Hiilimonoksidin mittauslaite BG20 – välttämätön suojaus hiilimonoksidimyrkytystä vastaan suljetuissa kalastusteltoissa ja kalastusmajoissa.

     Jääkalastus talvella on perinteisin kalastusmenetelmä, eikä se ole suosittua vain Suomessa. Kun jääpeite sulkeutuu Minnesotan (Yhdysvallat) järvien yli, monin paikoin syntyy todellisia minikyliä, jotka koostuvat siirrettävistä puumökeistä ja joissa kalastajat harrastavat tätä vapaa-ajan lajia. Jääkalastuksella on pitkät perinteet myös kalarikkaissa Baltian maissa. Heti kun Peipus-järvi Virossa jäätyy, alkaa jääkalastuskausi. Sen jälkeen järvellä liikkuu lukuisia virolaisia, jotka kalastavat karakatitsa-ajoneuvoillaan smelttiä, ahventa ja särkeä. Suuressa osassa Eurooppaa kalastajat harjoittavat talvella jäistä intohimoaan ilman erityisiä jäämajoja ja siirrettäviä tukikohtia, mutta eristetyillä jääkalastusteltoilla varustettuna.

Olipa kyseessä väliaikainen jäämaja, kalastusta varten muunnettu ajoneuvo tai jääteltta – jäähakkujen, jääporien ja kalastusvälineiden lisäksi lämpimän suojan omaavilla kalastajilla tulisi aina olla matkatavaroissaan Trotecin BG20-hiilimonoksidin mittauslaite, jolla he voivat suojautua kohonneilta hiilimonoksidipitoisuuksilta, joita syntyy lämmitettäessä polttoaineisiin perustuvilla lämmittimillä.

Hengenvaarallinen vaara kalastettaessa teltoissa ja mökeissä: hiilimonoksidi (CO).

Kun ulkona puhaltaa jäinen tuuli ja lämpötila laskee nollan alapuolelle, siirrettävät lämmittimet tarjoavat usein mukavaa lämpöä jäämajoissa ja kalastusteltoissa. Useimmiten käytetään polttoainepohjaisia lämmittimiä (kaasu, öljy, parafiini), jotka tuottavat miellyttävän lämpötilan nopeasti ja edullisesti, mutta vievät lämmittävän suojan hapen ja vapauttavat myrkyllistä hiilimonoksidia palamisen aikana.

CO-myrkytyksen oireita ovat:

  • Huimaus, uneliaisuus, voimakas päänsärky, sekavuus, näköhäiriöt
  • Näköhäiriöt
  • Vilunväristykset
  • Pahoinvointi ja jopa oksentelu

Suurempina pitoisuuksina CO on voimakas hengitystiemyrkky. Sanomalehdistä on kerta toisensa jälkeen luettavissa traagisia onnettomuuksia, joissa kalastajat ovat kuolleet telttoihinsa liian korkean hiilimonoksidipitoisuuden vuoksi.

Kun polttoainepohjaisia lämmittimiä käytetään suljetuissa tiloissa, ilman hiilimonoksidipitoisuutta on siksi aina tarkkailtava. Myrkyllinen hiilimonoksidi teltoissa ja mökeissä voidaan havaita erityisen helposti ja luotettavasti Trotecin BG20-hiilimonoksidin mittauslaitteella.

Video (12:36 min.): Jääkalastus Suomessa – Hiilimonoksidin seuranta Trotecin BG20:lla.

Suoraan soittolistalle, jossa on lisää mittauslaitekokemuksia:

Pienikokoinen käsikäyttöinen mittauslaite on käyttövalmis vain muutaman sekunnin kuluttua käynnistämisestä, ja se havaitsee nopeasti ja luotettavasti CO-pitoisuudet alueella 0 – 1 000 ppm. Mitatut arvot ovat helposti luettavissa suurelta, taustavalaistulta näytöltä, joten mittalaitetta voidaan käyttää optimaalisesti myös pimeässä. Integroidun hälytystoiminnon ansiosta kriittiset arvot on helppo tarkistaa nopeasti: yli 35 ppm:n arvoista mittauslaite varoittaa käyttäjää automaattisesti merkkiäänellä, jonka väli lyhenee arvojen kasvaessa ja joka kuuluu pysyvänä varoitusäänenä 200 ppm:stä alkaen. Lisäksi voidaan määritellä yksilölliset hälytysrajat.

Hiilimonoksidimittari BG20 – välttämätön, kun kalastetaan suljetuissa teltoissa ja majoissa, joissa on polttolämmitys:

  • Nopea ja luotettava hiilidioksidipitoisuuksien mittaus kalastusmajojen ja telttojen ulkoilmassa.
  • Mittausalue 0 ppm – 1 000 ppm.
  • Optimaalinen hinta-laatusuhde
  • Maksimiarvo ja pitotoiminto
  • Säädettävät hälytysrajat
  • Yksinkertainen yhden käden käyttö
  • Taustavalaistu näyttö
  • Kymmenen lukeman muisti
  • Automaattinen sammutus

Pienet mitat – suuri suoja: Paristokäyttöinen hiilimonoksidin mittauslaite BG20 mahtuu kaikkiin matkatavaroihin ja kiinnittää huomion ilman vaarallisiin hiilimonoksidipitoisuuksiin jo varhaisessa vaiheessa. Tilaa BG20 tänään erikoishintaan vain 139,95 € Trotec-kaupasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*