Terveysneuvoja: Miten sairaaksi kuiva lämmitysilma saa?

Kun ulkona on jääkylmää, haluamme asuntoihimme ja toimistoihimme mielellään autiomaailmaston – ja pakahduttavan kuivan ilman. Se johtaa usein kurkun kutinaan ja vuotaviin silmiin. Kuivan ilman vaikutukset terveyteen voivat ulottua jopa immuunijärjestelmän häiriöön, ihomme kärsii ja flunssavirukset elävät pidempään. Neuvojamme tietää, miten suojaudut tehokkaasti niiltä ja muiltakin ei toivotuilta sivuvaikutuksilta …

Kehomme voi parhaiten, kun ilman kosteus on 40 – 60 prosenttia. Jos arvo laskee alle minimiarvon, tilanne voi muuttua pian kriittiseksi: Nenän sisäpuolen hienot värekarvat tarttuvat yhteen eivätkä enää suojaa ja puhdista luonnollisesti. Immuunijärjestelmä vapauttaa enemmän aineita, jotka voivat käynnistää tulehdusprosesseja ja pitää niitä yllä.  Flunssavirukset pysyvät pidempään aktiivisena ja jo ärtynyt nenän-nielun limakalvo helpottaa niiden tunkeutumista kehoon. Ihommekin kärsii talvella. Jos se altistuu pitkiä aikoja erittäin kuivalle ilmalle, sen luonnollinen barrieeritoiminto häiriytyy ja se ärtyy, punoittaa ja tulehtuu paljon helpommin.

Suosituksemme auttavat välttämään liian kuivaa sisäilmaa ja selviämään terveenä talven yli.

Tarkkaile ilmankosteutta kotona ja toimistossa

Ilmankosteus voidaan mitata helpoimmin mittalaitteella, niin kutsutulla hygrometrilla eli kosteusmittarilla. Tällainen huonelämpötila-kosteusmittari, esimerkiksi BZ05 Trotecilta, jonka saat meiltä vain muutamalla eurolla, näyttää luotettavasti ilmankosteuden. Ja sinun tulee toimia viimeistään, kun ilmankosteus on jatkuvasti alle 40 prosenttia, sillä ilmankosteuden tulisi ylittää tämä arvo aina. Ei kuitenkaan paljon yli 60 prosentin, koska se edistää homeen muodostusta, kun kosteus tiivistyy seinien kylmiin kohtiin.

Kostuta ilmaa kasveilla ja vesiastioilla

Huonekasvit kuten kirjorönsyliljat, sparrmania ja sädekaisla soveltuvat erittäin hyvin ilmankosteuden lisäämiseen. Kasvit luovuttavat noin 98 prosenttia ottamastaan vedestä takaisin huoneeseen. Isompien kasvien avulla voit nostaa ilmankosteutta 30 neliömetrin huonetilassa ihanteelliseen 40 – 60 prosenttiin. Papyrus soveltuu ihanteellisesti: 1,50 metrin kokoinen kasvi haihduttaa jopa kaksi litraa vettä päivässä.

Voit myös ripustaa vedellä täytettyjä kostuttimia lämpöpattereille tai asettaa vedellä täytetyn kulhon patterin päälle.  Parhaita ovat pinnoittamattomat saviastiat, sillä ne haihduttavat vettä myös ulkopinnalta. Pienten astioiden kokonaishaihdutusmäärä ei kuitenkaan ole erityisen suuri ja vaikutus on vastaava vähäinen. Muista myös puhdistaa astia säännöllisesti, sillä lämmin vesi on ihanteellinen kasvualusta mikrobeille Ne eivät yleensä pääse hengitysilmaan, mutta ovat epähygieenisiä.

Käytä tehokkaita sähkökäyttöisiä ilmankostuttimia

Sähkökäyttöisiä ilmankostuttimia monta eri tyyppiä, esimerkiksi haihdutin ja ilmapesuri tai sumutin ja höyrystin. Sopivaa laitetta valittaessa on otettava huomioon mikrobien kertyminen ja energiankulutus.

