Kostea kellari – syy tunnistettu, vaara torjuttu!

Useimmat tuntevat todennäköisesti kosteasta kellarista virtaavan tunkkaisen hajun. Sellainen haju on muutakin kuin herkkänenäisten ongelma. Kosteus tuo mukanaan terveydelle vaarallista hometta, joten kosteasta kellarista tulee todellinen terveysriski. Kun ei halua sitä omaan taloonsa, joten tässä on vihjeitä, kuin kellarin kosteuden yleisimmät syyt tunnistetaan ja poistetaan.

Kellarin kosteus voi johtua monista syistä. Haku on helpoin, kun käyt vihjeemme systemaattisesti läpi ja suljet pois selvät seikat. Jos selvää syytä ei löydy, kannattaa varmaan kääntyä kuntotarkastajan puoleen. Hän tutkii paikat ja analysoi ongelmat, mutta hänelle ei ole omia taloudellisia intressejä. Kuntien rakennusvalvojat tai kuluttajaneuvojat auttamat etsimään riippumattomia asiantuntijoita.

  1. vinkki: Tarkasta rakennuksen vesijohdot

Usein kellarin kosteuden syy: vuotava vesijohto kastelee jatkuvasti seinää tai kattoa. Tämä ongelma voidaan yleensä poistaa nopeasti ja edullisesti – ainakin, jos seinää ei tarvitse purkaa, jotta vuotavaan putkeen päästään käsiksi.

  1. vinkki: Tuuleta oikein

Väärä tuuletus voi johtaa liialliseen kosteuteen kellaritiloissa. Älä tuuleta kellaria päivällä, kun ulkolämpötila on korkea. Lämmin ilma varastoi selvästi enemmän kosteutta kuin kylmä. Kun ilma jäähtyy kellarissa illalla, kosteus tiivistyy samoin kylmälle seinälle – seinät ovat pahimmillaan pikemmin märkiä kuin kosteita!

  1. vinkki: Tarkasta vaakasuora kosteussulku

Kun talo rakennetaan, perustan alle asennetaan yleensä kosteussulku, joka estää maasta nousevan kosteuden. Kosteussulkuna käytetään yleensä kalvoa, kattopahvia tai jaloteräspeltiä. Tämä vaakasuora kosteussulku puuttuu usein varsinkin vanhoista rakennuksista. Tämä voidaan korjata jälkikäteen avaamalla rakenne paikoitelle ja työntämällä peltejä paikoilleen.

  1. vinkki: Tarkasta suojakäsittely

Suojakäsittelyt eivät kestä ikuisesti, joten kostuminen uhkaa myös pystysuoria pintoja. Kellarien seinien eristämiseen käytetty bitumi – tuttu musta aine – hajoaa jo noin 30 – 40 vuodessa. Korjaaminen maksaa yleensä todella paljon, sillä eristeen uusiminen vaatii paljon vaivannäköä: Talon perustus on kaivettava joka puolelta esiin anturaan asti ja eristettävä uudelleen.

  1. vinkki: Huollata vedenpoisto

Kun pintavesi on korkealla ja kellarin ikkuna-aukoista tunkeutuu vettä sisään tai runsas sadevesi ei valu pois, selitys on usein puuttuva tai ylikuormittunut vedenpoisto. Asiantuntijat suosittelevat siksi, että ammattimies huoltaa ja huuhtelee vedenpoistot kymmenen vuoden välein, jotta vesi poistuu kunnolla.

  1. vinkki: Tutki räystäskourut ja syöksyputket

Jos kellarin kattoon ilmestyy jälleen kostea läikkä, syynä voi olla tukkeutunut vedenpoisto katolta. Sadevesi kertyy silloin räystäskouruun ja tunkeutuu jossain vaiheessa seinän läpi. Siksi räystäskourut ja syöksyputket on pidettävä vapaina. Jos seinillä on kosteita kohtia, rakennuskuivaimen käyttöä kannattaa harkita seurausvaurioiden välttämiseksi.

  1. vinkki:  Käytä ilmankuivainta

Suojaudut tehokkaimmin kosteudelta, kun pidät kellarin ilmankuivaimella jatkuvasti kuivana. Tutustu Trotecin monipuoliseen valikoimaan: Se sisältää erittäin edullisesti ilmankuivaimia, joiden teho ja koko on ihanteellinen, muotoilu ajattomasta moderniin, juuri oikea vaihtoehto sinun tarpeisiisi – nyt Trotec-kaupassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*