Vihjeitä liian kuumien päivien varalle toimistossa

tuuletus

Kuuma yllätys – ilmatieteilijöiden mukaan korkeapaine ’Gerd’ tuo helteen Saksaan lähipäivinä vielä kerran. Uimasäätä on vielä kerran luvassa ennen kuin koulujen lomat päättyvät useimmissa Saksan osavaltioissa. Jos tällä viikoilla on kuitenkin jo palattava toimistoon, kannattaa varustautua kuumuutta vastaan. Tässä vihjeemme kuumien työtuntien varalle – ja miten selviät päivästä hyvin …

Kello 7.00 – Valitse lämpötilaan sopiva vaatetus

Helteisistä päivistä riippumatta vain joissakin toimistotehtävissä voi pukeutua shortseihin, olkaimettomaan toppiin ja rantasandaaleihin. Valitse siksi aamulla erittäin ilmavat pellavaiset, silkkiset ja puuvillaiset materiaalit ja vältä kaikkea keinokuiduista valmistettua.

Kello 7.30 – Mene jo aikaisemmin toimistoon

Aloita työpäiväsi mahdollisimman aikaisin aamulla, jos ammattisi mahdollistaa sen. Suo itsellesi pidennetty lounastauko sen sijaan, että hikoilisit päivän kuumimmat tunnit toimistossa.

Kello 8.15 – Tuuleta kunnolla

Oikea tuulettaminen on ratkaiseva edellytys, kun on jaksettava työskennellä helteisenä päivänä toimistossa. Pyri tuulettamaan toimisto mahdollisimman aikaisin aamulla, jolloin sisään virtaa vielä viileää ilmaa. Jos ulkolämpötilat nousevat, ikkuna kannattaa pitää kiinni. Jos lämpötilat laskevat iltaisin, voit avata ikkunat jälleen. Ikkunat on hyvä suojata päivällä markiiseilla tai kaihtimilla varsinkin, jos aurinko paistaa suoraan ikkunaan.

Kello 9.30 – Sammuta myös tekniset laitteet

Sammuta luonnollisesti vain, joita et tarvitse jatkuvasti. Kaikki laitteet tulostimesta valaisimiin ja kahvinkeittimeen tuottavat lisää lämpöä, jota ei todellakaan tarvita lähipäivinä. Samalla säästyy sähköä!

Kello 10.30 – Käynnistä tuuletin

Anna sen sijaan tuulettimen toimia, sillä se viilentää enemmän kuin tuottaa lämpöä. Niinpä esimerkiksi Trotec TVE 9:n tuottama tuuli saa aikaan haihtumiskylmyyttä hikisellä iholla. Ilma tuntuu selvästi viileämmältä, vaikka sen lämpötila on edelleen sama. Lattiatuulettimemme TVE 16 ja tornituuletin TVE 29 T toimivat saman tehokkaan periaatteen mukaan. Vältä jäähdyttävän ilmavirran jatkuvaa kohdista keholle, koska seurauksena voi olla kylmettyminen tai lihasjännityksiä.

Kello 10.35 – tai turvaudu siirrettäviin ilmastointilaitteisiin

Siirrettävät ilmastointilaitteet ovat varmaankin tehokkain tapa pitää toimisto viileänä. Trotec tarjoaa laitteita, esimerkiksi PAC 2000 E:n pieniin toimistotiloihin ja PAC 3500 E:n suuriin enintään 45 m² tiloihin. Sen energiatehokkuusluokka on A, joten sen voi antaa hyvällä omallatunnolla käydä pitkäänkin. Kumpikin laite jäähdyttää tilat havaittavan nopeasti, ja ne paitsi jäähdyttävä, myös poistavat kosteutta ja tuulettavat.

Kello 11.00 – Tartu oikeaan juomaan

Miksi jääkylmä limonadi ei kupli 30-asteisessa toimistossa? Vastaus on yksinkertainen: Kylmät juoman virkistävät vain lyhytaikaisesti, sillä vatsan on lämmitettävä viileä juoma. Kehon on käytettävä energiaa, joten se lämpenee. Sitä paitsi verenkierto hidastuu jälleen nopeasti alkuvaiheen sokeriannoksen jälkeen. Vihjeemme: Kuumina päivinä tulisi juoda kahdesta kolmeen litraan nestettä. Valitse mehujuomia, kivennäisvettä tai vesijohtovettä, jotka ovat huoneen lämpöisiä. SecoSan-tikku Trotecilta pitää vesijohtoveden helposti bakteerittomana ja kirkkaana.

Kello 12.30 – Valitse oikea lounasruoka

Vältä erityisesti kuumina päivinä rasvaisia ja raskaita ruokia. Keskity ennemmin keveisiin ruokiin ja runsaisiin hedelmiin. Kehosi käyttää silloin vähemmän energiaa ruoansulatukseen ja hedelmistä saa sitä paitsi lisää nestettä.

Kello 14.00 – Virkistäydy välillä

Veden sumuttaminen virkistää käden käänteessä. Ennen kuin hankit kalliin sumuttimen kemikalioliikkeestä, voit helposti säästää kustannuksia täyttämällä pienen sumutuspullon viileällä vesijohtovedellä.

Kello 15.00 – Pidät ’hellevapaata’

Seis – työntekijöillä ei periaatteessa ole samaa oikeutta ’hellevapaaseen’ kuin koululaisilla. Kun sisälämpötila on 30 astetta tai enemmän, työantajan on huolehdittava aktiivisesti viilentämisestä. Kun lämpötila ylittää 35 astetta, lain tulkinnan mukaan terveysriski on niin suuri, että mikäli työantaja ei ole ryhtynyt vastatoimiin tuulettimilla, tarjoamalla maksutonta juomavettä tai tuulettamalla, työntekijöillä voi olla vaatia työajan lyhentämistä. Pidä pään kuitenkin kylmänä, jos et ole varma – kuumimmatkin päivät ovat lopulta vain ohimenevä ilmiö!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*