EU:n ympäristökeskus EEA: Ilmansaasteet vaarantavat lapsia ja nuoria – Trotec-suurtehoilmanpuhdistimet parantavat ilman laatua kouluissa ja päiväkodeissa

Erittäin saastunut ilma monilla Euroopan alueilla vaarantaa Euroopan ympäristökeskuksen (EEA) tuoreen raportin mukaan erityisesti lapsia ja nuoria. Ympäristökeskuksen asiantuntijat arvoivat, että Euroopassa kuolee vuosittain yli 1 200 kasvuikäistä ilmansaasteiden vaikutusten seurauksena. Pienhiukkaset lisäävät myös lasten ja nuorten kroonisten hengitystiesairauksien tai vaarallisten astmakohtausten vaaraa elämän aikana.

Saksalaisen järjestön Deutsche Umwelthilfe (DUH) johtaja Jürgen Resch kommentoi: ”Lasten ja nuorten 1 200 ennenaikaista kuolemaa johtuu huonosta ilmasta Euroopassa, ja jokainen kuolema on liikaa! Ilmansaasteet lisääväät myös lukuisten kroonisten sairauksien ja keuhkojen vajaatoiminnan vaaraa, jotka rajoittavat lapsia koko elämän. Varhainen syntymä, pieni syntymäpaino tai krooniset sairaudet, esimerkiksi astma tai COPD, ovat vain liian suurten mikrohiukkasten, otsonin ja dieselpakokaasun typpidioksidin terveydellisiä seurauksia. Jos emme ota viimein vakasta WHO:n suosituksia ja siten oikeutta puhtaaseen ilmaan, varastamme nuoren sukupolven tulevaisuuden.”

EEA:n asiantuntijat vaativat Euroopan ilmansaasteita käsittelevässä raportissaan lisää toimenpiteitä lasten terveyden suojaamiseksi. Koulujen ja päiväkotien ympäristöön on esimerkiksi luotava puhtaan ilman vyöhykkeitä, ja sisäilman laatua on parannettava ilman laatua parantavilla toimenpiteillä.

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten Trotec-ilmanpuhdistustekniikalla saadaan saasteettoman ilman alueita kouluihin, päiväkoteihin ja hoitolaitoksiin.

Miksi ilmansaasteet ovat erityisen vaarallisia lapsille?

Lasten ja nuorten erityinen alttius ilmansaasteille johtuu erilaisia tekijöistä. Lapset hengittävät tiheämmin kuin aikuiset ja hengitettävä ilmamäärä painokiloa kohti on suurempi. Kooltaan pienempinä he hengittävät ilmaa lähempänä maan pintaa, mihin saasteet, esimerkiksi pienhiukkaset, kertyvät ja leviävät. Teollisuuden ja liikenteen lisäksi lämmitys on EEA:n ilman epäpuhtauksien päälähde Euroopassa.

EEA:n suositus Ilman laadun parantamismahdollisuuksien käyttäminen kouluissa ja päiväkodeissa

Lapsilla on vähän mahdollisuuksia suojautua saasteiden hengittämiseltä. He eivät voi myös vaikuttaa ilman laatuun, EEA huomauttaa selonteossaan ilmansaasteista ja lasten terveydestä. Siksi kaupunkien ja kuntien, mutta myös poliitikkojen, velvollisuus parantaa koulujen, päiväkotien ja hoitolaitosten ympäristön ilman laatua, kunnes ilmansaasteiden pitoisuudet saadaan vähennettyä turvalliselle tasolle.

Puhtaan ilman vyöhykkeiden luonti koulujen ja päiväkotien ympärille

EEA:n suosituksen mukaan koulujen ja päiväkotien ympäristön saastepitoisuuksia voitaisiin vähentää luomalla ”puhtaan ilman vyöhykkeitä”. Järkeviä toimenpiteitä olisivat esimerkiksi liikenteen rajoitukset tai ajokiellot koulupäivän alkaessa ja päättyessä. Uusien koulujen ja päiväkotien paikat on pyrittävä valitsemaan mahdollisimman kauas liikenneväylistä, jotta liikenteestä aiheutuvaa saastekuormitusta ulkoalueilla voidaan vähentää.

Koulujen ja päiväkotien sisäilman laadun parantaminen

Ympäristökeskuksen asiantuntijat suosittelevat koulujen ja päiväkotien ympäristön ilman laadun huomioinnin lisäksi sisäilman laadun valvontaa ja parantamista sopivilla toimenpiteillä: ”Lapset oleskelevat tuntikausia koulujen ja päiväkotien sisätiloissa, joten näiden tilojen ilmansaasteiden vähentäminen on ratkaisevan tärkeää vähennettäessä kokonaiskuormitusta.”

