Uusi KICT-tutkimus todistaa: Ilmanpuhdistimet pienentävät koronatartuntariskiä jopa 73 prosenttia

Koulussa, ostoksilla, ravintolassa tai supermarketissa: vaara saada koronavirustartunta leijuu sananmukaisesti ilmassa. SARS-CoV-2-virus pääsee sisäilman tartuttavien aerosolihiukkasten mukana hengitysilmassa elimistöön, missä Covid-19-tartunnanaiheuttaja leviää hengitysteihin. Berliinin teknisen yliopiston tutkijat ovat vasta hiljattain laskeneet, miten suuri tartuntariski on tietyissä tiloissa ja arkipäivän tilanteissa.

Tuuletus, ilmanpuhdistin vai molemmat? Mikä suojaa parhaiten tartunnalta?

Toisen koronainfektioriskiä koskevan laskelman ovat esittäneet tutkijat, jotka työskentelevät eteläkorealaisen Institute of Construction Technology (KICT) -laitoksen infrastruktuuriturvallisuuden osastolla. Tiedemiehet tutkivat Soulin lähellä sijaitsevassa koulussa, sitä miten tehokkaasti ilmanpuhdistimet toimivat taistelussa koronavirusta vastaan. Ilman välityksellä tapahtuvalta SARS-CoV-2-virusinfektiolta suojautumiseen käytetään maailmanlaajuisesti suurtehoilmanpuhdistimia kuten TAC V+ H14-HEPA-suodattimella (DIN EN 1822 -sertifioitu).

Eteläkorealaisessa tutkimuksessa sisäilmaan vapautettiin aerosolimuodossa virusta muistuttavia suola-mikrohiukkasia ja niiden pitoisuus mitattiin sitten eri kohdista tilaa. Tutkimuksen ja keskinäisvertailun kohteena oli aerosolipitoisuuden lasku tilanteissa, joissa käytettiin passiivista ikkunatuuletusta, ilmanpuhdistinta ikkunat kiinni sekä ilmanpuhdistimen ja ikkunatuuletuksen yhdistelmä.

Useiden toimien yhdistelmä on tehokkain:

  • KICT-laskelmien mukaan tartuntariski laski avoimesta ikkunasta tapahtuvassa tuuletuksessa 55 %.
  • Liikuteltavan ilmanpuhdistimen käyttö suljetussa tilassa pienensi tartuntavaaraa jokseenkin yhtä paljon eli 50 %.
  • Parhaat tulokset saatiin tuuletuksen ja ilmanpuhdistuksen yhdistelmällä, joka pienensi tartuntariskiä 73 %.

Tutkimustulokset tukevat tutkimuksia, joita Münchenin Bundeswehr-yliopiston virtausmekaniikan ja aerodynamiikan instituutin laitoksen johtaja professori Dr. Christian Kähler on tehnyt. Müncheniläinen yliopistoprofessori tutki Trotecin TAC V+ -suurtehoilmanpuhdistimen tehoa jo kuluneena vuonna useissa tutkimuksissa. Tutkija tuli lukuisten moderneimmalla lasermittaustekniikalla toteutettujen testien jälkeen seuraavaan tulokseen:

”Jos laitteiston annetaan olla koko ajan päällä, kukaan ihminen ei saa aikaan tilannetta, jossa tilaan syntyisi tartuttavan tason saavuttava aerosolipitoisuus!“

Nykyään tiedämme, että SARS-CoV-2-virus siirtyy sisäilmassa pääasiassa pikkuruisten ja silmälle näkymättömien aerosolien muodossa. Virologit ja epidemiologit arvioivat, että epäsuorien ilmavälitteisten tartuntojen osuus kaikista tartunnoista on 80 prosenttia.

Aerosoli on kaasumainen seos, jossa on sairastuneiden henkilöiden tapauksessa viruspitoisia hiukkasia. Näitä pieniä suspensiohiukkasia syntyy keuhkoissa ja niitä vapautuu tilaan etenkin hengitettäessä sekä puhuttaessa. Suuret, painavat pisarat vajoavat maahan jo n. 1,5 metrin jälkeen (tästä syystä 1,5 m:n etäisyyssääntö), mutta kevyet aerosolihiukkaset leijuvat vähäisen kokonsa (n. 0,1–0,3 µm) ansiosta jopa useita tunteja sisäilmassa, leviävät ilmanvaihdossa ja niitä hengitetään huomaamatta vielä monien metrienkin päässä.

