Koronavirukset ”leijuvat” ilmassa: Näin vähennät tartuntariskiä retkeilymajoissa ammattimaisen ilmankostutuksen avulla

Retkeilymajat avaavat jälleen vaiheittain ovensa! Vaikka pitäisit kuinka hyvää huolta tiukkojen hygieniasääntöjen noudattamisesta retkeilymajan hoitajana, lapset ja nuoret haluavat etenkin retkeilymajoissa nauttia vapaudestaan. Heti, kun pienet ja suuret vieraasi liikkuvat suljetuissa makuuhuoneissaan ja yleisissä oleskelutiloissa, heitä uhkaa tunnetun pisaratartunnan lisäksi myös erityisen suuri tartuntariski – nk. ”aerosoli”. Professori Dr. Roland Netzillä Berliinin yliopiston teoreettisen fysiikan laitokselta on selitys tälle ilmiölle – kuten myös ratkaisulle…

Hengittäessämme, puhuessamme tai yskiessämme ilmaan purkautuu eräänlaisena ”tihkusateena” suurten näkyvien pisaroiden lisäksi myös paljon suurempia määriä pienen pieniä aerosoleja. Tämä hienoinen, virusta sisältävä pisarasumu muodostuu normaalin hengityksen ja puhumisen yhteydessä ja leijuu ilmassa erityisen pitkään taudinaiheuttajia sisältävänä pilvenä.  Kun suuret pisarat laskeutuvat painostaan johtuen jo noin 1,5 metrin päästä maahan – mistä on johdettu 1,5 metrin etäisyyssääntö – taudinaiheuttajia sisältävät aerosolit, joiden koko on vain millimetrin tuhannesosa, pysyvät ”tosiasiassa ilmassa useita tunteja”.

Tunnettu biofyysikko Netz, joka tutkii perinpohjaisesti näiden uloshengitettyjen pienten taudinaiheuttajia sisältävien hiukkasten elinikää, tietää miksi näin on. Hänen mukaansa vesi haihtuu näistä pienen pienistä pisaroista, mikä tekee niistä vieläkin pienempiä, niin että ne leijailevat huomattavasti kauemmin ilmassa. Tästä syystä professori Netz suosittelee loogista ja yksinkertaista ratkaisua – hän neuvoo käyttämään ammattimaista ilmankosteutusta. Sillä tällä tavoin pisarat eivät kutistu niin nopeasti ja koska ne ovat painavampia, on todennäköisempää, että ne laskeutuvat maahan – tällä tavoin saavutetaan siis tavallaan se, että aerosolit muuttuvat vähemmän vaaralliseksi pisaroiksi.

Panosta ammattimaisiin ilmankostuttimiin vastuullisena retkeilymajan pitäjänä

Aerosolitartunnat ovat siis huomattavasti salakavalampia – ne perustuvat nimittäin näkymättömiin taudinaiheuttajia sisältäviin hiukkasiin, jotka leijailevat pitkiä aikoja ilmassa ja joutuvat hengitysteihin ehkä vasta tuntien päästä. Koska hiukkasten sisältämä vesi haihtuu liian kuivassa huoneilmassa, niistä tulee vieläkin pienempiä, ja ne voivat leijailla ympäriinsä vieläkin pidempään, kertoo fyysikko Roland Netz. Tästä syystä Netz sanoo suljetuista tiloista seuraavaa: ”Tärkeää on suhteellinen ilmankosteus.” Se ei saisi laskea liian alhaiseksi, koska tällöin pisarat eivät kutistu niin nopeasti. Painavat pisarat laskeutuvat muutenkin nopeammin lattialle – eli suurempi ilmankosteus tekee viruksista nopeammin vaarattomia ja laskee tartuntariskiä.

Professori Netzillä on toinenkin argumentti, joka puhuu ammattimaisen ilmankosteutuksen puolesta: ”Myös limakalvot kuivuvat liian kuivassa ympäristössä, niin että niistä tulee alttiimpia viruksille.” Tässä auttaa myös tieteellisistä tutkimuksista saatu tieto: Tiedämme nimittäin, että sisäilman suhteellisen kosteuden pitäminen 40–60 %:ssa rajoittaa osaltaan koronaviruksen leviämistä ja säilymistä rakennuksissa.

