Harvard-tutkimus Huono ilman laatu vaikuttaa tehokkuuteen työpaikalla Näin hyvä sisäilmahygienia voi nostaa yrityksen työtehoa.

Kun toimiston työntekijät kärsivät päivittäin ”seisovasta ilmasta”, sillä voi olla huomattavia vaikutuksia työskentelyyn. Tähän tulokseen päätyivät arvostetun Harvardin yliopiston tutkijat, jotka tutkivat  Yhdysvalloissa sisäilman laadun vaikutuksia työntekijöiden kognitiivisiin toimintakykyihin.

Ilman epäpuhtauksien ja varsinkin pienhiukkasta vaikutukset terveyteen on selvästi suuremmat kuin tähän asti on oletettu. Työnantajien kannattaa siksi kiinnittää erityistä huomiota sisäilman laatuun yrityksessä, ryhtyä kohdennettuihin toimenpiteistiin, esimerkiksi ilman laadun valvontaan ja sisäilman parantamiseen siirrettävillä ilmanpuhdistimilla. Niillä edistetään työntekijöiden terveyttä, mutta yhtä lailla työtekijöiden tehokkuutta.

Harvard-tutkimus: Sisäilman pienhiukkaset huonontavat työtehoa

Harvardin yliopiston tiedemiehet tutkivat Global CogFX -tutkimuksessa 12 kuukauden aikana 302 toimistoympäristöissä työskentelevää ihmistä kuudesta maasta. Työpaikoille asennettiin ilmanlaatumonitoreita, esimerkiksi Trotecilta BQ30, joilla mitattiin ajantasaisesti pienhiukkasten (hiukkaskoko 2,5 µm) ja hiilidioksidin pitoisuuksia sekä lämpötilaa ja ilman kosteutta. Samalla mitattiin koehenkilöiden kognitiivinen toimintakyky tarkoitukseen kehitetyllä mobiilisovelluksella.

Tutkimuksen tärkein huomio: Henkilöiden tehokkuus työpaikalla  laski mitattavasti, kun pienhiukkasia ja hiilidioksidia oli enemmän.

Sisäilman pienhiukkaspitoisuuden nousu 10 µg/m3 verran (mikrogrammaa kuutiometriä kohti) johto prosentin verran hitaampaan vastaamiseen ja vääriin vastauksiin kognitiivisissa testeissä. Sisäilman CO2-pitoisuuden nousu 500 ppm:n (parts per million) verran johti samoin ajattelukyvyn vertailukelpoiseen huonontumiseen.

Työpaikan huonon sisäilman seurauksia ovat:

  • hitaampi reagointi
  • vähäisempi tarkkuus suoritettaessa tehtäviä

Ilman huonon laadun lukuisia syitä

Lasertulostimet, mutta myös modernit 3D-tulostimet voivat olla pienhiukkasten päästölähteitä yrityksessä. Yhdysvaltain terveysviranomaisen CDC:n toimeksiannosta tehty Illinois Institute of Technology:n tutkimus paljasti, että huono laite aiheuttaa jopa 20 kertaa enemmän ultrapieniä hiukkasia kuin vähäpäästöiset tulostimet. Tämä johtui käytetyistä tulostusmateriaaleista (PLA- ja AMS-muovit).

Muita pienhiukkasten lähteitä ovat Umweltbundesamtin (UBA) (Saksan ympäristövirasto) mukaan kaupunkien ajoneuvoliikenne, voimalat ja lähistön teollisuusyritykset. Kuormittunut ulkoilma päätyy sisätiloihin avoimista ikkunoista, mutta epäpuhtauksia tarttuu myös jalkineisiin ja vaatteisiin. Seurauksena on arvojen mitattavissa oleva nousu.

Tuuletttaminen ei yksin suojaa huonolta ilmalta

Asian ydin: Työpaikan säännöllinen tuulettaminen on tärkeää, jotta raitis ilma korvaa huonon ja estää siten suuremmista CO2-pitoisuuksia johtuvat väsymisilmiöt ja huonovointisuuden. Toisaalta tuulettamisen myötä ulkoa kulkeutuu sisätiloihin myös ilman epäpuhtauksia, esimerkiksi pienhiukkasia. Erityisesti teollisuusalueilla ja vilkasliikenteisissä kaupunkien keskustoissa tarvitaan muita sisäilman laatua parantavia toimenpiteitä.

Hyvä sisäilmahygienia parantaa työpaikan tuottavuutta.

