Käytännön tietopaketti Trotecilta: Vinkkejä huoneilman laadun parantamiseen 2/7 – Näin tuuletat oikein ja energiaa säästäen

Tuulettamisesta on puhuttu harvoin niin paljon kuin menneen ja kuluvan vuoden aikana- Ei ihme, sillä sisätilojen ilmanvaihdon katsotaan toimivaksi keinoksi pienentää aerosolin muodossa leviävien koronavirusten määrää ilmassa. Tähän mennessä ei ole kuitenkaan käytettävissä mittauslaitetta, joka pystyy toteamaan SARS-CoV-2 -viruksesta aiheutuvan sisäilman kuormituksen. Jatkuvatoiminen CO-arvojen mittaus on kuitenkin keino määrittää välillisesti tarvittava tuuletusväli. Tämä perustuu siihen, että uloshengityksen mukana ilmaan kulkeutuvan hiilidioksidin määrä kasvaa tasaisesti, mitä enemmän ihmisiä oleskelee niin asuin-,toimisto- ja tuotantotiloissa kuin koulujen ja päiväkotienkin tiloissa. Kun hiilidioksidin määrä on kasvanut CO2-hälytykseen saakka, on aika avata kokonaan kaikki ikkunat!

Jokainen ihminen tarvitsee vuorokaudessa 12 000 litraa hengitysilmaa, ja aineenvaihduntaprosessi muuntaa sisäänhengitetyn ilman sisältämän hapen hiilidioksidiksi (CO2). Tämän vuoksi ihmisen uloshengitysilma sisältää 4 % vähemmän happea ja 4 % enemmän hiilidioksidia sisäänhengitysilmaan verrattuna. Tämä ei ole ongelma niin kauan kuin oleskelemme raikkaassa ulkoilmassa. Suljetuissa tiloissa sitä vastoin ilman sisältämä elintärkeä happi kuluu nopeasti loppuun. Tunnemme olomme yhä väsyneemmiksi ja suorituskykymme heikkenee hiilidioksidin osuuden kasvaessa. Tämän vuoksi CO2-arvoja kannattaa valvoa jatkuvasti Trotecin ilmanlaadun mittauslaitteilla kuten ilmanlaatunäytöllä BZ25, ammattikäyttöön soveltuvalla ilmanlaadun tiedonkeruulaitteella BZ30 tai hiukkasmittauslaitteella BQ30. Tämä pätee erityisesti julkisista tiloista kuten päiväkodeista ja kouluista, mutta tällaiset mittauslaitteet ovat hyödyllisiä myös kotitalouksissa. Näin oikein tuulettamalla on mahdollista huolehtia siitä, että huoneilmaan saadaan ajoissa riittävästi lisähappea. Näin on samalla mahdollista myös pienentää koronavirusten määrää huoneilmassa.

Tuuleta oikein – mieluiten DIN-standardin 1946-6 mukaisesti

Onko paras tapa tuulettaa avaamalla vain kaikki ikkunat sepposen selälleen? Käytännön kokemukset osoittavat, että tämä ei ole niin helppoa etenkään kylmänä vuodenaikana. Vääränlainen tuulettaminen päinvastoin heikentää sisäilman laatua ja tuhlaa tämän lisäksi myös arvokasta lämmitysenergiaa. Siksi kannattaakin noudattaa Saksan standardointilaitoksen (DIN – Deutsches Institut für Normung) ohjeiden mukaisia tuuletusperiaatteita: DIN-standardissa 1946-6 on määritelty, kuinka usein ja ennen kaikkea kuinka pitkään raitista ilmaa tulee virrata huonetilaan, jotta sisäilman laatu olisi hyväksyttävä.

  • Ikkunat tulee avata kokonaan – ei pelkästään kallistusasentoon – neljä kertaa päivässä. Lämmitystehoa tulee myös pienentää tuuletuksen ajaksi. Tuuletuksen tulee kestää:
    kesäkuussa, heinäkuussa ja elokuussa vähintään 30 minuuttia
    syyskuussa ja toukokuussa 20 minuuttia
    lokakuussa ja huhtikuussa 15 minuuttia
    marraskuussa ja maaliskuussa 10 minuuttia
    joulukuusta helmikuuhun 5 minuuttia.
  • Sinun on syytä tuulettaa huoneistosi läpivedon avulla vähintään kolme kertaa päivässä myös siinä tapauksessa, että et oleskele päiväsaikaan kotona. Tämä kannattaa tehdä mieluiten varhain aamulla ja kahdesti illalla. Jos kylvet iltaisin, pitkähkö tuuletus on tämän jälkeen mielekästä.
  • Tuuletus läpivedon avulla nopeuttaa ilman vaihtumista: Toisiinsa nähden vastapäisten ikkunoiden avaaminen tuottaa ilmavirran, joka siirtää tunkkaisen ilman nopeasti ulos. Tuuletuksen kestoa on syytä jonkin verran pidentää, jos tiloissa ei ole toisiinsa nähden vastapäisiä ikkunoita ja ovia. Säästät energiaa säätämällä lämmitystehon mieluiten jo etukäteen mahdollisimman pieneksi ja avaamalla ikkunat vasta sen jälkeen, kun lämpöpatterit ovat jäähtyneet.
  • Tuuletuksen kestoa on syytä pidentää myös siinä tapauksessa, että asuntoon on tehty energiaremontti. Jos asunnossa on suoritettu energiatehokkuutta parantavia modernisointitoimenpiteitä (kuten lämpöeristeiden asentaminen tai ikkunoiden vaihto), tuuletuksen kestoa on pidennettävä, sillä ilma ei tällöin enää vaihdu rakenteissa olevien rakojen kautta.