  • Haihduttimet , esimerkiksi ilmankostutin B 25 E tai B 400 Trotecilta, luovuttavat kosteutta huoneilmaan suodatinmatoilta tai levyiltä, joiden suurilta pinnoilta vesi haihtuu. Mikrobit jäävät laitteeseen. Etuna on se, että laitteet kuluttavat suhteellisen vähän energiaa eikä liiallista kostutusta tarvitse pelätä.
  • Ilmapesurit, esimerkiksi AW 10 S tai HEPA-suodattimen sisältävä AW 20 S Trotecilta, perustuvat kylmähaihdutusmenetelmään. Kumpikin laite pesee lisäksi ilman ja suodattavat pois eläinten karvat, huonepölyn ja siitepölyn sekä epämiellyttävät hajut.
  • Veden erittäin pieniksi pisaroiviksi hajottavat sumuttimet on puhdistettava erityisesti huolellisesi eikä vedessä saa kasvaa mikrobeja, sillä hieno sumu kulkeutuu keuhkoihin.
  • Höyryilmankostuttimet kuumentavat vettä uppovastuksilla tai elektrodeilla, kunnes se höyrystyy – mikrobittomuus on siis osana rakenneperiaatetta. Nämä laitteet kuluttavat verrattain paljon energiaa ja voivat kostuttaa ilmaa liikaa. Joidenkin höyrystimien kanssa on oltava varovainen, jottei purkautuva polttava höyry aiheuta palovammoja.

Luota markkinajohtaja Trotecin ammattikokemukseen

Hygrostaattiohjatut Trotec-ilmankostuttimet ja  ilmapesurit ComfortAir-sarjasta säätävät juuri kylmänä vuodenaikana ilmankosteuden optimaalisesti ja  puhdistavat ilman. Ajattomasti muotoillut laitteet sopivat kaikkiin koti- ja toimistoympäristöihin, tarvitset vähän huoltoa ja ovat hankintahinnaltaan edullisia.

Tämä ilmankostutin on ulkonäöltään haihdutinluokan highlight, joka pitää 24 m² kokoisetkin huoneet optimaalisen kosteina. Siinä on hunajakennosuodatin. Kuiva ilma vedetään sisään, kostutetaan ja puhalletaan neljällä valittavalla nopeudella jälleen kosteana ulos. Hyvä teko vauvoille ja lapsille, jotka reagoivat erittäin herkästi kuivaan ilmaan, sillä heidän ihonsa ja nenänsä kuivat nopeammin ja hengitystiet ovat vielä alttiimpia.

Ilmankostuttimen haihdutusteho on suuri ja se on taloudellinen jatkuvassa käytössä. Sen hygrostaattiohjattua ilmankosteuden säätöä täydentää pyörivä haihdutushuopa, joka lisäksi puhdistaa ilmaa. Laitteen käyntiääni on miellyttävän hiljainen ja se kuluttaa vähän energiaa.

Helppohoitoinen 3 in 1 -laite ilman kostuttamiseen ja puhdistamiseen. Ilmanpuhdistin puhdistaa ja kostuttaa huoneilman ilman suodatinmattoja. Ilmanpuhdistin sitoo myös esim. siitepölyä, eläinten karvoja, huonepölyä ja integroidulla plasmatoiminnollaan lisäksi epämiellyttäviä hajuja. Vähän huoltoa tarvitseva laite on erittäin helppo avata täyttöä ja puhdistamista varten.

Yhdistelmäanturin ja HEPA-suodattimen 3 in 1 -laite varmistaa aina hyvän huoneilman optimaalisen kosteuden. Laite soveltuu erinomaisesti allergikoille: Ilmapuhdistimen aktivoitava HEPA-suodatin poistaa ilmasta luotettavasti huonepölyn, siitepölyn tai eläinten karvat, mutta myös pienimmät pölyhiukkaset, allergeenit tai homesieni-itiöt.

Trotec ComfortAir-sarja – optimaalisesti säädetty ilmankosteus

Tutustu kaikkiin etuihin, joita Trotec-ilmanlaadunhallinta ja lämpö-kosteusmittari sekäilmankostuttimet ja ilmapesurit tarjoavat. Ja hyödy myös ajankohtaisista tarjoushinnoistamme:

sis.alv. – nyt Trotec-kaupassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lähettämällä hyväksyt henkilötietojesi käsittelyn tietosuojakäytäntömme mukaisesti.


*