Mikä lämmitystekniikka on oikea minulle? Öljy, kaasu tai sähkö? Vertailu antaa vastauksia

Aina ei ole helppo tietää, mikä laite sopii parhaiten lämmityskäyttöön, kun erilaisia laitevaihtoehtoja on paljon. Siksi haluamme esittää katsauksen eri tekniikoista, jotta voi arvioida sinulle parhaiten sopivaa lämmitysratkaisua. Kysymys on neuvonnasta, sillä esittelemme lyhyesti infrapunaöljylämmittimen, kaasulämmittimen ja öljylämmittimen sekä sähkölämmittimen ja infrapunalämmittimen.

Infrapunaöljylämmitin

Infrapunaöljylämmittimet soveltuvat optimaalisesti hyvin tuuletettuihin sisätiloihin, sillä kaikki tuotettu lämpö on käytettävissä 100 %. Laitteella voidaan esimerkiksi poistaa jäätä koneista ja putkista, sulattaa jäätyneitä lämmitysjärjestelmiä energiaa säästäen, kuivata lakattuja kohteita tai maalattuja seiniä ja lämmittää työalueita kohdistetusti ja täysin vedottomasti. Infrapunasäteily lämmittää suoraan kohteet eikä ympäröivää ilmaa.

Tärkeä tietää

  • Infrapunaöljylämmittimistä vapautuu tilaan lämmön lisäksi palokaasuja. Siksi ne eivät sovellu suljettuihin tiloihin, joissa ei ole hyvää ilmanvaihtoa (hapen saanti), mikäli niissä oleskelee ihmisiä tai eläimiä.
  • Ne tuottavat palamisen aikana lisäksi polttoainelitraa kohti noin 1,6 kg vesihöyryä, eivätkä siksi sovellu rakenteiden kuivaamiseen!
  • Infrapunaöljylämmittimiä ei saa käyttää palovaarallisissa tiloissa, joissa säilytetään palavia aineita.

Kaasulämmitin 10 kW – 30 kW

Kaasulämmittimet soveltuvat hyvin tuuletettuihin sisätiloihin ja katettuihin ulkotiloihin, sillä kaikki tuotettu lämpö on käytettävissä 100 % tehona. Kaasulämmitin on oikeastaan ainoa vaihtoehto, kun työmaalla, korjaamossa, tallissa tai kasvihuoneessa tarvitaan lämpöä heti. Kaasu on edullinen energian lähde – ja yhdessä TGH-E-sarjan lämpöpuhallinten kanssa eräs kustannuksiltaan edullisimmista ratkaisuista lämmittämiseen heti.

Tärkeä tietää

  • Kaasulämpöpuhaltimista vapautuu tilaan lämmön lisäksi palokaasuja. Siksi ne eivät sovellu suljettuihin tiloihin, joissa ei ole hyvää ilmanvaihtoa, mikäli niissä oleskelee ihmisiä tai eläimiä.
  • Polttoainelitraa kohti muodostuu lisäksi palamisen aikana noin 1,6 kg vesihöyryä. Kaasulämmittimen eivät siksi sovellu rakennusten kuivaamiseen. Jos kuivaamiseen käytettäisiin kaasulämpöpuhaltimia, rakennus olisi pahimmillaan kosteampi kuin alun perin.
  • Kaasulämmitintä ei saa käyttää myöskään tiloissa, joissa säilytetään palavia aineita.

Öljykamiina 20 kW – 375 kW

Kun halutaan puhdasta, kuivaa lämpöä, mutta ei sisäilmaan päätyviä palamistuotteita tai vesihöyryä, tarvitaan öljykamiina (savupiipullinen). IDE-sarjan öljykamiinat soveltuvat erinomaisesti tiloihin, joissa on vain rajoitettu ilmanvaihto, mutta joita ihmiset ja eläimet kuitenkin käyttävät. Ne ovat myös hyvä valinta rakennusten kuivumisen nopeuttamiseen ja tiloihin, joissa on tulipalon vaara syttyvien aineiden vuoksi.

Tärkeä tietää

  • Lämmitettävä ilma erotaan öljykamiinoissa täysin palotilasta ja poistaa voidaan johtaa tiloihin joko suoraan tai letkuilla.
  • Palokaasut johdetaan savupiipun kautta ulos. Lämpöhyötysuhde on silloin vain 92 – 95 %, eikä öljylämmitinten 100 %, sillä osa kuumasta ilmasta poistuu savupiipusta pakokaasujen mukana.
  • Öljykamiinat ovat ihanteellisia ihmisten tai eläinten käyttämiin tiloihin, joiden ilmanvaihto on vain rajoitetusti mahdollinen.

Öljylämmitin 20 kW – 100 kW

Öljylämmittimet soveltuvat erinomaisesti ulkokäyttöön, ulkorakennustyömaiden ja maatalousalueiden lämmittämiseen sekä hyvin tuuletettujen sisätilojen lämmittämiseen, sillä ne tuottavat kaiken tarvittavan lämmön. Siksi näissä suoralämmittimissä ei myöskään ole piippua. Tällöin puhutaan 100 % tehosta, sillä lämpötehon hyötysuhde on 100 %.

Tärkeä tietää

  • Öljylämmittimen lämmennyttä ilmaa puhaltava puhallin syöttää myös paloilman.
  • Polttoaine sumutetaan palotilassa, sytytetään ja se palaa. Kuumat kaasut sekoitetaan tarkasta annosteltuna puhaltimen pääilmavirtaan.
  • Öljylämmittimistä vapautuvat tilaan lämmön lisäksi suoraan myös palokaasut. Siksi ne eivät sovellu suljettuihin tiloihin, joissa ei ole hyvää ilmanvaihtoa, mikäli niissä oleskelee ihmisiä tai eläimiä.
  • Palaessa vapautuu paljon kosteutta, joten älä käytä lämmittimiä rakenteiden kuivaamiseen.

Sähkölämmittimet (2 kW – 120 kW) ja infrapunalämmittimet (1200 W – 3000 W)

Sähkökäyttöiset lämpöpuhaltimet ja infrapunalämmittimet ovat turvallinen, nopea ja mukava lämmitysratkaisu. Tarvitaan vain sähköliitäntä, eikä öljy- tai kaasulämmittimien lisäkäsittelyn tarvetta ole. Niiden lämpöhyötysuhde on 100 % samoin kuin öljy- tai kaasulämpöpuhallinten.

Tärkeä tietää

  • Lämmitettäessä ei muodostu palokaasuja eikä vesihöyryä, eikä happea kulu. Käyttö samoissa tiloissa ihmisten tai eläinten kanssa on ongelmatonta.
  • Sähkölämmittimiä käytetään usein rakennuskohteissa, juhlateltoissa, varastoissa ja verstaissa, aluksilla, kytkinlaitoksilla, eläinsuojissa, autotalleissa ja tilapäisissä majoitustiloissa. Sähkökäyttöisen lämpöpuhaltimen soveltuvat kuivainten tukemiseen kuivattaessa rakenteita, sillä niistä ei vapaudu kondensaattia (vesihöyryä). IR-lämpölevyt soveltuvat rakenteiden kuivaamiseen.
  • Sähkölämmitinten sähkön hinnasta riippuvat käyttökustannukset kilowatin lämpötehoa kohti ovat yleensä suuremmat kuin öljy- tai kaasukäyttöisten lämmitinten.

All you can heat by Trotec

Onpa mikä lämmitystekniikka hyvänsä sinulle paras, valikoimassa on oikea laite joka käyttökohteeseen ja tehon tarpeeseen, ja lisäksi lyömättömään hintaan.

Käy online-kaupassamme!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*