Käytännön tietopaketti Trotecilta – Vinkkejä huoneilman laadun parantamiseen 6/7

”Uuh, onpa ilma täällä tunkkaista!” Tämän huudahduksen useimmat meistä ovat jo kuulleet – ja päästäneet silloin tällöin ilmoille itsekin. Syynä on voinut olla esimerkiksi ruoanlaitosta syntynyt tuoksu, joka leijuu asunnossa tuntikausia, vaikka ikkuna on auki. Tai kemikaalien haihtuminen tai homeen tunkkainen haju. Vaikka useimmat tuoksut eivät yleensä aiheutakaan terveyshaittoja, ne voivat johtaa äkilliseen pahoinvointiin. Siksi annamme tässä käytännön tietopakettijaksossa tarpeellisia vinkkejä, joiden avulla voi päästä eroon talosi tai asuntosi epämiellyttävistä haisuleista.

Yleisesti pätee, että sisätiloissa tulisi ilmetä vain sellaisia tuoksuja, joita siellä normaalisti syntyy – esimerkkinä ruoantuoksu keittiössä. Muut tuoksut voivat olla merkki kemikaalien haihtumisesta, joka on peräisin esimerkiksi maaleista, lattiapäällysteistä, liimoista tai huonekaluista ja matoista. Usein tällaiset tuoksut aiheuttavat pelkoa haitta-ainealtistuksesta. Jos kyseessä on kostea, tunkkainen haju, jonka homesienet synnyttävät tuoksuaineillaan, vaara on todellinen – tällainen homekasvusto on todella voimakkaan haitallista terveydelle. Tällöin tavallinen läpivetotuuletus ei enää auta, nyt tarvitaan ammattitasoisia ilmanpuhdistinlaitteita. Trotecin valikoimissa näitä ovat puhdistavat 3-in-1-ilmankostuttimet AW 10 S ja AW 20 S sekä AirgoClean®-sarjan hyväksi havaitut ilmanpuhdistimet.

Näin ehkäiset epämiellyttävät hajulähteet ennakolta

  • Maalit, lakat ja liimat
    Näiden aineiden tapauksessa tulisi valita yleisesti ”liuottimettomia” tuotteita. Kuitenkin tämä nimitys kertoo vain sen, että niissä ei käytetä mitään helposti haihtuvia aineita. Sen sijaan niissä voi olla raskaita haihtuvia aineita kuten esimerkiksi liuottimia, pehmennysaineita, säilöntäaineita, emulgointiaineita tai ohennusaineita. Helposti haihtuvien aineiden kaasuuntuminen tapahtuu nopeammin mutta se loppuu myös pikemmin – raskaat haihtuvat aineet kaasuuntuvat heikommin, mutta prosessi jatkuu pidempään. Siksi myös ”liuottimettomista” tuotteista voi aiheutua kiusallisia tuoksuja. Myös lattiapäällysteliimat haisevat usein erittäin epämiellyttävälle, erityisesti parkettiliimat. Etenkin liuottimettomat tai niitä vähän sisältävät dispersiotasoitteet ja -liimat aiheuttavat usein hajuhaittoja. Kuitenkin on suositeltavaa valita tällaisia tuotteita työsuojelu-, terveydensuojelu- ja ympäristösuojelusyistä.
  • Huonekalut ja lattiapinnoitteet
    Huonekaluista voi irrota tuoksuvia aineita kuten formaldehydiä tai niin sanottuja ”volatile organic compounds”-yhdisteitä (VOC). Toisaalta lähteenä voi tällöin olla runkomateriaali, siis puu tai lastu- ja kuitulevyt. Toisaalta myös pinnoitemateriaaleista voi vapautua liuottimia tai hapettumisprosesseissa syntyy voimakkaasti tuoksuvia yhdisteitä. Vastaavasti tuoksuja syntyy usein uusista lattiapinnoitteista.
    Yleensä uuden materiaalin tuoksun tulisi kadota viimeistään kahdeksan viikon kuluttua. Niillä, jotka eivät muutekaan pysty ”haistelemaan” sitä, tuoksu viipyy luultavasti pidempään nenässä. Ympäristö- ja nenäystävällistä on joka tapauksessa lattian rakentaminen ilman liimoja: tällöin lattiapinnat voidaan asettaa irralleen ja kiinnittää tarranauhalla tai pingottaa, parketti voidaan naulata, ruuvata tai niitata paikalleen.
  • Homeitiöt
    Usein hajuongelman takana on homekasvuston aiheuttama kuormitus. Kasvusto voi olla näkyvää, mutta useimmiten tämä kutsumaton asuinkumppani piiloutuu esimerkiksi onttoihin tiloihin levytysten, kattojen tai seinien taakse. Ensimmäiset merkit ilmenevät sille tyypillisen kosteantukkaisen hajun muodossa. Tämä epäilys tulisi selvittää mittaamalla sisäilman itiöpitoisuus. Piilokasvusto voidaan muuten saada selville myös homekoiran avulla.