Sisäilman laatu varmasti selvillä: Ilman laadun seuranta

Käytännöllinen ilmanlaatumonitori BQ30 pitää luotettavasti selvillä sisäilman laadusta kouluissa ja päiväkodeissa. BQ30 mittaa sisäilman CO2-pitoisuuden ja näyttää mitatun arvon selkeässä LCD-näytössä. Kätevä mittalaite mittaa lisäksi pienhiukkasten määrän sisäilmassa ja antaa heti näkyvän ilmoituksen vaarallisen suurista pitoisuuksista. Mittalaite mittaa myös lasertekniikalla pienimmät PM2.5- ja PM20-kokoiset epäpuhtaudet mikrogrammoina kuutiometrissä.

BQ30:n suuresta LCD-värinäytöstä voidaan lukea samanaikaisesti:

  • sisäilman CO2-pitoisuus
  • ilman hiukkasmassakonsentraatio
  • Ilman lämpötila
  • suhteellinen ilmankosteus

Lasten ja nuorten suojaamiseksi saasteilta sisätiloissa on tärkeää, että vältetään sisätilojen tuulettamista suodattamattomalla ilmalla, kun koulun ympäristön saastekuormitus on suuri, EEA:n asiantuntijaraportissa lausutaan. Ilman laatua voitaisiin parantaa lisäämällä viheralueita ja kasvillisuutta koulujen ja päiväkohtien ympäristöissä. Mikäli se ei ole mahdollista, siirrettäviä ilmanpuhdistimia voidaan käyttää terveydelle haitallisten saasteiden nopeaan ja luotettavaan poistamiseen sisätiloissa.

Puhtaampia ja pienet pienhiukkasarvot sisätiloissa: AirgoClean®-ilmanpuhdistimet

Jos haluat varmistaa sisäilman laadun pysyvästi, AirgoClean®-ilmanpuhdistimet Trotecilta ovat oikea keino suojautua ilman sisältämiltä terveydelle haitallisilta pienhiukkasilta sekä flunssa-, rino-, RSV- ja koronaviruksilta. Positiivinen sivuvaikutus: Tekninen ilman puhdistus vähentää tuulettamisen tarvetta, mikä on erityinen etu kalliiden energian hintojen aikana. Tilat eivät jäähdy, lämpö pysyy tilassa.

HEPA-suodatintekniikka poistaa pienhiukkaset ilmasta

Siirrettävien  AirgoClean®-sarjan tehokkaat HEPA-suodattimet poistavat sisäilmasta luotettavasti yli 99 % kaikista leijumista, joten ilma on puhdasta hengittää. Pienhiukkaset suodatetaan luotettavasti sisäilmasta, samoin sairauksia aiheuttavat virukset, bakteerit, siitepölyt ja allergeenit.

Erityisen käytännöllistä: AirgoClean®-ilmanpuhdistinten integroitu ilmanlaatu tuo ilman muuten näkymättömän laadun näkyviin. PM 2.5 -arvon (kooltaan < 2,5 µm pienhiukkasten määrä) numeronäytön lisäksi värillisistä LED-valoista muodostuva optinen näyttö ilmaisee ympäröivän ilman puhtausasteen ja sovittaa ilmanpuhdistustehon automaattisesti:

Koulujen ja päiväkotien leijumavaarojen maksimaalinen torjunta: TAC-suurtehoilmanpuhdistin

Viisi mallia, kaksi laitetyyppiä – kaikissa todistetusti tehokas suodatin, joka suojaa pienhiukkasilta ja ilmassa kulkeutuvilta taudinaiheuttajilta ja epäpuhtauksilta – TAC-sarja on joustava ja skaalautuva ilmanpuhdistusratkaisu teollisuuden leimaamiin ympäristöihin (teollisuusalueet).

  • Erittäin kestävä rakenne ammattikäyttöön
  • Siirrettävyys mahdollistaa joustavan käytön; laite tarvitsee vain asentaa sinne, missä tarvitaan hyvää suojausta ilmateitse leviäviltä riskeiltä
  • Ilmamäärä jopa 2 100 m³
  • Standardin EN 1822 mukainen H14 suurteho-HEPA-suodatin
  • Jatkuva ilmavirtaama, myös suodattimen likaantuessa
  • Täysin automaattinen käyttö joustavan ohjelmoinnin ansiosta
  • Anturiohjattu suodattimenvaihdon näyttö (esi- ja pääsuodatin) suodattimen käyttöiän pidentämiseksi
  • Hiljainen ääni
  • Made in Germany

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*