BG20-häkämittari varoittaa liiallisesta tupakansavusta parvekkeella tai asunnossa

 banner_BG20_banner

Saako parvekkeella polttaa vai ei. Tämä on ikuisuuskiista lähes joka taloyhtiössä. Suomen laki ei suoraan kiellä parveketupakointia, mutta isännöitsijän velvollisuus on pitää ilmanvaihtokanavat sellaisessa kunnossa, etteivät ne päästä tupakansavua naapuriasuntoon. Samaten parvekepoltossakin tulisi noudattaa herrasmiessääntöä, eikä aiheuttaa tukalaa oloa naapurille …

Valvira eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto on julkaissut menettelytapaohjeet asuntojen tupakansavuongelmien käsittelyssä. Ohje on ensisijaisesti tarkoitettu taloyhtiöiden hallituksille ja isännöitsijöille. Esimerkiksi parvekepolttajan tupakansavu saattaa levitä naapuriasuntoon tuloilmaventtiilin kautta. Tällöin isännöitsijän velvollisuus on varmistaa, että näin ei enää tapahdu. Ohjeissa sanotaan kirjaimellisesti:

Jos sopimukseen ei päästä haitan kärsijän tulee ottaa
yhteys taloyhtiön isännöitsijään/hallitukseen ja pyytää niitä ryhtymään toimenpiteisiin
epäkohdan poistamiseksi. Jos taloyhtiön ehdottama ratkaisu ei ole riittävä haitan
poistamiseksi haitan kärsijä voi edelleen ottaa yhteyttä terveydensuojeluviranomaiseen,
joka terveydensuojelulain perusteella voi, jos riittävä näyttö haitasta on
olemassa, ryhtyä terveydensuojelulain mukaisiin toimiin asiassa. ”

Kuinka siis hankitaan riittävää näyttöä haitasta?

Tai kuinka vastaavasti tupakoitsija voi osoittaa, ettei hänen savuttelunsa aiheuta terveyshaittaa naapurille? Se käy helposti ja ilman suuria investointeja Trotecin häkämittarilla BG20!

Näin se toimii

Tupakansavun aerosoli sisältää suurimmaksi osaksi hiilimonoksidia, eli häkää (CO), joka on väritön ja hajuton, erittäin myrkyllinen kaasu. BG20-häkämittari mittaa sekunneissa ja erittäin luotettavasti häkäpitoisuuden alueella 0 – 1.000 ppm (1 ppm = 1,16 mg/m³).

WHO:n suositusten mukaan ulkoilman hiilimonoksidin keskipitoisuuden tulisi olla alle 50 ppm (60 mg/m3) /30 min, alle 25 ppm (30 mg/m3) /1 h ja alle 10 ppm (10 mg/m3) /8 h. (Lähde)

Näin tupakoitsijat voivat omalta osaltaan tarkistaa, koska kannattaa tumpata tupakka, ja savuttomille laite kelpaa todistusaineeksi. Mittariin voi nimittäin myös tallentaa kymmenen mittauslukemaa, joita voi esitellä todisteena isännöitsijälle.

Puhtaan ilman ja naapurisovun puolesta: Häkämittari BG20

Tutustu Trotecin helppokäyttöiseen häkämittariin, saatavilla verkkokaupastamme hintaan 139,95 € sis. Alv. (ovh 197,16 €).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*