Aerosolit: Pieniä hiukkasia, suuria huolia!

Miten Trotec-maskit ja ilmanpuhdistin TAC V+ suojaavat koronavirukselta?

Koronavirus ei leviä pääasiassa pisarainfektiona, niin kuin pitkään oletettiin. Yli 80 prosenttia virusinfektioista saadaan sisäilman mukana. Tarkemmin sanottuna: sairastuneet ihmiset vapauttavat ilmaan viruksia sisältäviä infektoivia aerosoleja, jotka ovat kaasun (yleensä ilman) ja kiinteiden tai nestemäisten aineiden seoksia. Näitä pieniä suspensiohiukkasia vapautuu tilaan hengitettäessä ja puhuttaessa. Suuret, painavat pisarat vajoavat maahan join 1,5 metrin jälkeen (siksi 1,5 m turvaväli), mutta aerosolihiukkaset leijuvat sisäilmassa kolmekin tuntia. Tilannetta vaikeuttaa vielä se, että tartunnan saaneiden ihmisten keuhkoissa muodostuu vielä enemmän aerosolihiukkasia, jotka vapautuvat hengityksen mukana.

Suojaavatko suu-nenämaskit ilmassa leijuvilta tartuttavilta aerosoleilta?

Kyllä ja ei. Koronavirus on kooltaan vain 0,1 – 0,14 mikrometriä, joten yksinkertaiset suu-nenämaskit eivät suojaa tartuttavien aerosolien hengittämiseltä. Hiukkassuodattimen sisältävät hengityssuojamaskitkaan (FFP-maskit) eivät estäisi sitä, selittää Internationale Gesellschaft für Aerosole in der Medizin -järjestön entinen presidentti Gerhard Scheuch. Yksinkertaisissa maskeissa on silti järkeä, selittää Christian Kähler Institut für Strömungsmechanik und Aerodynamik an der Universität der Bundeswehr München -laitoksesta: ”Ne vastustavat virtausta. Hiukkaset eivät kulkeudu kauas, vaan pysyvät lähellä päätä.”

Tutkimustulosten mukaan: Hiukkaset lentävät paljon pidemmälle, jos maskia ei ole

Christian Kähler on tutkinut ja visualisoinut partikkelien kantautumista tuoreessa tutkimuksessa Saksassa. Seuraavat kuvat esittävät uloshengityksen suusuojan kanssa ja ilman sitä.

Uloshengitys suusuojan kanssa (© dpa / Christian Kähler)

Uloshengitys ilman suusuojaa (© dpa / Christian Kähler) 

Suojaavatko ilmanpuhdistimet tartuttavilta aerosoleilta?

Suojaavat. Uudenlainen HEPA-suodattimen sisältävä ilmanpuhdistin TAC V+ ei estä pienten aerosolien muodostumista. Se voi kuitenkin laimentaa sisäilman aerosoliseoksia välittömästi ja suodattaa niitä pois. Aerosolien tartuttamisvaara riippuu ratkaisevasti siitä, kuinka pitkään aerosolit pysyvät sisäilmassa. Puhtaan ilman liike laimentaa aerosoliseoksia ulkona ja puhaltaa ne pois, kun taas suljetun tilan aerosolikonsentraatio pysyy suurena. Mitä kauemmin ja mitä enemmän aerosolihiukkasia leijuu ilmassa. sitä nopeammin ne pääsevät hengitysteiden kautta kehoon ja aiheuttavat keuhkoinfektion.

Seuraava video näyttää, kuinka silmin näkymättömät aerosoliseokset leviävät tilassa ja niitä hengitään huomaamatta.

Yhtä puhdasta ilmaa kuin leikkaussalissa: Ilmanpuhdistin TAC V+ mahdollistaa tämän

Trotecin kehittämä ilmanpuhdistin TAC V+ on maailman ensimmäinen HEPA-suodatinteknikkaa käyttävä liikutettava suurtaajuusilmanpuhdistin, jonka suodatinluokan 14 suuri suojaus on myös yksityishenkilöiden, yritysten ja viranomaisten hankittavissa. Yksinkertaiset ilmastointilaitteistot eivät Dr. Thomas Voshaarin (Saksan terveysministeri Jens Spahnin lääketieteellinen asiantuntija) mukaan suojaa, koska niissä on yleensä vain yksinkertaiset likaa poistavat suodattimet. Sisäilma voidaan pitää luotettavasti puhtaana ja vapaana viruksista vain HEPA-suodattimilla, jotka suodattava aerosoleja tiloista.

”Ensimmäiset tutkimukset ovat käynnissä. Ja vaikuttaa siltä, että erikoissuodattimet poistavat aerosolit tiloista. Sairaaloissa tutkitaan pian ensimmäisiä kertoja, voidaan tällaisia suodattimilla poistaa aerosolit huoneesta, jossa tartunnan saanut henkilö oleskelee. Siitä voisi olla hyötyä myös toimistoissa, jotta toimistoissa voisi taas työskennellä enemmän ihmisiä”, Voshaar sanoo haastattelussa. Ja mikä suojaa sairaaloissa henkilökuntaa, auttaa palautumaan vilkkaissa julkisissa tiloissakin verrattain turvallisesti normaaliin toimintaan.

Ensimmäisissä kliinisissä kokeissa onnistuneesti testatun ilmanpuhdistimen TAC V+ ilmanpuhdistusperiaatteella on kaksi peruspilaria:

  • Ensinnäkin HEPA-suodattimien viruksista puhdistama ilma laimentaa kaiken aikaa sisäilman aerosolipitoisuutta. Liikuteltavilla laitteilla ei tähän ole saavutettu suurta ilman puhdistustehoa, joka mahdollistaa ilman vaihtumisen 20 kertaa tunnissa.
  • Uudenlainen lämmönkestävä HEPA-suspensiosuodatin poistaa ensin ilmassa kulkeutuvat virukset ja bakteerit, jotka tapetaan syklisesti lämpödekontaminaatiolla. Tämän Trotecin yksinään kehittämä suojausluokan 14 erikoissuodatin poistaa 99,995 prosenttia 0,1 – 0,2 µm kokoisista hiukkasista. H14-suurtehosuodattimia käytetään näiden ensiluokkaisten ominaisuuksien vuoksi puhtaan ilman tuottamiseen jopa leikkaussaleissa ja vastaavissa hygieenisesti vaativissa tiloissa.

Yksinkertaistaen ilmaistuna ilmanpuhdistin tuo ulkoilman kaltaiset olosuhteet suljettuihin luokkahuoneisiin ja täydentää niitä tehokkaalla virusten suodatuksella ja inaktivoinnilla.

Tämä saattaa kuulostaa teoriassa hyvinkin tekniseltä, mutta on käytännössä erittäin yksinkertaista. Likainen sisäilma imetään vedottomasti läheltä lattiaa ja virukseton puhdas ilma puhalletaan pystysuorassa huoneeseen. Laitteet ovat liikuteltavia, joten usealla ilmanpuhdistimella TAC V+ voidaan toteuttaa suuriakin puhtaan ilman alueita, joissa ei ole vaarallista aerosolikuormitusta.

Liikuteltava ilmanpuhdistin TAC V+ on saatavana useinaväri- ja varustevaihtoehtoina Trotec-kaupassa sekä jokaisessa Trotec-toimipisteessä eri puolilla Eurooppaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*