Käytännön tietopaketti Trotecilta: Vinkkejä huoneilman laadun parantamiseen 4/7 – Näin ehkäiset huoneilman liiallisen kosteuden

Trotecin käytännön tietopaketin edellisessä jaksossa käsittelimme liian pienestä ilmankosteudesta aiheutuvia vaaroja. Kuitenkin myös liian korkeassa, yli 60 prosentin ilmankosteudessa piilee huomattavia terveysriskejä. Tämä johtuu siitä, siitä, että liian suuri kostean ilman määrä asunnossa on terveydelle haitallisen homeen voimakkaan kasvun perusedellytys. Piilossa takimmaisessa nurkkauksessa tai kaappien takana kasvava home viettää pian omaa kukoistavaa elämäänsä. Mistä sitten liiallinen kosteus on oikeastaan peräisin? Ja mikä on vaivattomin tapa päästä siitä eroon?

Useimmiten kosteutta muodostuu huoneistoon riittävästi homeen muodostumista varten jo tavanomaisen päivittäisen elämän yhteydessä. Pienessä asunnossa muodostuu helposti kymmenen litraa vettä päivässä: Hikoilusta ja hengittämistä vapautuu henkilöä kohti noin litra kosteutta vuorokaudessa. Seuraavaksi eniten kosteutta vapautuu suihkussa käynnin seurauksena, minkä jälkeen seuraavaksi tärkeimpiä tekijöitä ovat ruoanlaitto ja pyykin kuivaus. Kotieläimet ja huonekasvit kasvattavat osaltaan ilmankosteutta. Viikossa kertyy helposti vähintään 70 litraa vettä, mikä on kaksi täyttä kylpyammeellista kuukaudessa.

Helpoin tapa pitää huoneiston ilmankosteus hallinnassa on käyttää kosteusmittaria. Tämä voi olla esimerkiksi Trotecin edullinen huoneilman lämpö- ja kosteusmittari BZ05 tai laitteen ammattikäyttöön soveltuva versio BZ06. Jos toteat mittausten perusteella asunnon tai toimiston ilmankosteuden olevan jatkuvasti 60 prosentin yläpuolella, sinun on syytä tarttua pikimmiten toimenpiteisiin. Tämä on tärkeää, sillä tiloissa esiintyy tällöin välitön homeen muodostumisesta aiheutuva terveysvaara. Mikäli homesienen itiöt pääsevät kulkeutumaan hengitysteihin, tästä voi olla seurauksena astma tai allergioita.

Ilmankosteuden säätelytapa vaihtelee vuodenaikojen välillä …

  • Kesäisin sinun on syytä sulkea ulkosälekaihtimet ajoissa ikkunoiden altistuessa suoralle auringonpaisteelle, jotta huoneen lämpötila pysyisi mahdollisimman tarkasti optimaalisella 20 °C:n tasolla. Pidä ikkunat päivisin kiinni, jotta ilmankosteus ei ylitä 60 %:n tasoa. Huolehdi tarvittavasta ilmanvaihdosta mieluiten varhain aamulla tai myöhään illalla, jolloin ulkona on viileämpää ja ilmankosteus pienempi. Vihjeemme: Perehdy vielä uudelleen käytännön tietopaketin jaksossa 2/7 käsittelemäämme kohtaan ”Näin tuuletat oikein – DIN-standardin 1946-6 mukaisesti”!
  • Talvisin asuintilojen ilmankosteus kasvaa helposti liian korkeaksi, sillä vaikka ikkunat ovatkin kiinni, huoneessa oleskelevat ihmiset luovuttavat huoneilmaan jatkuvasti vesihöyryä hengityksensä välityksellä. Tämän vuoksi sinun on syytä mitata asuintilojen ilmankosteus myös kylmänä vuodenaikana. Tämä on tärkeää, sillä juuri kylmänä vuodenaikana ikkunoiden yhteyteen muodostuu niin sanottuja kylmäsiltoja, joihin tiivistyy kosteaa ilmaa ja jotka edistävät homeen muodostumista.