TAC V+ -ilmanpuhdistin – suositeltu parhaaseen tartuntasuojaan suljetuissa tiloissa

TAC-suurtehoilmanpuhdistimet , joissa on H14-HEPA-suodattimet (DIN EN 1822 -sertifioitu), pystyvät suodattamaan sisäilmasta varmasti mikroskooppisen pienet, viruspitoiset aerosolit ja huolehtimaan siitä, että sisäilma on puhdasta ja virussuodatettua vaikka ikkunat ovat kiinni. Yhdessä tavallisten hygieniatoimien kuten AHA-sääntöjen, akryylilasiväliseinien ja kasvomaskien kanssa voidaan siten saada aikaan suurin mahdollinen tartuntasuoja lähes kaikissa suljetuissa tiloissa.

Jopa 80 m²:n kokoisessa harjoitustilassa suurtehoilmanpuhdistin TAC V+ puolittaa ilmassa olevan virusmäärän todistetusti 6 minuutissa. Pienemmissä tiloissa aerosolipitoisuuden puoliintuminen tapahtuu jo 3 minuutissa.

Tiede on jo määritellyt, millaiset vaatimukset sopivien ilmanpuhdistinten täytyy täyttää:

  1. Ilmanpuhdistimen tilavuusvirran täytyy olla mitoitettu riittäväksi, jotta ilma vaihtuu tunnissa vähintään kuusi kertaa. Vain näin voidaan varmistaa, että tilan aerosolipitoisuus laskee minuuteissa. TAC V-sarjan suurtehoilmanpuhdistimet mahdollistavat jopa 16-kertaisen ilmanvaihdon tunnissa ja tarjoavat siten vieläkin suuremman suojatason esimerkiksi riskipotilaille lääkärivastaanotoilla, vuodeosastoilla tai hoitokodeissa.

  1. Käytettävän suodattimen täytyy olla DIN EN 1822 -sertifioitu. Yksinomaan EN 1822:n mukaiset H14-HEPA-suurtehosuodattimet, jollaisia käytetään myös malleissa TAC V+, TAC M ja TAC Eco, kykenevät suodattamaan sisäilmasta pienet, viruspitoiset aerosolit (0,1–0,3 µm) – peräti 99,995 %:n teholla. Näin H14-HEPA-suodattimien suodatusteho on jo 10-kertainen verrattuna H13-HEPA-suodattimiin, joiden suodatusteho on bakteerikokoluokassa vielä suhteellisen hyvä. Merkittäviä eroja on kuitenkin MPPS-alueella (”Most Penetrating Particle Size”), siis virusten ja aerosolien suodatuksessa. Tässä suhteessa nimenomaisen neuvon antaa Saksan työterveyslaitoksen laboratoriotekniikan projektiryhmä (ELATEC) kannanotossaan, jonka aiheena on ”HEPA-suodatinten käyttö sisäilmateknisissä laitteistoissa (päätös 16/2010)”: ”HEPA-suodatinten tulee vastata vähintään standardin DIN EN 1822-1 mukaista luokkaa H14.”

  1. Ilmanpuhdistimen täytyy olla riittävän äänetön, jotta sen käytöstä ei aiheudu häiriötä. Sillä jos melu koituu häiriöksi, on olemassa vaara, että laite joko sammutetaan tai sitä ei käytetä riittävällä tilavuusvirralla. Hyvää suojaa SARS-CoV-2-tartunnalta ei tällöin ole enää olemassa. Tästä syystä suurtehoilmanpuhdistimessa TAC V+ on ääniä vaimentava melusuojakansi, joka tekee siitä sen oman teholuokan hiljaisimman laitteen.

Nämä professori Kählerin määrittelemät kriteerit ylittää tällä hetkellä vain liikuteltava suurtehoilmanpuhdistin TAC V+. Laite on kehitetty ja se valmistetaan Saksassa (Heinsberg) – toimitukset lähtevät kaikkialle maailmaan. Yrityssivun jatkuvasti ajantasaisesta yleiskuvasta käy ilmi, mitkä ravintolat, viranomaiset, koulut tai lääkinnälliset laitokset käyttävät jo TAC V+ -suurtehoilmanpuhdistinta – se alleviivaa TAC V+ -ilmanpuhdistuksen hyväksi havaittua tehokkuutta.

Liikuteltavat TAC-sarjan suurtehoilmanpuhdistimet löydät monenvärisinä ja eri tavoin varusteltuina alk. 4 185,00 € -hintaan Trotec-kaupasta.

Trotec GmbH

Puhelin: +49 2452 962-137, info-fi@trotec.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*