Heiluripistosaha: Onko jokainen terä samanlainen?

Heiluripistosahat

Maallikko hämmästelee, kun huomaa rautakaupassa loputtoman valikoiman pistosahan teriä – käsityöläiset ja intohimoiset harrastajat sen sijaan ilahtuvat valtavasta valikoimasta:  Lähes jokaiselle työkappaleelle on sopiva terä, ja oikean terän valinta on lähes tiedettä. Siis ei: Jokainen terä ei ole samanlainen – lue pääasiallisista ominaisuuksien eroista…

Tule mukaan – tutustumme lyhyesti terien salaiseen maailmaan ja näytämme, mistä valinnassa on todella kysymys. Harrastelukäytössä seuraavat ominaisuudet ovat relevanteimmat, sillä terän on ensinnäkin sovittava koneeseen ja toiseksi sen on sovelluttava sahattavalle materiaalille – ja sillä on voitava sahata suoraan tai kaarteita.

 • Ensimmäinen tärkeä ero terän pidike

  Terän pidikkeellä tarkoitetaan terän niin kutsuttua vartta. Valmistajat ovat kehittäneet monia erilaisia muotoja, kuten yksinokkakiinnitys, U-kiinnitys, hienokiinnitys tai T-nokkakiinnitys. Huono uutinen: Jos kiinnitys ei sovi koneeseen, terää voida myöskään käyttää. Hyvä uutinen: T-kiinnitys on nykyään yksi yleisimmin käytetyistä terän kiinnityksistä. Trotecin heiluripistosahoissa samoin kuin useimmissa muissakin pistosahoissa käytetään T-kiinnitystä, laadukkaita Trotec-teriä voidaan käyttää lähes kaikissa pistosahoissa.

 • Toinen tärkeä ero terän pituus

  On hyvä ottaa huomioon, että esimerkiksi 75 mm pitkällä terällä ei voida sahata 75 mm paksua materiaalia. Puuta sahattaessa on pituudesta vähennettävä yleensä 25 mm. Metallia sahattaessa ero on vielä suurempi. Katso suositeltava sahaussyvyys aina teknisistä tiedoista.

 • Kolmas tärkeä ero terän leveys

  Leveät terät sahaavat erityisen hyvin suoraa sahausjälkeä. Kapeat terät taasen ovat erinomaisia kaarteiden sahaamiseen. Erityisen paksuja teriä käytetään varsinkin silloin, kun on sahattava suoria kulmia.

 • Neljäs tärkeä ero soveltuminen materiaalille

  Puuta tai metalli – siitä on kysymys. Valmistajan värikoodista näkee nopealla vilkaisulla, mikä terä sopii millekin materiaalille.

Pistosaha on vain niin hyvä kuin siinä käytettävä terä

Tunnetko jo Trotec-merkkilaatuiset pistosahanterät puulle ja metallille? Tämän pistosahanteräsarjan valinta on aina oikea päätös, sillä saat 10 laadukkaasti valmistettua pistosahanterää erityisesti puun– tai metallin sahaukseen.

 • Pistosahanterät puulle, 10 osaa

  Jyrsityt terät on valmistettu kokonaan hiiliteräksestä, joka soveltuu erityisesti pehmeiden materiaalien, esimerkiksi puun, puukuitulevyjen tai muovin, sahaamiseen. Sarja sisältää kolme terätyyppiä useana vaihtoehtona, joten jokaista tehtävää varten on optimaalinen puuterä. Sarjaan kuuluu:

  • 4 terää, jyrsitty ja haritettu hammastus, terän pituus 100 mm, terän paksuus 1,2 mm. Tasainen hammasjako 3,2 mm (hammastiheys 8 TPI). Soveltuu optimaalisesti pehmeän puun suoraan, nopeaan sahaukseen, materiaalin paksuus 4 – 50 mm.
  • 4 terää, jyrsitty ja aallotettu hammastus, terän pituus 92 mm, terän paksuus 1 mm. Tasainen hammasjako 2,1 mm (hammastiheys 12 TPI). Soveltuu optimaalisesti pehmeän puun suoraan hienosahaukseen, materiaalin paksuus 2 – 15 mm.
  • 2 terää, jyrsitty ja aallotettu hammastus, terän pituus 75 mm, terän paksuus 1 mm. Tasainen hammasjako 2,1 mm (hammastiheys 12 TPI). Soveltuu optimaalisesti kaarteiden sahaukseen pehmeään puuhun, materiaalin paksuus 2 – 15 mm.
 • Pistosahanterät puulle, 10 osaa

  Jyrsittyjen terien pituus on 92 mm ja ne on valistettu kokonaan täysin karkaistusta HSS-teräksestä, joten niillä voidaan sahan kovempia materiaalien nopeasti ja tarkasti. Sarja sisältää neljä terätyyppiä useana vaihtoehtona – optimaalinen terä keskipaksusta erittäin ohuille pelleille tai kaarteiden sahaukseen on aina käytettävissä. Kahdeksassa terässä on lisäksi vaihtuva hammasjako, joten sahaaminen sujuu nopeasti ja tärinättömästi. Sarjaan sisältyy:

  • 3 terää, jyrsitty ja aallotettu hammastus, terän pituus 92 mm, terän paksuus 1 mm. Vaihtuva hammasjako 1,8 – 2,5 mm (hammastiheys 10/14 TPI) soveltuu optimaalisesti keskipaksujen 2,5 – 6 mm peltien hienoon sahaukseen.
  • 3 terää, jyrsitty ja aallotettu hammastus, terän pituus 92 mm, terän paksuus 1 mm. Vaihtuva hammasjako 1 – 1,5 mm (hammastiheys 17/24 TPI). Soveltuu optimaalisesti ohuiden 1 – 3 mm peltien suoraan, hienoon sahaukseen.
  • 2 terää, jyrsitty ja aallotettu hammastus, terän pituus 92 mm, terän paksuus 1 mm. Tasainen hammasjako 0,8 mm (hammastiheys 32 TPI). Soveltuu optimaalisesti ohuiden 0,5 – 1,5 mm peltien suoraan, hienoon sahaukseen.
  • 2 terää, jyrsitty ja aallotettu hammastus, terän pituus 92 mm, terän paksuus 1 mm. Vaihtuva hammasjako 1 – 1,5 mm (hammastiheys 17/24 TPI). Soveltuu optimaalisesti ohuiden 1 – 3 mm peltien suoraan, hienoon sahaukseen.

Pistosahanteräsarjat puulle ja metallinen – merkkilaatua Trotecilta

Käytä hyväksi myös lyömättömän edullinen tarjouksemme ja tilaa jo tänään

sis. alv. – nyt Trotec-kaupassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*