Kevät tulee – aika häätää talvinen home

tro_blog_fruehlingskontrolle-schimmel_banner

Nyt on aika hankkiutua eroon kylmän ja kostean vuodenajan epämiellyttävästä jäänteestä. Asunnoissa ja taloissa ilmenee erityisesti talvisin kosteusvaurioita, ja niiden seurauksena terveydelle haitallista hometta. Mitä tuoreempaa home on, sitä paremmin se saadaan torjuttua. Asiantuntijat suosittelevat siksi perusteellista kevättarkastusta. Me olemme tietysti mukana – se on meille kunnia-asia!

Kevyt pakkaus riittää: taskulamppu on ihanteellinen, koska sillä voidaan valaista myös pimeät nurkat. Jos eväät eivät riitä, keskeytämme tutkimusmatkan asunnon tai talon läpi ja vetäydymme keittiöön pikaiselle välipalalle. Lähdetään ja pysytään yhdessä!

Aloitamme tarkastuksen ikkunakarmeista

Kosteutta kertyy sinne, missä on kylmintä. Siksi home viihtyy erityisen hyvin kunnostamattomien, vanhojen rakennusten ikkunakarmeissa ja yleensäkin huonosti eristettyjen ikkunoiden ympärillä.

Luomme kriittisen katseen lämpöpatterien syvennyksiin

Ulkoseinä on pattereiden kohdalla ohuempi, joten se jäähtyy normaalia enemmän. Tämä ei haittaa niin kauan kuin patterit ovat päällä. Homehtumisen vaara uhkaa kuitenkin, jos lämmitys ei ole jatkuvasti päällä.

Sitten valaisemme huoneen ja katon kaikkiin nurkkiin

Ulkoseinät jäähtyvät talvella voimakkaasti, jolloin kosteutta voi tiivistyä vedeksi ja siitä seurata homeen muodostusta. Tämä koskee aivan erityisesti piiloon jääviä nurkkia ja kulmia esimerkiksi kellarissa. Onneksi taskulamppu on mukana!

Kalusteiden takaa on myös tarkastettava

Pääseekö ilma kiertämään vapaasti kaapin takana, niin että se voi poistaa tiivistyvän kosteuden? Homeella on muuten ihanteellisest olosuhteet, varsinkin jos kaapin takana on paljon pölyä. Kalusteet kannattaa siirtää 10 – 15 cm irti seinästä ja poistaa pöly säännöllisesti.

Keittiö ja kylpyhuone tutkitaan perusteellisesti

Niihin kertyy yleensä eniten kosteutta, ja vain säännöllinen tuuletus tai ilmankuivain auttaa. Huomioi myös silikonisaumat. Jos ne ovat yhteydessä jäähtyviin ulkoseiniin, niihin kehittyy helposti hometta.

Suolakukintoja kellarissa – merkki kosteudesta!

Jos havaitset kellarissa valkoisen, suolamaisen jäljen, kysymyksessä ei ole home, vaan niin kutsuttu suolakukinto. Se on merkki talon sokkelin kosteuseristyksen mahdollisesta vuodosta, jolloin talvella levitettävä tiesuola on päässyt tunkeutumaan ulkoseinien läpi sisälle. Kostea kellari on luonnollisesti kuivattava ja eristettävä uudelleen.

Löytyykö homeitiöitä? Hus pois niiden kanssa …

Homesienet tuottavat syöpää aiheuttavia myrkyllisiä aineita ja voivat laukaista allergioita. Jos kevättarkastuksessa on havaittu hometta, sitä voidaan hävittää esimerkiksi denaturoidulla spriillä tai isopropyylialkoholililla. Kumpikin alkoholipitoinen aine soveltuu tähän tarkoitukseen hyvin, mutta ne ovat erittäin helposti syttyviä! Siksi niiden käytön jälkeen on tuuletettava, kunnes alkoholi on haihtunut. Saksan ympäristöviranomaiset suosittelevat muuten tilaamaan saneerauksen erikoisyritykseltä, jos hometta on yli puolen neliömetrin verran.

Ilmankuivaus pysäyttää homeen

Helpoin tapa suojata itsensä ja lähimmäisensä homeen vaarallisilta seurauksilta on luotettavan, mutta edullisen ilmankuivaimen hankkiminen: Trotec tarjoaa maailmanlaajuisesti suurimman valikoiman sopivia laitteita. Meillä on joka makuun sopivia malleja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tutustu nyt näiden laitteiden etuihin – Trotecin verkkokaupassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*