Näin tunnistat keskittymiskykyä heikentävän hiilidioksidin

Trotecin kompaktien ja tarkkojen ilmanlaadun mittauslaitteilla ja ilmanlaadun tiedonkeruulaitteilla pystyt valvomaan kohdennetusti sisäilman laatua. Herkät anturit välittävät nopeasti ilmanlaatua kuvaavien parametrien arvot, kuten CO2-arvon, ilmankosteuden, suhteellisen ilmankosteuden, lämpötilan ja kastepisteen. Ilmanlaadun mittauslaitteita, kuten ilmanlaatunäyttöä BZ25, ammattikäyttöön tarkoitettua ilmanlaadun tiedonkeruulaitetta BZ30 tai hiukkasmittauslaitetta BQ30, voi käyttää tällöin monissa erilaisissa kohteissa: yhtä lailla asuin-, toimisto-, tuotanto- ja varastotiloissa, kouluissa ja päiväkodeissa, maatiloilla kuin floristiikankin alalla.

  • CO2-pitoisuutta mittaava ilmanlaatunäyttö BZ25 soveltuu erinomaisesti toimistoihin, kouluihin ja päiväkoteihin: Se mittaa huoneilman CO2-pitoisuuden 2 sekunnin välein. Ilmaisin helpottaa tilanteen arviointia – onko arvo jo kriittinen? Silloin: Avaa ikkuna ja tuuleta! Tällä kun on tapana usein unohtua toimistoissa ja kouluissa. BZ25 muistuttaa sinua asiasta aina ajoissa!
  • CO2-ilmanlaatutietojen keruulaite BZ30 on yhdistelmämittauslaite, joka on täydellinen ratkaisu arkkitehdeille, asiantuntijoille sekä ilmastointi-, ilmanvaihto- ja lämmityslaitetoimittajille. Sen lisäksi, että BZ30 mittaa huoneen CO2-pitoisuuden, lämpötilan ja ilmankosteuden, laite pystyy tallentamaan enimmillään 50 000 mittausarvoa. Näin laite mahdollistaa myös ilman valvontaa tapahtuvat pitkäaikaismittaukset.
  • Hiukkasmittauslaite BQ30 esittää yhdellä kertaa viisi keskeistä ilmanlaadun ilmaisevaa arvoa: 3 tuuman LCD-värinäyttö näyttää CO₂-kuormituksen, lämpötilan ja ilman suhteellisen kosteuden lisäksi hiukkaskokoihin PM2.5 tai PM10 liittyvän hienopölykuormituksen. Pystyt näytön perusteella (CO2-liikennevalonäytön tavoin) tarvittaessa parantamaan sisäilman laatua tuulettamalla tai käyttämällä tehokkaasti ilmanpuhdistimia, ilmankostuttimia tai ilmankuivaimia.

CO2-pitoisuuden tarkastaminen helposti – Trotecin innovatiivisten mittauslaitteiden ansiosta

Tutustu perusteellisesti etuihin, joita ilmanlaadun hallintalaitteemme sinulle tarjoavat. Hyödy tämän lisäksi myös ajankohtaisista tarjoushinnoistamme, sillä saat Trotec-merkkituotteet huippuhintaan:

sis. alv. – nyt Trotec-kaupassa!

Käytännön tietopaketti Trotecilta: ”Vinkkejä huoneilman laadun parantamiseen”

1/7 Anna porttikielto viruksille, allergeeneille ja hienopölylle

2/7 Näin tuuletat tilasi oikein ja energiaa säästäen

3/7 Näin vältät kuivan huoneilman ja pienennät koronainfektion riskejä

4/7 Näin ehkäiset huoneilman liiallisen kosteuden

5/7 Keinoja ehkäistä terveydelle haitallisen homeen muodostuminen

6/7 Näin poistat epämiellyttävät hajut huoneilmasta

7/7 Näin parannat hyvinvointiasi huonekasvien avulla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*