Hajutonta ilmaa – Trotecin puhdistavilla ilmankostuttimilla AW 10 S ja AW 20 S

Trotecin molemmat puhdistavat ilmankostuttimet AW 10 S ja AW 20 S puhdistavat ilman ja poistavat siitä epämiellyttävät tuoksut kuten esim. kylmän tupakansavun tai ruokien hajun. 3-in-1-laitteina niissä yhdistyvät yhdessä laitteessa ilmankostuttimen, ilmanpuhdistimen ja hajunpoistajan ominaisuudet. Kumpikin puhdistava ilmankostutin toimii todistetusti parhaalla kostutusperiaatteella kylmähaihdutuksella – innovatiivisella teknologialla, jossa ei-toivottujen hiukkasten vapautumista sisäilmaan ei pääse tapahtumaan. Lisäksi ne vapauttavat integroidun plasmageneraattorinsa avulla sisäilmaan ioneja, jotka sitovat ei-toivotut hajumolekyylit.

  • AW 10 S on 3-in-1-yhdistelmälaite – se ei ainoastaan kostuta ilmaa itsesäätyvästi kylmähaihdutuksen avulla, vaan myös pesee ilman ja puhdistaa siitä pois eläinten karvat, pölyn, siitepölyn sekä tuoksut. Lisäksi ilma ionisoidaan plasmageneraattorilla ennen kuin se palaa tilaan – hajujen ja haitta-aineiden eliminoimiseksi.
  • AW 20 S -mallissa on 3-in-1-yhdistelmälaitteena älykäs yhdistelmäanturi. Se mittaa suhteellisen ilmankosteusarvon lisäksi jatkuvasti sisäilman hiukkaskuormitusta ja ohjaa automaattitilassa täydellisesti kostutetun ja puhdistetun ilman tuottoa. AW 20 S -mallin 3-portainen High-Performance-suodatus eliminoi esisuodattimen, HEPA-suodattimen sekä plasmageneraattorin avulla sisäilmasta tehokkaasti hiukkasia, viruksia, bakteereita, pölyä sekä hajuja.

Puhdasta ilmaa vailla epämiellyttäviä hajuja – Trotecin AirgoClean®-sarjan ansiosta

AirgoClean®-sarjan ilmanpuhdistimet poistavat useiden erilaisten suodatinteknologioiden yhdistelmän ansiosta sisäilmasta pienhiukkaset ja sairauksien aiheuttajat, minkä lisäksi ne neutraloivat hajut luotettavasti.

  • Suodatinluokkaan 11 kuuluvien erittäin tehokkaiden HEPA-suodatinten avulla sisäilmasta suodattuvat esimerkiksi bakteerit, virukset, siitepölyt, allergeenit, pienhiukkaset tai homeitiöt 1,0 mikrometrin kokoon asti 95 %:n erotusteholla. Lisäksi ilmanpuhdistimissa AirgoClean®10 E ja AirgoClean® 15 E sekä AirgoClean® 100 E on DACRON®-suodatin (keinokuituesisuodatin), joka poistaa ilmasta luotettavasti heikot ja keskivoimakkaat hajut, karkean pölyn sekä eläinten karvat.
  • AirgoClean®100 E -ilmanpuhdistin tarjoaa AirgoClean®-sarjan suorituskykyisimpänä laitteena lisäksi ”Triple Protection”-suodatinteknologiaan sisältyvän aktiivihiilisuodattimen, joka neutraloi tehokkaasti erityisesti tupakanhajun, kotieläinten hajut, keittiön tuoksut, savun hajun sekä formaldehydi- ja liuotinainehajut. Tämän ilmanpuhdistinsarjan malliin AirgoClean® 15 E aktiivihiili-HEPA-suodatin on saatavissa valinnaisena lisävarusteena.

Hajutonta sisäilmaa – Trotecin innovatiivisten ratkaisujen ansiosta

Tutustu perusteellisesti etuihin, joita ilmanlaadun hallintalaitteemme sinulle tarjoavat. Ja hyödy lisäksi myös ajankohtaisista tarjoushinnoistamme, sillä saat huippuhintaan esimerkiksi Trotec-merkkituotteet:

sis.alv. – nyt Trotec-kaupassa!

Käytännön tietopaketti Trotecilta: ”Vinkkejä huoneilman laadun parantamiseen”

1/7 Anna porttikielto viruksille, allergeeneille ja hienopölylle

2/7 Näin tuuletat tilasi oikein ja energiaa säästäen

3/7 Näin vältät kuivan huoneilman ja pienennät koronainfektion riskejä

4/7 Näin ehkäiset huoneilman liiallisen kosteuden

5/7 Keinoja ehkäistä terveydelle haitallisen homeen muodostuminen

6/7 Näin poistat epämiellyttävät hajut huoneilmasta

7/7 Näin parannat hyvinvointiasi huonekasvien avulla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*