikkaussalit, poistaa myös kirjastoissa luotettavasti virukset ja muut mikrobit kirjojen sivuilta, kansista ja tarvittaessa myös itse huoneilmasta.

Ei ylimääräistä vaivaa: lämpökäsittely korvaa 7-päiväisen karanteenin

Yksinkertaistaen ilmaistuna uudenlainen TES 200 -lämpödesinfiointilaite käsittelee ensisijaisesti huoneilmaa ja tuottaa lämpökäsittelyn aikana monimutkaisella lämmitysjärjestelmällä erilaisia lämpötilavaiheita välillä 60–70 °C. Tämä lämmitysprosessi johtaa kaikkien SARS-CoV-2-virusten inaktivoitumiseen eri lainausmateriaaleissa. Karanteenia ei enää tarvita, eikä pintoja myöskään tarvitse desinfioida jälkikäteen.

Helppo toteuttaa käytännössä: Palautettuja kirjoja, DVD- tai Blue-Ray-levyjä ei enää pakata loputtomiin laatikoihin, vaan ne kerätään kaikki erilliseen huoneeseen. Tätä huonetta käytetään dekontaminointihuoneena. Siirrettävä TES 200 kuumentaa huoneen lämpötilan täysin automaattisesti esiasetetun ohjelman mukaisesti, niin että kaikki huoneessa olevat materiaalit ovat muutaman tunnin kuluttua mikrobittomia ja viruksettomia. Lämpödesinfiointi voidaan tarvittaessa suorittaa myös yöllä, kun paikalla ei ole työntekijöitä. Tällöin kirjoja ei tarvitse edes siirtää erilliseen huoneeseen, koska kaikki kirjaston hyllyissä olevat kirjat dekontaminoidaan yön aikana.

Lämpödesinfioinnin edut lyhyesti: 

  • Palautettu materiaali on jo muutaman tunnin kuluttua puhdas mikrobeista ja viruksista
  • Suositut kirjat, levyt ja vastaavat voidaan antaa nopeasti jälleen lainaksi
  • Pintoja ei tarvitse lisäksi desinfioida pyyhkimällä
  • Tarvittaessa voidaan kaikki kirjat dekontaminoida yön aikana 

Koronavirus on ollut valtava haaste kirjastoille. Ensin niiden toiminta lakkautettiin lähes kokonaan. Uudelleen avaamisen jälkeen ei ole enää ollut kyse vain palaamisesta normaalikäytäntöihin, vaan myös työntekijöiden ja vierailijoiden terveyden suojelemisesta. Maskit, desinfiointiaineannostelijat ja turvaetäisyydet ovat kirjastojen arkipäivää, samoin kuin pleksilasit kirjojen lainaus- ja palautustiskillä.

Pintojen desinfioinnin ja HEPA-virussuodatuksen yhdistelmä 

TES 200 on suunniteltu, valmistettu ja testattu erilaisissa tutkimuksissa Heinsbergissä – välittömästi sen jälkeen, kun ensimmäiset koronavirustapaukset tulivat tunnetuksi Saksassa. Trotec-insinöörien ylin tavoite oli kehittää mahdollisimman monipuolinen laite uudenlaisen koronaviruksen torjumiseksi. Tästä syystä TES 200:sta on saatavana erilaisia varustusvaihtoehtoja. Trotecin valmistamaan HEPA-virussuodattimeen yhdistettynä TES 200 soveltuu termisen desinfioinnin lisäksi myös huone- ja hengitysilman tehokkaaseen puhtaanapitoon.

Yli puolet kaikista koronavirustartunnoista saadaan huoneilmasta

Virologit, epidemiologit ja tutkijat ovat nykyään yksimielisiä asiasta. Koronavirus leviää pääasiassa hengityksen välityksellä. Hengitettäessä vapautuvat hiukkaset säilyvät huoneilmassa useampia tunteja tartuntakykyisinä ja muut huoneessa olevat ihmiset hengittävät niitä huomaamattaan. Suu-nenäsuojaimet eivät tarjoa riittävää suojaa näiltä pienenpieniltä hiukkasilta, joita ei voi nähdä paljaalla silmällä. Siksi huoneilman välityksellä leviämisen huomioon ottaminen on yhä tärkeämpää. On tietenkin edelleen tärkeää suojautua myös pisara- ja kosketustartunnan vaaroilta. Mutta aivan yhtä tärkeää, etenkin julkisissa tiloissa, on suojautuminen huoneilman sisältämiltä viruksilta. Ja tämän suojan tarjoaa TES 200 – varustettuna huipputehokkaalla HEPA-suodattimella, joka takaa huoneilman tehokkaan puhdistuksen

99,995 % kaikista huoneilman viruksista ja bakteereista suodatetaan pois

Saksassa kehitetty ja sertifioitu H14 HEPA -suodatin erottaa 99,995 % hiukkasista, joiden koko on 0,1–0,2 µm. Tai toisin sanottuna: Vaikka huoneilmassa leijailisi näkymättöminä aerosoleina 100 000 tarttuvaa virushiukkasta, kuten SARS-CoV, MERS-CoV tai SARS-CoV-2, 99 995 näistä hiukkasista suodatetaan pois ilmasta.

Käytännössä huoneilman puhdistus sujuu kätevästi ja vaivattomasti

Kun TES 200:ta ei käytetä kirjojen puhdistamiseen, se voidaan sijoittaa joustavasti kirjastoon siirrettävän rakenteensa ja pyöriensä ansiosta. Huoneilma imetään laitteeseen lattian läheisyydestä, HEPA-suodatin puhdistaa sen bakteereista ja viruksista, minkä jälkeen se päästetään mikrobittomana puhdasilmana pystysuunnassa takaisin huoneeseen. Myös pään korkeudella spontaanisti ilmenevät aerosolipilvet laimennetaan suurilla määrillä puhdasta ilmaa siten, että viruskuormitus, ja näin myös tartunnan riski, vähenevät merkittävästi!

Parempaa suojaa et voi tarjota työntekijöillesi ja kävijöillesi. Mahdollisimman virukseton ja bakteeriton lainamateriaali sekä jatkuvasti suodatettu huoneilma, suojaksi tarttuvien virusten hengittämiseltä.

Lämpödesinfiointilaite TES 200 on nyt saatavana Trotec-verkkokaupasta 4 953,80 € perushintaan.

Trotecin asiantuntijatiimi vastaa mielellään kysymyksiisi: 

Trotec GmbH
Jochem Weingartz
Puhelin: +49 2452 962-137
jochem.weingartz@trotec.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*