Näin saavutat ja säilytät optimaalisen ilmankosteuden talossa

  • Huoneilman lämpö- ja kosteusmittari BZ05 mittaa ja näyttää jatkuvasti sekä ilman lämpötilan että ilmankosteuden – tärkeimmät tekijät yksilöllisen hyvinvoinnin kannalta sopivimman huoneilman saavuttamisen kannalta. Tämän lisäksi laitteeseen integroitu ”hyvinvointinäyttö” ilmoittaa sinulle, onko huoneilma henkilökohtaisiin huoneilma-asetuksiin nähden optimaalisella, hyväksyttävällä tai kriittisellä alueella.
  • Lämpö- ja kosteusmittarissa BZ06 yhdistyvät tarkka mittaustekniikka ja helppo yhden käden käyttö. Näin laite on korvaamaton apuväline niin laboratorioissa, maatalousyrityksissä kuin floristiikka-alallakin. Laite ilmoittaa sinulle siten muutamassa sekunnissa asuntojen, toimistojen ja varastojen lämpötilan sekä suhteellisen ilmankosteuden tarkat mittausarvot.
  • Trotecin ammattikäyttöön soveltuvat HomeComfort-sarjan ilmankuivaimet ratkaisevat kosteusongelman poikkeuksellisen vaivattomasti. Nämä Trotecin merkkilaatua edustavat laitteet pitävät ilmankosteuden optimaalisena ja huolehtivat kotisi sisäilman pysymisestä terveellisenä ja miellyttävänä, kaikkina vuodenaikoina. Valikoimiimme kuuluu niin suuri määrä erilaisia ilmankuivaimia kaikenlaisiin vaatimuksiin, että löydät tuotteistamme varmasti juuri tarpeisiisi sopivan laitteen.

Käytännön vinkkejä: Näin löydät täydellisesti tarpeitasi vastaavan ilmankuivaimen

Ilmankuivainta valitessasi sinun on syytä pohtia ennen kaikkea seuraavaa neljää valintaperustetta: huoneenlämpötila, käyttökustannukset, toimintasäde, haluttujen toimintojen määrä, ts. laitteiden erilainen mukavuusvarustus.

  • Valintaperusteena huoneenlämpötila: Kuivattavan tilan keskimääräinen ilmanlämpötila on tärkein valintaperuste haettaessa sopivaa ilmankuivainta. Yksityiskäyttäjälle sopivat yleensä Trotecin TTK-sarjan mukavuustoiminnoilla varustetut ilmankuivaimet. Näissä laitteissa on sulatusautomatiikka, joka huolehtii lämmitetyissä tiloissa tehtävistään myös ilman, että käyttäjän tarvitsee puuttua toimintaan.
  • Valintaperusteena toimintasäde: Adsorptiokuivaimet soveltuvat kaikenkokoisiin tiloihinja toimivat luotettavasti matalissa lämpötiloissa. Adsorptiokuivaimet näyttävät kykynsä siellä, missä perinteiset lauhdutusperiaatteella toimivat kuivaimet toimivat matalien huonelämpötilojen vuoksi vain puutteellisesti tai epätaloudellisesti. Adsorptiokuivaimet kuivaavat ilman siten tehokkaasti jopa 1 °C:n lämpötilassa.
  • Valintaperusteena toimintojen määrä: Samaan suorituskykyluokkaan kuuluvat laitteet eroavat toisistaan mukavuusvarustuksen osalta, jotka voivat olla käyttäjälle hänen käyttötarkoituksensa kannalta tärkeitä. 24 h:n ajastimen tulisi esimerkiksi kuulua varustukseen, mikäli kuivauskäytön on tarpeen käynnistyä automaattisesti jaksoittain. Automaattista sammutuksen esivalintaa varten tarvitaan niin ikään vastaava ajastintoiminto. Myös käyttökohteella on merkitystä: Jos esimerkiksi haluat laitteen olevan käynnissä jatkuvatoimisesti ilman valvontaa (esimerkiksi viikonloppu- tai loma-asunnossa), ilmankuivaimen tulisi olla varustettu tyhjennysliitännällä, jolloin lauhde on mahdollista johtaa viemäriin. Näin vesisäiliötä ei tarvitse tyhjentää säännöllisesti.
  • Valintaperusteena käyttökustannukset: Kustannus-hyötysuhteen ja kuivaustehon ja energiankulutuksen välisen suhteen osalta kompressorikäyttöinen lauhdekuivain on selvä voittaja lähes kaikkien asuintilojen kohdalla.

Ilmankosteuden tarkastaminen helposti – Trotecin innovatiivisten mittauslaitteiden ansiosta

Tutustu perusteellisesti etuihin, joita ilmanlaadun hallintalaitteemme sinulle tarjoavat. Hyödy tämän lisäksi myös ajankohtaisista tarjoushinnoistamme, sillä saat Trotec-merkkituotteet huippuhintaan:

sis. alv. – nyt Trotec-kaupassa!

Käytännön tietopaketti Trotecilta: ”Vinkkejä huoneilman laadun parantamiseen”

1/7 Anna porttikielto viruksille, allergeeneille ja hienopölylle

2/7 Näin tuuletat tilasi oikein ja energiaa säästäen

3/7 Näin vältät kuivan huoneilman ja pienennät koronainfektion riskejä

4/7 Näin ehkäiset huoneilman liiallisen kosteuden

5/7 Keinoja ehkäistä terveydelle haitallisen homeen muodostuminen

6/7 Näin poistat epämiellyttävät hajut huoneilmasta

7/7 Näin parannat hyvinvointiasi huonekasvien avulla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*