Työnantajat voivat torjua pienhiukkasten negatiiviset vaikutukset työpaikalla luotettavasti verrattain yksinkertaisilla toimenpiteillä, joiden kustannukset ovat pieniä.

Jos haluat tietää, kuinka hyvää tai huonoa sisäilma on yrityksessä, onko ilmassa liikaa CO2:ta tai pienhiukkaisia ja tarvitaanko toimenpiteitä ilman laadun parantamiseksi, Trotec-verkkokauppa tarjoaa kaiken tarvittavan.

Sisäilman laatu varmasti selvillä: Ilman laadun seuranta

Käytännöllinen ilmanlaatumonitori BQ30 pitää työnantajat luotettavasti selvillä sisäilman laadusta. BQ30 mittaa sisäilman CO2-pitoisuuden ja näyttää mitatun arvon selkeässä LCD-näytössä. Kätevä mittalaite mittaa lisäksi pienhiukkasten määrän sisäilmassa ja antaa heti näkyvän ilmoituksen vaarallisen suurista pitoisuuksista. Mittalaite mittaa myös lasertekniikalla pienimmät PM2.5- ja PM20-kokoiset epäpuhtaudet mikrogrammoina kuutiometrissä.

BQ30:n suuresta LCD-värinäytöstä voidaan lukea samanaikaisesti:

  • sisäilman CO2-pitoisuus
  • ilman hiukkasmassakonsentraatio
  • Ilman lämpötila
  • suhteellinen ilmankosteus

Puhtaampia ja pienet pienhiukkasarvot sisätiloissa: AirgoClean®-ilmanpuhdistimet

Jos haluat varmistaa sisäilman laadun pysyvästi, AirgoClean®-ilmanpuhdistimet Trotecilta ovat oikea keino suojautua ilman sisältämiltä terveydelle haitallisilta pienhiukkasilta sekä flunssa-, rino-, RSV- ja koronaviruksilta. Positiivinen sivuvaikutus: Tekninen ilman puhdistus vähentää tuulettamisen tarvetta, mikä on erityinen etu kalliiden energian hintojen aikana. Tilat eivät jäähdy, lämpö pysyy tilassa.

HEPA-suodatintekniikka poistaa pienhiukkaset ilmasta

Siirrettävien  AirgoClean®-sarjan tehokkaat HEPA-suodattimet poistavat sisäilmasta luotettavasti yli 99 % kaikista leijumista, joten ilma on puhdasta hengittää. Pienhiukkaset suodatetaan luotettavasti sisäilmasta, samoin sairauksia aiheuttavat virukset, bakteerit, siitepölyt ja allergeenit.

Erityisen käytännöllistä: AirgoClean®-ilmanpuhdistinten integroitu ilmanlaatu tuo ilman muuten näkymättömän laadun näkyviin. PM 2.5 -arvon (kooltaan < 2,5 µm pienhiukkasten määrä) numeronäytön lisäksi värillisistä LED-valoista muodostuva optinen näyttö ilmaisee ympäröivän ilman puhtausasteen ja sovittaa ilmanpuhdistustehon automaattisesti:

Maksimaalinen suojaus pienhiukkasvaaroilta työpaikalla: TAC-suurtehoilmanpuhdistin

Viisi mallia, kaksi laitetyyppiä – kaikissa todistetusti tehokas suodatin, joka suojaa pienhiukkasilta ja ilmassa kulkeutuvilta taudinaiheuttajilta ja epäpuhtauksilta – TAC-sarja on joustava ja skaalautuva ilmanpuhdistusratkaisu teollisuuden leimaamiin ympäristöihin (teollisuusalueet).

  • Erittäin kestävä rakenne ammattikäyttöön
  • Siirrettävyys mahdollistaa joustavan käytön; laite tarvitsee vain asentaa sinne, missä tarvitaan hyvää suojausta ilmateitse leviäviltä riskeiltä
  • Ilmamäärä jopa 2 100 m³
  • Standardin EN 1822 mukainen H14 suurteho-HEPA-suodatin
  • Jatkuva ilmavirtaama, myös suodattimen likaantuessa
  • Täysin automaattinen käyttö joustavan ohjelmoinnin ansiosta
  • Anturiohjattu suodattimenvaihdon näyttö (esi- ja pääsuodatin) suodattimen käyttöiän pidentämiseksi
  • Hiljainen ääni
  • Made in Germany

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*