Tehokas ilman kostutus vähentää infektio- ja tartuntavaaraa

Lääkärit ovat korostaneet jo pitkän aikaa, että pystymme vähentämään tartuntariskiä nostamalla rakennusten ilmankosteutta. Ilmankosteuden lisääminen kosteuttamalla noin 50 prosenttiin pienentää tartuntariskiä – ja juuri tästä syystä ilmankostuttimet ja ilmanjäähdyttimet ovat nyt niin tärkeitä. Sillä modernit hygrostaattiohjatut ilmankostuttimet, kuten esimerkiksi Trotecin B-E- ja B-sarja, takaavat optimaalisesti säädellyn ilmankosteuden ja puhdistetun huoneilman. Ja Trotecin PAE-sarjan ilmanjäähdyttimet eivät ainoastaan kosteuta ilmaa, vaan tarjoavat näin kesäaikaan sisätiloihin myös miellyttävää haihdutusviileyttä.

B-E-sarjan ultraääni-ilmankostutin:

Jos haluat panostaa todelliseen laatuun, monipuolisiin toimintoihin ja yksilöllisyyteen, Trotecin B-E-sarja tarjoaa ensiluokkaisen ratkaisun. Valittavissa on kolme eri mallia, B 1 E, B 5 E, B 6 E, joiden sumutustehot ovat erilaiset. Teho vaihtelee 4,8 litrasta 7,2 litraan päivässä. Mallista riippuen ultraääni-ilmankostuttimet soveltuvat ihanteellisesti tiloihin, joiden koko on 20–30 m². Sarjan kaikkien kolmen laitteen moderni muotoilu on helppo yhdistää sisustukseen kuin sisustukseen. Lisäksi voit valita eri toimintatiloja. Irrotettava tuoksuöljydiffuusori, integroitu vauvatila, moderni kosketusnäyttö tai esimerkiksi vapaasti ohjelmoitava ajastintoiminto – Trotecin B-E-sarjan ultraääni-ilmankostuttimet täyttävät kaikki toiveet.

B-sarjan haihdutusilmankostutin

Tämän sarjan mallit tarjoavat lukuisia miellyttävään huoneilmaan ja vapaaseen hengittämiseen liittyviä etuja. Optimaalisen hinta-laatusuhteensa, tyylikkään muotoilunsa ja monipuolisten toimintojensa ansiosta yksittäiset mallit suojaavat sekä terveyttäsi että sisätilojesi arvoa kosteuden optimoinnin avulla. Kaikki tämän sarjan mallit, kuten esimerkiksi B 24 E / B 25 E tai B 400 ovat lisäksi hygrostaattiohjattuja. Suorituskyky vaihtelee mallista riippuen 0,6 litrasta 60 litraan tunnissa. Ilmankostuttimia voidaan osittain käyttää jopa 420 m²:n tiloissa. Täällä joustavuus on valttia. Monien yksilöllisten ominaisuuksien ja toimintojen lisäksi B 500 -mallissa on erityinen radio-ohjaus. Parempaa käyttömukavuutta on vaikea kuvitellakaan.

Viileä vinkki tuleviin hellepäiviin – PAE-sarjan ilmanjäähdyttimet

Ilman jäähdyttäminen haihdutustekniikalla on täysin luonnollinen ja lisäksi kustannuksiltaan edullinen menetelmä, koska jäähdytysprosessi ei tarvitse paljon energiaa. PAE-sarjan siirrettävien ilmanjäähdyttimien myötä Trotec tarjoaa erityisen näppärän ja energiatehokkaan ratkaisun pienten ja keskikokoisten huoneiden lämpötilan säätelyyn. PAE-sarjan ilmanjäähdyttimet ovat tavallisesti 3-in-1-laitteita, jotka takaavat kaikin puolin miellyttävän huoneilman jäähdytyksen, tuuletuksen ja ilmankostutuksen avulla. Modernin muotoilunsa ansiosta nämä monilahjakkuudet toimivat optisina kohokohtina ja vangitsevat katseita niin moderneissa kuin perinteisissäkin retkeilymajoissa sekä yksityisissä asuintiloissa. Erilaisten varustusvaihtoehtojen ja äärettömän monipuolisten toimintojen ansiosta Trotec tarjoaa optimaalisen laitteen lähes kaikkiin jäähdytystarpeisiin.

Ammattimaista ilmankosteutusta – Trotecin merkkilaatua

Osta tai vuokraa – meiltä löydät tarkalleen tarpeisiisi sopivat ilmankostuttimet ja/tai ilmanjäähdyttimet, joilla voit varustaa retkeilymajasi. Meiltä löydät varmasti myös kaiken henkilökohtaisiin tarpeisiisi. Vakuutu itse ja hyödy lisäksi markkinoiden johtavan toimittajan lyömättömästä hinta-laatusuhteesta:

– nyt Trotec-kaupasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*